Cele mai importante rezultate înregistrate de echipa națională de fotbal a României în istorie - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai importante rezultate înregistrate de echipa națională de fotbal a României în istorie

De-a lungul anilor, echipa națională de fotbal a României a reușit să obțină o serie de rezultate memorabile pe cele mai mari scene ale fotbalului mondial.
Share this article

De-a lungul anilor, echipa națională de fotbal a României a reușit să obțină o serie de rezultate memorabile pe cele mai mari scene ale fotbalului mondial. Deși n-a cucerit niciodată un trofeu major, „Tricolorii” s-au dovedit de multe ori adversari redutabili, scriind pagini legendare în istoria sportului românesc. Iată o privire retrospectivă asupra celor mai importante realizări ale selecționatei noastre la Campionatele Europene și Mondiale.

Euro 2000 – Sfertul de finală istoric

Campionatul European din 2000, găzduit de Belgia și Olanda, a însemnat apogeul succesului pentru generația de aur a lui Gheorghe Hagi. În faza grupelor, naționala antrenată de Emerich Jenei a terminat pe locul secund în urma Portugaliei, după două victorii și un egal.

Dar adevărata revelație a venit în optimi, unde România a produs una dintre cele mai mari surprize din istoria Euro prin eliminarea Angliei, deținătoarea trofeului. După un 2-2 dramatic, înfrângerea „Albionului” a venit la loviturile de departajare, când Ionuț Lupescu a înscris ultima execuție rămânând în istorie ca eroul acelei seri magice.

Citește și: Controverse din viaţa lui Gheorghe Hagi: „Nu pe vorbe, pe fapte, adică trebuie să ştii ce să vorbeşti”

În sferturi, România a făcut din nou senzație, oprind parcursul Italiei, una dintre forțele de temut ale Europei pe atunci. La Bruges, Gheorghe Hagi a deschis scorul cu o bijuterie de gol în minutul 35, când a reluat cu o”rachetă” o minge respinsă de portarul Toldo. Însă meciul s-a terminat dramatic cu italienii egalând în prelungiri. La loviturile de departajare, eroi au fost portarul Bogdan Stelea și Ionel Ganea, care a transformat execuția decisivă.

Din păcate, aventura frumoasă a „Tricolorilor” s-a încheiat în semifinale, după o înfrângere 0-2 împotriva viitorilor câștigători, Franța câmpioana mondială en-titre. Totuși, campania de la Euro 2000 rămâne una dintre cele mai mari performanțe din istoria fotbalului românesc.

Mondialul 1994 – Calificarea istorică

Pentru prima dată în istoria sa, echipa României reușea o calificare la un Campionat Mondial, la turneul final din SUA ’94. „Tricolorii” lui Anghel Iordănescu au terminat pe locul secund în grupa lor din preliminarii, după Belgia, dar au lăsat în urmă mari puteri fotbalistice precum Cehia și Țara Galilor.

La turneul propriu-zis, România și-a făcut un debut de senzație cu o remiză albă împotriva Columbiei, una dintre forțele emegente ale fotbalului sud-american. A urmat apoi o victorie clară cu 3-1 în fața Elveției, în care cel mai important gol a fost semnat de Florin Răducioiu.

Ultimul meci din grupă a rămas însă în istorie cu majuscule. Pentru a accede în optimi, România avea nevoie de un rezultat bun în fața Statelor Unite, țara gazdă. După un 0-0 la pauză, meciul a luat o turnură epică în repriza secundă. Mai întâi, Iuliu Andrei Incze a deschis scorul în minutul 49. Americanii au restabilit egalitatea, dar Florin Răducioiu a reușit un gol superb cu o execuție acrobatică, scriind istoria. „Tricolorii” au ținut scorul de 2-1, calificându-se astfel în optimi.

Drumul lor a luat însă sfârșit dramatic în faza următoare, după o înfrângere la loviturile de departajare cu viitoarea campioană mondială, Brazilia. Însă această generație condusă de Gheorghe Hagi, Florin Răducioiu, Ilie Dumitrescu și Dorinel Munteanu rămâne una legendară pentru naționala României.

Mondialul 1998 – Remiza cu Anglia

La Campionatul Mondial din 1998, Franța a găzduit un turneu final fabulos unde România era din nou prezentă. După o înfrângere grea cu Germania în deschidere, „Tricolorii” s-au regrupat și au obținut o remiză albă în fața Angliei, una dintre forțele de temut ale competiției.

Meciul a rămas celebru pentru fazele de excepție și ratările uriașe ale ambelor echipe. Englezul Michael Owen a ratat în minutul 5 o ocazie uriașă cu portarul tras la un metru în fața lui. La rândul său, Viorel Moldovan a irosit o enormă oportunitate în minutul 22 când se afla singur cu portarul.

Cea mai mare ocazie a partidei a venit însă în minutul 52, când fundașul englez Phil Neville a deviat mingea spre propria poartă, aceasta fiind respinsă în ultimă instanță de pe linia porții de Sol Campbell într-un gest desperat ce a intrat în istoria Mondialului.

Deși a părăsit competiția în optimi după înfrângerea cu eventuala câștigătoare, Franța, remiza dramatică cu Anglia a demonstrat încă o dată că România rămâne o forță de temut în fotbalul mondial.

Euro 2016 – Victorie de referință cu Elveția

Participarea României la Euro 2016 din Franța părea la un moment dat compromisă după eșecurile din preliminarii. Totuși, revenirea selecționerului Anghel Iordănescu pe banca tehnică a readus speranțele pentru calificarea la un nou turneu final.

Într-adevăr, într-un baraj dramatic față de Ungaria, „Tricolorii” au obținut calificarea după loviturile de departajare. La Euro propriu-zis însă, România a fost nevoită să înfrunte Franța, gospodara turneului final, în primul meci și a cedat cu 1-2.

Moment de renaștere a venit însă în confruntarea cu Elveția, una dintre țările de forță ale fotbalului european la acel moment. După ce au condus cu 1-0 prin Bogdan Stancu, elevii lui Anghel Iordănescu s-au văzut egalați în minutul 57 printr-un autogol neașteptat al lui Gâgă.

Citește și: Cei mai sexi fotbaliști de la Euro 2021. Un top pentru suporterițe 😀

Însă răspunsul românesc a fost pe măsură. Mai întâi prin reînnoirea avantajului cu un șut superb al aceluiași Stancu în minutul 82. Iar câteva clipe mai târziu, Papp a stabilit scorul final la 3-1 pentru „Tricolori”, într-o seară magică pe Parc de Princes.

Din păcate, un rezultat de egalitate în ultima partidă cu Albania a lipsit România de șansa calificării în optimile competiției după 17 ani. Totuși, victoria superbă cu Elveția a demonstrat încă o dată că fotbalul românesc este cu adevărat de temut pe cele mai mari scene ale fotbalului mondial.

Deși fără trofee majore, echipa națională a României a oferit de-a lungul anilor momente de glorie autentică pentru iubitorii fotbalului prin rezultatele sale remarcabile la Campionatele Europene și Mondiale. De la calificarea istorică la Mondialul din 1994 până la sfertul de finală fabulos de la Euro 2000 și victoriile de prestigiu cu Anglia și Elveția, „Tricolorii” și-au cimentat statutul de forță greu de învins în fotbalul mondial. Chiar și fără un trofeu cucerit, aceste performanțe rămân pagini de aur în istoria sportului românesc, momente de neuitat care vor inspira generațiile viitoare să continue să ducă mai departe faima echipei naționale de fotbal a României.

Foto: Depositphotos

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora