De fiecare dată când am vrut să aflu mai multe informații despre cele mai importante sărbători evreiești, se întâmpla la finalul vreunui film în care întâlneam denumirile lor. Sunt aproape 15 milioane de evrei în lume și adesea se întâmplă ca unii dintre ei să ne fie prieteni, vecini sau colegi de serviciu. Iată de ce am considerat necesar să aflăm care sunt cele mai importante sărbători evreiești, mai ales că tocmai s-a sărbătorit Yom Kippur.
Calendarul evreiesc are multe sărbători; cu toate acestea, este important să ne dăm seama că aceste sărbători urmează un calendar diferit de cel creștin ortodox sau catolic. Acesta este motivul pentru care sărbătorile evreiești nu au loc în aceeași zi și lună în fiecare an.
Calendarul evreiesc
Calendarul evreiesc sau ebraic este un calendar lunisolar. Există 12 luni în fiecare an, care corespund celor 12 cicluri lunare. Cu toate acestea, în anii bisecți se observă a 13-a lună. Calendarul evreiesc este de mare importanță în tradițiile evreiești, deoarece determină nu numai când vor cădea sărbătorile, ci în ce zile vor avea loc alte tradiții și activități religioase importante. În calendarul evreiesc, orele sunt întotdeauna a douăsprezecea parte din orele de lumină, ceea ce înseamnă că acestea vor varia în lungime în funcție de perioada anului.
Calendarul evreiesc are săptămâna de 7 zile, care începe duminica și se termină sâmbăta. Sâmbăta, numită Shabat sau Sabatul, este ziua de odihnă în tradiția evreiască. Sabatul este o sărbătoare săptămânală în care evreii nu lucrează și nu călătoresc. Tradițiile practicate în această zi includ aprinderea lumânărilor la apusul soarelui în ziua vineri, când începe Sabatul, recitarea rugăciunilor, cântatul cântecelor, îmbrăcămintea tradițională și mesele festive.
Cele mai importante sărbători evreiești: Rosh Hashanah
Rosh Hashanah este Anul Nou evreiesc. Conform tradiției iudaice, este ziua în care Dumnezeu a creat primul om. Nu corespunde cu începutul anului evreiesc; de fapt, este în prima zi a lui Tishrei, a șaptea lună a calendarului evreiesc. Pe calendarul gregorian, de obicei apare cândva în septembrie sau octombrie.
Prăznuirea lui Rosh Hashanah durează două zile. Acesta este un timp de sărbătoare și bucurie, precum și de reînnoire personală și de mare reflecție spirituală. Evreii se adună în sinagogi pentru a asculta slujbele și rugăciunile și se adună cu familia pentru mesele pline cu mâncăruri tradiționale, cum ar fi merele înmuiate în miere. O altă tradiție practicată în timpul Rosh Hashanah este Tașlik, care este aruncarea pesmeților în râu ce reprezintă păcatele din ultimul an care au fost aruncate.
Ce este Yom Kippur?
Yom Kippur este cea mai sfântă zi din calendarul evreiesc. Este o zi a ispășirii, o zi solemnă în care evreii caută să fie curățați de păcatele lor. Se celebrează la scurt timp după Rosh Hashanah.
Această zi este petrecută postind, recitând rugăciuni și participând la slujbe la sinagogă. Evreii vor purta adesea haine albe în această zi pentru a reprezenta puritatea.
În această zi, adulții și adolescenții sănătoși nu mănâncă și nu beau nimic, nu fac baie, nu se parfumează și nu poartă pantofi din piele. Fetele încep să respecte aceste tradiții la vârsta de 12 ani, iar băieții încep la vârsta de 13 ani. Un scop al acestor eforturi este ca să-și permită să înțeleagă durerea pe care o simt ceilalți.
Yom Kippur este ultima zi a Zilelor Sfinte Înalte, sau Zilele de Awe, care încep cu Rosh Hashanah. Aceste 10 zile importante reprezintă aniversarea din calendarul evreiesc a ultimelor 10 zile pe care Moise le-a petrecut pe Muntele Sinai. În timp ce există două sărbători majore la fiecare capăt, Zilele Awe sunt toate petrecute reflectând și căutând iertare pentru greșelile comise în ultimul an.
Cele mai importante sărbători evreiești: Paștele
Paștele, numit „Pesah” în ebraică, este o sărbătoare care celebrează libertatea evreilor de după înrobirea lor de către egipteni. Moise i-a condus, urmând Cuvântul lui Dumnezeu, în timp ce egiptenii s-au confruntat cu 10 ciume ce l-au demoralizat pe regele lor, deoarece el a refuzat să-i lase pe evrei să plece.
Numele de Paște se referă la modul în care ultima ciumă a trecut peste casele poporului evreu, aducând rău doar sclavilor lor. În ciuda ciumelor, egiptenii i-au urmărit pe evreii scăpați. Acesta este momentul în care Moise a despărțit Marea Roșie și poporul evreu a traversat fundul mării spre libertate.
Pentru că au fost nevoiți să fugă atât de repede, pâinea lor nu a avut timp să crească; în amintirea acestui lucru, evreii mănâncă astăzi o pâine plată numită matsa de Paște. În timpul Paștelui, care durează 8 zile, evreii nu mănâncă alimente care conțin drojdie sau grâu care a fost fermentat în apă. De fapt, chiar și a avea astfel de alimente în casă contravine tradițiilor Paștelui.
Mesajele Paștelui ne învață că este important să fii amabil cu imigranții și să lupți pentru dreptate în comunitățile de pretutindeni. Pe lângă matsa, în timpul Paștelui, evreii onorează sărbătoarea bând vin și mâncând ierburi amare și verdeață.
Ce este Hanukkah?
Hanukkah este una dintre cele mai cunoscute sărbători evreiești pentru oamenii dinafara religiei. Deși este o sărbătoare mai mică decât multe dintre celelalte, este totuși o sărbătoare importantă pentru multe familii evreiești.
Hanukkah se sărbătorește pentru a avea lumină în întuneric și a se rededica credințelor. Este potrivit ca această sărbătoare să aibă loc iarna, în perioada cea mai întunecată a anului. Hanukkah nu vine din Biblie, mai degrabă este în memoria Rebeliunii Macabeilor, care a oprit opresiunea religioasă a grecilor asupra evreilor din Ierusalim.
După victoria bătăliei, Iuda Macabee, liderul rebeliunii, a rededicat templul credinței iudaice și închinării unui singur Dumnezeu. I-a mai rămas doar ulei suficient pentru o noapte, dar după ce a aprins menora cu el, a ars timp de 8 zile și nopți. Acesta este motivul pentru care Hanukkah este o sărbătoare de 8 zile.
Aprinderea lumânărilor pe menora sau hanukkiah este principalul mod în care se celebrează această sărbătoare, dar cântecele, adunările de familie, jocul cu tradiționalul dreidel și mâncarea în cinstea uleiului care a ars timp de 8 zile fac și ele parte din această sărbătoare.
Foto: depositphotos.com