Când ne gândim la cele mai distrugătoare cutremure din istorie, automat ne vine în minte cel mai recent tsunami, cel de pe 11 martie 2011, care a afectat estul Japoniei. Însă acesta nu a fost trecut in lista de mai jos deoarece, chiar dacă a avut ca rezultat în jur de 15 mii de pierderi de vieți omenești, cele mai distrugătoare cutremure din istorie au înregistrat sute de mii de morți.
23 ianuarie 1556, Shensi, China
Magnitudinea 8 grade pe scara Richter, 830 de mii de morți
Acest cutremur s-a produs în regiunea Shaanxi (fosta Shensi), în China, la aproximativ 80 de kilometri de Xi’an, capitala Shaanxi. Peste 830 de mii de oameni se estimează că au murit în timpul acelui cutremur. Daunele extinse au fost contorizate până la o suprafață de peste 400 de kilometri la nord-est de epicentru. Efectele geologice raportate în urma acestui cutremur au inclus fisuri și alunecări de teren, iar în majoritatea orașelor din zonele afectate s-au prăbușit zidurile cetăților și casele locuitorilor.
27 iulie 1976, Tanshan, China
Magnitudinea 7,5 grade pe scara Richter, cifra oficială a deceselor este de 255 de mii. Însă numărul morților estimate ajunge la aproximativ 655 de mii.
Daunele provocate de cutremur s-au extins până la Beijing. Acesta este probabil cel mai devastator cutremur al ultimului secol și al doilea cel mai puternic din istorie.
9 august 1138, Alepo, Siria
Magnitudinea nu este cunoscută, însă numărul deceselor se ridică la aproximativ 230 de mii
Istoricii contemporani susțineau că zidurile celui de-al doilea oraș, ca mărime, din Siria, s-au sfărâmat, pietrele căzând în cascadă pe străzi. Cetatea Alepo s-a prăbușit cu totul ucigând sute de locuitori sub dărâmături. Deși comunitatea din Alepo a fost cea mai afectată din cauza cutremurului, probabil că nu a suferit cele mai mari daune. Cruciații europeni au construit o cetate la Harim, care a fost făcută una cu pământul de cutremur. Un fort musulman de la Al-Atarib a fost distrus și mai multe orașe mai mici și forturi au fost dărâmate. Despre cutremur se spune că s-a simțit până la Damasc, care se află la aproximativ 350 de kilometri sud de Alep. Acest cutremur a fost primul dintr-o serie lungă de cutremure ce au avut loc timp de un an și care au devastat nordul Siriei și vestul Turciei.
26 decembrie 2004, Sumatra, Indonezia.
Acesta este al treilea dintre cele mai distrugătoare cutremure ce au avut loc în lume. În total s-au înregistrat 227,898 de mii de morți și dispăruți despre care se presupune că au murit. Aproape 1,7 milioane de oameni au fost strămutați în urma cutremurului în 14 țări din Asia de Sud și Africa de est.
12 ianuarie 2010, Haiti
Magnitudinea 7 grade pe scara Richter, iar conform estimărilor oficiale s-au înregistrat 222,570 de mii de morți.
Tot conform estimărilor oficiale, 300 de mii de oameni au fost răniți, 1,3 milioane de oameni au fost strămutați, aproape 100 de mii de case au fost distruse și alte 200 de mii avariate în zona Port-au-Prince, în sudul extrem al Haiti. Valurile tsunami-ului au fost raportate în petit Paradis, Jacmel, Les Cayes, Petit Goave, Leogane, Luly și Anse a Galets.
22 decembrie anul 856, Damghan, Iran
Magnitudinea nu este cunoscută, însă s-au înregistrat peste 200 de mii de morți.
Acest cutremur s-a simțit pe o întindere de 300 de kilometri, în nord-estul Iranului, cu epicentrul chiar în orașul Demghan care l-a momentul respectiv era capitală. Cea mai mare parte a orașului a fost distrusă, precum și zonele învecinate. Aproximativ 200 de mii de oameni au fost uciși sub dărâmături.
16 decembrie 1920, Haiyuan, Ningxia, China
Magnitudinea 7,8 grade pe scara Richter, aproximativ 200 de mii de decese înregistrate.
Acest cutremur a adus distrugere totală în zona Lijunbu-Haiyuan-Ganyanchi. Peste 73.000 de oameni au fost uciși în regiunea Haiyuan. O alunecare de teren a îngropat satul Sujiahe în regiunea Xiji. Peste 30 de mii de oameni au fost uciși în regiunea Guyuan. Au fost nenumărate alunecări de teren și crăpături în sol în zona epicentrului, motiv pentru care unele râuri și-au schimbat cursul, în timp ce altele au fost astupate.
23 martie anul 839, Ardabil, Iran
Magnitudinea nu este cunoscută, însă au murit peste 150 de mii de oameni.
Amintirile masivului cutremur de la Damghan (vezi mai sus) abia s-au stins când 37 de ani mai târziu, Iranul a fost din nou lovit de un cutremur imens. De data aceasta a luat 150 de mii de vieți și a distrus cel mai mare oraș din nord-vestul țării. Acceași zonă a fost din nou lovită masiv de un cutremur ce s-a petrecut în 1997.
1 septembrie 1923, Kanto, Japonia
Magnitudinea a fost de 7,9 grade pe scara Richter și s-au înregistrat peste 142 de mii de morți.
Acest cutremur a atras după sine o distrugere extremă în zona Tokyo-Yokohama, atât prin dărâmături, cât și prin furtunile aducătoare de fulgere ce au ars aproximativ 380 de mii de case din cele peste 680 de mii ce au fost parțial sau complet distruse. Deși se vorbește despre el ca fiind Marele Cutremur din Tokyo, daunele severe s-au înregistrat mai mult în Yokohama.
5 octombrie 1948, Ashgabat, Turkmenistan
Magnitudinea înregistrată a fost de 7,3 grade pe scara Richter, iar numărul deceselor a ajuns la 110 mii.
Acest cutremur a adus daune masive în Ashgabat și în regiunile din apropiere, unde aproape toate clădirile din cărămidă s-au prăbușit, structurile din beton au fost grav avariate, iar trenurile deraiate. Daune și victime s-au înregistrat și în regiunea Darreh Gaz, din Iranul vecin. Fisurile de teren au fost observate atât la nord-vest, cât și la sud-est de Ashgabat.
Multe surse enumeră un total de 10 mii de victime, dar un comunicat de presă al noului guvern independent, din data de 9 decembrie 1988, afirmă oficial că numărul corect al morților se ridică la 110 mii. (Turkmenistanul făcuse parte din Uniunea Sovietică, care avea tendința de a reduce cifrele morților cauzate de dezastre naturale sau provocate de om.)