Cele mai bune locuri de alergat în București sunt stadioanele și parcurile. Dar nu toate.
Cum nu sunt deloc adepta alergatului, mi se pare că aș putea face orice altă activitate odioasă în locul alergatului, nu m-am preocupat deloc de acest aspect până acum, adică să aflu care ar fi cele mai bune locuri de alergat din București. Însă, cu timpul, sedentarismul a ajuns să fie mai odios decât alergatul, așa că m-am pus pe treabă.
Nu vă imaginați că particip la maratoane, doar încerc să alerg câțiva kilometri de două ori pe săptămână ca să îmi păstrez condiția fizică și, după cum spune medicul, să nu am probleme cu inima mai târziu.
Și pentru că nu este ceva ce fac din plăcere, sper să ajung doar la a nu-mi mai displace atât de mult, am căutat ca atunci când alerg, să-mi țin mintea și privirea ocupate.
Nu înțeleg alergarea prin oraș din cauza pericolului iminent și a gazelor de eșapament ce îți intră direct în plămâni. Asta nu înseamnă că 5 kilometri mai încolo aerul nu mai este poluat, dar am impresia că măcar nu-mi este pufăit tot în față.
Și pentru că, așa cum spuneam, am o vârstă, iar încheieturile mele au nevoie să fie protejate, aleg, ori de câte ori pot, pistele acoperite cu tartan, acel material sintetic moale ce are grijă să nu-mi distrug încheieturile.
Citește și:
În ce moment al zilei este mai bine să alergi. Argumente pro şi contra
În concluzie, cele mai bune locuri de alergat din București sunt stadioanele și parcurile. Dar care?
Stadionul Dinamo
Stelist sau rapidist, dacă vrei să alergi în siguranță, pe stadionul Dinamo ai o pistă de atletism acoperită cu tartan, numai bună să-ți încerci rezistența pe ea. Dacă alegi să alergi aici, trebuie să știi că ora de alergare costă 2 lei.
Stadionul Lia Manoliu
Fiind cel mai mare stadion și cel mai faimos, este și cel mai aglomerat. Există un orar pentru orele de alergare pe care teoretic trebuie să-l respecți, practic nu. Intrarea este gratuită, iar pista de atletism este foarte bună, dar destul de aglomerată. Vei găsi aici de la copii și până la alți alergători ca tine.
Stadionul Iolanda Balaș
Stadionul este în zona Agronomiei, nu foarte aglomerat, destul de bine întreținut, dar nu la îndemâna oricui pentru că nu oricine își permite să ajungă în zona respectivă doar pentru alergare. Aici este 8 lei intrarea sau îți poți face un abonament lunar cu 90 de lei.
Cele mai bune locuri de alergat din București: parcurile
Cel mai mare parc în care poți alerga este Lacul Morii, din Crângași. Nu este foarte aglomerat, iar o tură de lac însumează 7 kilometri. Dezavantajul acestui loc, ca al oricărui parc de altfel, este că alergi pe asfalt, lucru nu tocmai confortabil pentru încheieturile tale.
Parcul Herăstrău. O tură de lac în Herăstrău are aproape 6 kilometri. Avantajul este că aici poți să-ți ții mintea ocupată cu imaginile ce ți se derulează în fața ochilor. Chiar ai la ce să te uiți, de la rândunici, la alergători, la mămici cu copii și până la oameni ieșiți la plimbare.
Parcul IOR. Acest parc prinde tot mai mult interes din partea oamenilor pentru că este frumos amenajat, sunt chiar și lebede pe lac, iar la ore mai puțin vizitate, destul de liber. O tură de IOR are 3,2 kilometri, așa că te poți bucura în voie de alergare.
Un alt parc ar fi Tineretului unde poți alerga peste 3 kilometri pe tură, dar aș propune parcul Carol, mai degrabă. O tură are doar 1,5 kilometri, însă este un traseu puțin mai provocator, cu două pante pe care le urci și le cobori. Iar dacă vrei mai mult, poți încerca scările de la mausoleu.