Cele mai frumoase focuri de artificii. Top subiectiv şi obiectiv - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai frumoase focuri de artificii. Top subiectiv şi obiectiv

Cui nu îi plac artificiile? Acele explozii colorate de scântei au harul de a bucură pe oricine, oricând, dar ne fac fericiţi mai ales la trecerea dintre ani, când vrem să alungăm spiritele şi gândurile rele şi vrem să întâmpinăm noul an cu optimism! În topul personal al celor mai frumoase focuri de artificii din Noaptea de Revelion încă mai oscilez între Londra, unde jocul de artificii din jurul London Eye a fost însoţit de mirosuri fructate şi Singapore. Aici, an de an, artificiile explodează chiar de pe suprafaţă apei, în zona Marina Bay care îţi oferă o privelişte spectaculoasă asupra zgârie-norilor. Un alt foc de artificii ce încânta privirile turiştilor are loc la Hong Kong, în zona Victoria Bay şi poate fi privit atât din zona Kowloon, cât şi de pe Hong Kong Island.
Share this article

Cui nu îi plac artificiile? Acele explozii colorate de scântei au harul de a bucură pe oricine, oricând,  dar ne fac fericiţi mai ales la trecerea dintre ani, când vrem să alungăm spiritele şi gândurile rele şi vrem să întâmpinăm noul an cu optimism! În topul personal al celor mai frumoase focuri de artificii din Noaptea de Revelion încă mai oscilez între Londra, unde jocul de artificii din jurul London Eye a fost însoţit de mirosuri fructate şi Singapore. Aici, an de an, artificiile explodează chiar de pe suprafaţă apei, în zona Marina Bay care îţi oferă o privelişte spectaculoasă asupra zgârie-norilor. Un alt foc de artificii ce încânta privirile turiştilor are loc la Hong Kong, în zona Victoria Bay şi poate fi privit atât din zona Kowloon, cât şi de pe Hong Kong Island.

Londra. Foto:iStock

Totuşi, acesta este doar un top personal, căci conform topurilor internaţionale, cele mai spectaculoase „explozii de scântei” au loc în Dubai, în zona Burj Khalifa Tower, în Sidney, zona Opera House, Taipei în Taiwan, New York, Times Square. Din experienţă proprie, pot spune însă că cea mai frumoasă privelişte asupra acestor artificii rămâne tot din faţă ecranelor (televizorului sau smart phone-urilor). În realitate, dacă nu îţi ocupi locul cu multe ore înainte în punctele cu cea mai bună vizibilitate sau într-un sky bar, rişti, din cauza numărului mare de oameni şi forţelor de poliţie care închid, din raţiuni de securitate, anumite zone, să nu vezi mare lucru!

Ioana Capanu în Singapore de revelion. Foto: arhiva personală.

Cu excepţia Anului Nou, există şi câteva festivaluri de artificii ce au loc în mai multe colţuri ale lumii, precum Katakai, în Japonia, Festivalul Internaţional de artificii din Montreal, Canada sau Pohang în Coreea de Sud care îţi pot crea senzaţia de Revelion, chiar în mijlocul anului. Aşa că dacă ai ratat ocazia să călătoreşti în perioada sărbătorilor de iarnă poţi recupera chiar şi mai târziu! Un an cu scântei îţi doresc şi îţi ofer câteva informaţii interesante şi mai puţin cunoscute despre artificii:

Din anul 200 înaintea lui Hristos, chinezii scriau cu beţe din bambus, pe care le uscau prin căldură cărbunelui. Dacă stăteau prea mult pe cărbunii încinşi, beţele din bambus trosneau şi explodau, iar elevii chinezi s-au folosit de aceste beţe pentru a alungă spiritele rele sau oamenii nedoriţi.

Între 600 şi 900 după Hristos, un alchimist chinez, căutând un elixir al imortalităţii, a amestecat accidental salpetru cu sulfură şi cărbune, creând astfel praful de puşcă. Acest amestec numit „huo yao” a intrat în cultură chineză a sărbătorilor. Introducând praful în tulpini din bambus s-au creat primele artificii, iar mai târziu primele arme de foc.

Artificiile sunt doar reacţii chimice între un oxidant, un combustibil şi mai multe substanţe chimice. Reacţia chimică se produce însă în prezenţa focului, fie că este sub formă de scânteie sau de flama! În cazul primelor artificii, se folosea salpetru, iar cel care a descoperit reţeta secretă a fost un şcolar englez, Roger Bacon care în 1200 a scris formulă şi a păstrat-o secretă pentru a nu ajunge în mâinile unor persoane nepotrivite.

Chinezii au inventat primele artificii, dar pirotehniştii italienii au inventat conurile cu artificii în 1830, adăugând steluţe sau diferite culori.

Marco Polo a revenit în Europa în 1295 cu primele artificii, dar se pare că şi cruciaţii ar fi adus praf de puşcă din ţările arabe. Regina Elisabeta a II-a a creat chiar şi un post oficial de Maestru al Focului care se asigura că jocurile de artificii decurg aşa cum ar trebui.

Primele artificii folosite în SUA au fost la 1777 pentru a sărbători Ziua Independenţei.

Zgomotele artificiilor sunt cauzate de diferite substanţe chimice care se adaugă în amestec, iar marea majoritate a artificiilor sunt toxice şi produc poluarea mediului. Totuşi, mulţi chimişti încearcă să elaboreze artificii eco-friendly.

Artificiile sunt destul de periculoase. An de an mii de oameni se rănesc din cauza artificiilor care nu sunt manipulate corect de către ei înşişi sau de către pirotehnişti, aşa că mare atenţie în noaptea dintre ani!

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora