Cele mai frumoase lacuri din România - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai frumoase lacuri din România

Azi îţi prezentăm o listă cu cele mai frumoase lacuri din România, lacuri la care dacă ai ajuns o dată, cu siguranţă te vei întoarce. Fie că este natural sau a fost creat artificial, fiecare dintre ele are o specificitate care îl face unic şi îi aduce un binemeritat loc în categoria celor mai frumoase lacuri din ţara noastră.
Share this article

România este o ţară cu un relief cum rar întâlneşti. Avem mare, munte, podiş, deltă, râuri, lacuri. Să o tot iei la pas, să o vizitezi şi n-ai cum să te plictiseşti. Azi îţi prezentăm o listă cu cele mai frumoase lacuri din România, lacuri la care dacă ai ajuns o dată, cu siguranţă te vei întoarce. Fie că este natural sau a fost creat artificial, fiecare dintre ele are o specificitate care îl face unic şi îi aduce un binemeritat loc în categoria celor mai frumoase lacuri din ţara noastră.

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România. Aflat în Harghita, în apropiere de Băile Tuşnad, lacul s-a format pe fundul craterului unui vulcan stins, în masivul vulcanic Puciosu. Se întinde pe o suprafaţă de puţin peste 19 hectare şi are o adâncime maximă de 7 metri. Neavând izvoare care să îl alimenteze, lacul Sfânta Ana se completează doar din precipitaţii.

Numele lacului vine de la 2 legende, ambele pline de cruzime. În prima se vorbeşte despre 2 fraţi rivali care aveau mereu ceva să-şi dovedească. Unul dintre ei a decis să înhămeze la caleaşcă fecioarele din zonă pe care, pentru că nu reuşeau să o urnească din loc, a început să le biciuiască. Una dintre ele, Ana, l-a blestemat, iar bărbatul a fost ucis în timpul unei furtuni. Pe locul castelului său, distrus şi el de aceeaşi furtună, s-ar fi format lacul.

Cea de-a doua legendă vorbeşte despre o altă Ana, obligată de părinţi să se mărite cu un bărbat pe care nu îl iubea, dar care avea o avere considerabilă. În noaptea nunţii Ana a fugit şi s-a aruncat în lac. Localnicii ar fi decis să îl numească Sfânta Ana, ca să rămână un simbol al iubirii.

În apropierea lacului există şi o capelă de piatră, ridicată în 1564, iar pe vremuri aici ajungeau zeci de mii de pelerini care veneau să se roage pentru a-şi găsi sufletul pereche. Tot aici alte zeci de mii de oameni ajungeau pe timpul verii ca să stea la plajă şi să facă baie în lac. Scăldatul a fost însă interzis în urmă cu aproape 2 ani, când specialiştii au arătat că puritatea unică a apei de aici, aproape de cea a apei distilate, riscă să fie grav afectată. Prin urmare, întreaga zonă este acum arie protejată, iar scăldatul va mai fi permis doar în cadrul unor competiţii sportive oficiale.

Bâlea Lac nu avea cum să nu apară pe lista cu cele mai frumoase lacuri din România. Este la polul opus de lacul Sfânta Ana, acesta fiind un lac glaciar, format într-un circ glaciar. Situat la o altitudine de 2034 de metri, în Munţii Făgăraş, lacul şi zona din jurul lui au fost declarate încă din 1932 rezervaţie naturală. Este unul dintre cele mai mari lacuri din Făgăraş şi ajunge la o adâncime de 11 metri.

Ca orice obiectiv turistic major, nici acestuia nu-i putea lipsi o legendă. Numele i s-ar trage de la un cioban pe nume Bâlea, care a ajutat un împărat să-şi înfrângă adversarul. A primit ca răsplată mâna fiicei împăratului. În timpul unei furtuni puternice însă, cei doi au fost împinşi în lac şi de atunci a primit numele.

Pe timpul verii la Bâlea Lac se poate ajunge aici pe Transfăgărăşan, fie dinspre Sibiu, fie dinspre Curtea de Argeş. Când drumul este închis singura cale de acces rămâne telecabina. Dacă ajungeţi pe timpul iernii, în apropiere veţi găsi şi hotelul de gheaţă construit în fiecare an din 2006.

Lacul este punctul de plecare al unor trasee montane spectaculoase, precum cel care duce pe cel mai înalt vârf al României, Vârful Moldoveanu, traseul către Vârful Negoiu sau Vârful lui Buteanu.

Lacul Vidraru nu se numără doar printre cele mai frumoase lacuri din România, dar este şi cel mai adânc. Adâncimea maximă este de 155 de metri, în apropierea barajului cu acelaşi nume. Este un lac de acumulare creat în 1965, în Argeş, pentru a facilita producerea de energie electrică, dar şi pentru a sprijini sistemul de irigaţii. După ridicarea barajului, primul în arc din Europa la acea vreme, un an de zile a durat până când lacul a fost umplut cu apă.

Acum lacul este utilizat şi pentru agrement, fiind o zonă extrem de populară. Turiştii pot alege dintre plimbarea cu vaporaşul, cu hidrobicicleta sau chiar cu o barcă cu vâsle. Cei mai curajoşi găsesc aici cea mai înaltă instalaţie de bungee jumping din România, 166 de metri.

Lacul Roşu este un lac de baraj format natural, după ce un versant s-a prăbuşit, ca urmare a unui cutremur cu magnitudine de 6,9. Odată cu alunecarea de teren o vale a fost blocată, iar pădurea de brazi a fost inundată. Astăzi, pe toată suprafaţa lacului, se pot observa părţi din aceşti copaci, oferind un peisaj unic în ţară. Aflat în Harghita, la poalele Muntelui Hăşmaşul Mare, Lacul Roşu a primit numele de la Pârâul Roşu, care trece peste straturi de culoare roşie, pline cu oxizi şi hidroxizi de fier.

Nici aici nu ducem lipsă de legende. Prima vorbeşte despre o fată săracă şi un băiat bogat care s-au îndrăgostit, dar s-au lovit de opoziţia părinţilor lui, care nu-şi doreau o căsătorie între cei doi. Tinerii au decis să fugă, iar fata a fost blestemată de părinţii iubitului. O furtună puternică i-a prins în fuga lor, iar o stâncă s-a prăbuşit peste ei şi i-a ucis. Sângele lor ar fi colorat apa lacului şi de aici se trage şi numele muntelui de lângă lac, Muntele Ucigaş. Mai sunt însă şi alte legende ce înconjoară Lacul Roşu, la fel de sângeroase. În realitate, culoarea roşie provine de la argila din compoziţia stâncilor căzute de pe munte şi de la Pârâul Roşu, care îl alimentează.

Lacul Bolboci este supranumit şi Marea din Bucegi şi îşi merită pe deplin locul pe lista cu cele mai frumoase lacuri din România. La doar 8 kilometri de Sinaia, este accesibil unei categorii mari de turişti, cu atât mai mult cu cât este punct de pornire al unor trasee montane spectaculoase, înspre Lacul Scropoasa, Peştera Ialomicioarei sau Cabana Babele.

Deşi este un lac artificial, fiind un lac de acumulare apărut după construcţia barajului Bolboci de pe râul Ialomiţa, a fost perfect integrat în peisaj astfel încât poţi fi uşor păcălit la acest capitol. Este mărginit de o pădure deasă de brazi, iar zona este preferată de către turiştii cărora le place să meargă cu cortul pe munte.

Limanul Razim este o lagună formată pe malul Mării Negre. Iniţial, un golf în care peştii veneau să depună icrele, îndigurile de la începutul anilor `80 l-au transformat în lac, cel mai mare de acest gen din ţară. În zona lagunei Razim-Sinoe se regăsesc 10 din cele 20 de arii protejate ale Deltei Dunării.

Legendele zonei spun că este un lac blestemat, pe care s-ar porni furtuni extrem de puternice din senin. Tocmai de aceea localnicii vorbesc cu teamă despre el şi multele victime pe care le-a făcut printre pescarii ieşiţi la muncă.

Lacul Albastru este un lac unic în Europa datorită modului în care s-a format – prăbuşirea unei galerii de mină în 1919, dar şi a modului în care îşi schimbă culoarea în funcţie de anotimp, de la albastru deschis la verde smarald şi chiar maro. Este aflat la poalele Munţilor Gutâi, la 3 kilometri de Baia Sprie şi a fost declarat în 1977 rezervaţie naturală.

Din cauza compoziţiei ridicate de sulf şi cupru, lacul nu este populat. Cu toate acestea, specialiştii spun că apa lui nu îi afectează pe cei care înoată acolo. Accesul însă nu este chiar la îndemână. Plecarea se face din centrul oraşului Baia Sprie, se urcă prin spatele bisericii catolice până la lizieră şi de acolo se urmează poteca până la lac. Drumul durează aproximativ 45 de minute.

Lacul Bicaz – Izvorul muntelui este un lac de acumulare aflat în Neamţ, la 4 kilometri distanţă de Bicaz. Construcţia barajului care a dus la formarea acestuia a pus bazele sistemului hidroenergetic românesc, însă are şi o poveste extrem de dureroasă. În cei 10 ani, cât au durat lucrările, peste 15.000 de oameni au lucrat acolo, cei mai mulţi dintre ei, deţinuţi politici, alături de militari, mineri, ingineri. Mulţi dintre ei şi-au pierdut viaţa, însă nu există o cifră clară pentru că toate erau trecute sub tăcere la acea vreme. 18.700 de oameni din 22 de sate au fost strămutaţi. Pentru că refuzau să plece din casele lor, comuniştii le-au cerut preoţilor să plece primii, iar comunitatea i-a urmat.

În prezent peisajul pitoresc atrage zeci de mii de turişti în fiecare an în zonă. Pe lac se pot face plimbări cu vaporaşul care pleacă din Bicaz. Este, de altfel, singurul din zona Moldovei unde se pot practica sporturi nautice, de la schi la scufundări.

Lacul Vulturilor, supranumit şi Lacul fără fund este un lac periglaciar situat în Munţii Siriului, la numai 200 de kilometri de Bucureşti. Ambele nume provin din legendele locului. Alexandru Vlahuţă menţiona în cartea sa, România pitorească, faptul că aici ar fi fost locul în care vulturii veneau să-şi înveţe puii să zboare. Al doilea nume vine de la o poveste în care un cioban al locului şi-ar fi lăsat oile nesupravegheate, ar fi aruncat bâta în lac şi a plecat în lume. Şi-a recuperat bâta după un an, din apele Dunării, iar asta l-ar fi convins să se întoarcă acasă.

Lacul Vulturilor nu este la îndemâna tuturor. Se poate ajunge în apropiere doar cu o maşină de teren şi doar pe vreme uscată, dacă nu vreţi să o abandonaţi acolo, în noroi. Altfel, se poate urma un traseu marcat de aproximativ 3 ore. Aici găseşti o cabană deschisă doar pe timpul verii şi corturile celor care apreciază viaţa simplă şi liniştită, din mijlocul naturii.

Lacul Bucura, din Parcul Naţional Retezat, este cel mai mare lac glaciar din România. Aflat la o altitudine de 2.040 de metri, pe timp de vară lacul este ţinta multor amatori de drumeţii montane, iar unii dintre ei aleg acest loc şi ca să îşi instaleze corturile. Având în vedere altitudinea, trebuie să ai în vedere că ai nevoie de un sac de dormit călduros şi ar fi utilă şi o mică butelie, pentru un ceai cald sau o supă.

Lacul Ochiul Beiului este cel mai mic de pe lista cu cele mai frumoase lacuri din România, dar îşi merită pe deplin locul, arătând ca unul desprins dintr-un basm cu zâne. Aflat în Munţii Aninei, odată ajuns acolo uiţi ca prin miracol de drumul, deloc uşor.

De origine carstică, parte din Parcul Naţional Cheile Nerei, Lacul Ochiul Beiului este bine ascuns de ochii turistului obişnuit să se deplaseze doar cu maşina. Cam 4 ore durează traseul până la lacul aflat la o altitudine de doar 310 metri. Apa verde-albastră nu îngheaţă niciodată datorită izvorului care alimentează fără oprire lacul.

Şi în acest caz legendele sunt triste şi vorbesc de multă suferinţă şi multe lacrimi, ele ducând la formarea lacului. Mai mult, localnicii cred că ielele vin aici în noaptea de Sânziene, dansează şi se spală în apa limpede.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora