Cele mai mari jafuri din muzee din istorie - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai mari jafuri din muzee din istorie

Care au fost cele mai mari jafuri din muzee din istorie: de la ingeniozitatea infractorilor, la nevoia de securitate.
Share this article

De-a lungul timpului, muzee din întreaga lume au fost ținta unor jafuri spectaculoase, în care opere de artă și artefacte de valoare inestimabilă au fost sustrase. Aceste incidente nu doar că au privat publicul de accesul la comori culturale, dar au și ridicat semne de întrebare privind securitatea instituțiilor muzeale.

Cele mai mari jafuri din muzee din istorie: Furtul artefactelor dacice din Olanda

În dimineața zilei de 25 ianuarie 2025, Muzeul Drents din Assen, Olanda, a fost scena unui jaf îndrăzneț. Hoții au folosit explozibili pentru a crea o breșă în zidul clădirii, reușind să sustragă patru artefacte de o valoare inestimabilă: coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur, datând din perioada secolelor V-IV î.Hr.

Aceste piese făceau parte din expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului”, organizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României. Autoritățile olandeze, în cooperare cu Interpol, au demarat o anchetă amplă pentru a recupera artefactele și a-i aduce pe făptași în fața justiției.

Furtul tablourilor din Rotterdam și incendiul scandalos

Un alt jaf faimos care a avut legătură cu românii este furtul celor șapte tablouri de mare valoare de la Kunsthal Museum din Rotterdam, în 2012. Printre operele sustrase se numărau picturi semnate de Claude Monet, Henri Matisse și Pablo Picasso. Jaful a fost executat în doar câteva minute, iar hoții au reușit să dispară fără urmă.

În timpul anchetei, Olga Dogaru, mama unuia dintre cei trei suspecți arestați, Radu Dogaru, a declarat că a ars tablourile pentru a șterge orice dovadă. Acest act a fost considerat o pierdere inestimabilă pentru lumea artei. Ulterior, autoritățile nu au putut confirma definitiv dacă toate operele au fost distruse, dar jaful rămâne unul dintre cele mai mari din Europa.

jafuri din muzee
Muzeul de la Rotherdam

Cele mai mari jafuri din muzee din istorie: Jafuri celebre din muzee

De-a lungul istoriei, numeroase muzee au fost victimele unor jafuri de proporții, care au șocat opinia publică și au evidențiat vulnerabilitățile sistemelor de securitate.

Furtul „Mona Lisa” de la Luvru (1911)

Pe 21 august 1911, „Mona Lisa”, capodopera lui Leonardo da Vinci, a fost furată din Muzeul Luvru din Paris. Vincenzo Peruggia, un fost angajat al muzeului, a ascuns tabloul sub haină și a părăsit clădirea. Motivul invocat de acesta a fost dorința de a readuce tabloul în Italia, considerând că aparține patrimoniului italian. Pictura a fost recuperată după doi ani, când Peruggia a încercat să o vândă unui dealer de artă din Florența.

jafuri din muzee
Mona Lisa

Jaful de la Muzeul Isabella Stewart Gardner (1990)

În dimineața zilei de 18 martie 1990, doi bărbați deghizați în polițiști au pătruns în Muzeul Isabella Stewart Gardner din Boston. După ce au imobilizat paznicii, au sustras 13 opere de artă, inclusiv lucrări semnate de Rembrandt și Vermeer, cu o valoare estimată la 300 de milioane de dolari. Până în prezent, operele nu au fost recuperate, iar cazul rămâne unul dintre cele mai mari jafuri de artă nesoluționate.

Cele mai mari jafuri din muzee din istorie: Furtul bijuteriilor din Grüne Gewölbe, Dresda (2019)

În noiembrie 2019, hoții au pătruns în muzeul Grüne Gewölbe din Dresda, Germania, și au sustras trei seturi de bijuterii din secolul al XVIII-lea, cu o valoare estimată la un miliard de euro. Acestea includeau piese unice, realizate din aur și pietre prețioase, aparținând tezaurului lui Frederic Augustus „cel Puternic” al Saxoniei. Ancheta este în desfășurare, iar autoritățile încearcă să recupereze bijuteriile furate.

jafuri din muzee
Bijuteriile furate de la Dresda

Citește și: Cele mai scumpe obiecte de artă din toate timpurile

Aceste jafuri din muzee evidențiază atât ingeniozitatea infractorilor, cât și necesitatea unor măsuri de securitate sporite în instituțiile culturale. Pierderea unor astfel de comori nu reprezintă doar o lovitură pentru patrimoniul cultural, ci și o pierdere ireparabilă pentru întreaga umanitate. Este esențial ca muzeele să investească în tehnologii avansate de securitate și să colaboreze strâns cu autoritățile pentru a preveni astfel de incidente în viitor.

Foto: Pinterest

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora