Cele mai scumpe obiecte de artă din toate timpurile - LIFE.ro
Sari la conținut

Cele mai scumpe obiecte de artă din toate timpurile

Share this article

Zilele trecute portretul lui Marilyn Monroe „Shot Sage Blue Marilyn” de Andy Warhol, s-a vândut pentru 195 de milioane de dolari, lucru care ne-a făcut să ne întrebăm care sunt cele mai scumpe obiecte de artă din toate timpurile.

În aceste zile, Pablo Picasso, Gerhard Richter, Jean-Michel Basquiat, Andy Warhol și o mulțime de alte nume cunoscute domină licitațiile de artă. Dar nu a fost întotdeauna așa. Înainte de ultimele două decenii, categoria Vechii Maeștri – cu artiști care au fost activi între secolele al XIV-lea și al XVIII-lea – era tot ceea ce putea putea ridica vreodată prețul la o licitație. Deși proeminența sa a scăzut, categoria a stabilit încă un număr de recorduri de licitații. Atât licitațiile publice, cât și achizițiile de muzee private de mare profil ale unor opere ale unor giganți istorici ai artei precum Leonardo da Vinci, Raphael, Rembrandt și Peter Paul Rubens, printre alții, au acaparat titlurile, lucrările fiind vândute uneori pentru sute de milioane de dolari.

Iată care sunt cele mai scumpe obiecte de artă din toate timpurile și cât valorează ele:

Francesco Guardi, Veneția, o vedere a podului Rialto, privind spre nord (1760)

cele mai scumpe obiecte de artă

Preț obținut la licitație: 43 de milioane de dolari

În 2011, un tablou monumental din secolul al XVIII-lea cu o vedere a Veneției, realizat de pictorul italian Francesco Guardi, s-a vândut unui ofertant anonim pentru un preț record de 43 de milioane de dolari la Sotheby’s din Londra. Pictată la mijlocul anilor 1760, pânza a fost transmisă din generație în generație în familia Guinness, care a oferit-o la licitație. A depășit performanța, vânzându-se puțin peste estimarea sa de 25 de milioane de lire sterline.

Cele mai scumpe obiecte de artă: J. M. W. Turner, Roma modernă – Campo Vaccino (1839)

cele mai scumpe obiecte de artă

Preț: 44,9 milioane de dolari

În 2010, Roma Modernă – Campo Vaccino a lui J. M. W. Turner s-a vândut pentru 29,7 milioane de lire sterline la Sotheby’s, realizând al doilea cel mai mare preț obținut vreodată pentru artistul britanic la licitație. Ofertantul câștigător a fost dealerul Hazlitt, Gooden & Fox, care a licitat pentru lucrare în numele Muzeului Getty din Los Angeles, unde pictura se află acum expusă permanent. Scott J. Schaefer, curatorul de picturi al Getty la acea vreme, a declarat pentru New York Times că a fost cel mai bun Turner din toate timpurile, cu ocazia achiziției. Vândută din colecția familiei Rothschild, lucrarea înfățișează un oraș italian și acționează ca o vitrină pentru priceperea tehnică a lui Turner. Pictura a apărut pe piață o singură dată înainte de vânzarea Sotheby’s în cei 171 de ani de când a fost finalizată.

J. M. W. Turner, Roma, de pe Muntele Aventin (1836)

cele mai scumpe obiecte de artă

Preț obținut: 47,6 milioane de dolari

În decembrie 2014, Roma, de pe Muntele Aventin, a artistului britanic J. M. W. Turner, de pe Muntele Aventin, a stabilit un record pentru artist când s-a vândut cu 47,6 milioane de dolari la Sotheby’s Londra. Pictată inițial pentru prietenul artistului, editorul John Pye, lucrarea a realizat un preț care a făcut din Turner cel mai scump artist britanic dinainte de secolul al XX-lea.

Cele mai scumpe obiecte de artă: Rafael, Capul unui tânăr apostol (cca. 1519–21)

cele mai scumpe obiecte de artă

Preț obținut: 47,8 milioane de dolari

În decembrie 2012, în sala de licitații Sotheby’s din Londra, un desen din secolul al XVI-lea al titanului renascentist Raphael s-a vândut cu 47,8 milioane de dolari după o luptă de 17 minute între patru ofertanți. Vânzarea dramatică a stabilit un record de licitație pentru artist, dublându-și estimarea înainte de vânzare. Vândută din colecțiile proeminente Devonshire de la Chatsworth House din Bakewell, Anglia, unde lucrarea a locuit încă de la începutul secolului al XVIII-lea, lucrarea a avut un preț de trei ori mai mare decât estimarea înainte de vânzare, de 10 milioane de lire sterline. A fost finalizat ca studiu pentru ultimul tablou al artistului, scena biblică Schimbarea la Față, care este deținută de Muzeul Vaticanului.

Rafael, Cap de muză (cca. 1510)

cele mai scumpe obiecte de artă

Preț obținut: 48 de milioane de dolari

La începutul secolului al XVI-lea, Rafael a fost însărcinat de către curtea Papei Iulius al II-lea să picteze fresce pentru Stanza Della Segnatura, biblioteca papală și biroul privat. Cap de muză a fost finalizat ca o schiță preliminară în timpul pregătirii lui Rafael pentru una dintre cele mai mari realizări ale Renașterii – Parnasul, o frescă pentru Vatican care descrie povestea mitică a Muntelui Parnass, unde zeul Apollo a trăit împreună cu cele nouă Muze. Primul său proprietar înregistrat a fost colecționarul olandez Gosuinus Uilenbroeck în 1725, trecând mai târziu prin mâinile lui Sir Thomas Lawrence, un artist și un colecționar de desene vechi de maeștri proeminenți, și apoi ale regelui William al II-lea al Olandei. Lucrarea – ultimul desen legat de comisia lui Rafael de la Vatican, care era încă deținută privată – a venit pentru prima dată pe piață în 2009 la Christie’s, unde doi ofertanți s-au luptat pentru ea. În cele din urmă, a ajuns la 29 de milioane de lire sterline, ajungând la un ofertant anonim pentru aproape dublul estimării sale, de 16 milioane de lire sterline.

Cele mai scumpe obiecte de artă: Peter Paul Rubens, Lot și fiicele lui (cca. 1613–1614)

cele mai scumpe obiecte de artă

Preț: 58,2 milioane de dolari

În 2016, Lot și fiicele lui, de Peter Paul Rubens – o scenă biblică reprezentând seducția lui Lot de către fiicele sale în timpul exilului familiei – s-a vândut la Christie’s din Londra pentru un preț de 58,2 milioane de dolari. Lucrarea, care se afla într-o colecție privată de mai bine de un secol, făcuse anterior parte din colecții de personalități importante, cum ar fi Împăratul Roman Iosif I și John Churchill, primul duce de Marlborough. Achiziționată de o fundație caritabilă în timpul vânzărilor de vară ale lui Christie, capodopera lui Rubens este expusă cu împrumut pe termen lung la Metropolitan Museum of Art din New York.

Peter Paul Rubens, Masacrul inocenților (1611–12)

cele mai scumpe obiecte de artă

Preț obținut: 76,5 milioane de dolari

În iulie 2002, tabloul lui Rubens redescoperit, masacrul inocenților, care descrie scena biblică a unui masacru violent din Bethleem, a atins un preț de 76,5 milioane de dolari (la Sotheby’s. Atribuită anterior pictorului flamand Jan van den Hoecke și estimată la 6 milioane de lire sterline, lucrarea a depășit estimarea sa la locația din Londra a casei, ajungând la un preț de 76,5 de milioane de dolari și în posesia omului de afaceri și colecționar de artă canadian, Kenneth Thomson. Ulterior, a fost donat Galeriilor de Artă din Ontario și din Toronto, unde a fost una dintre lucrările vedetă, ce a călătorit și la Legiunea de Onoare din San Francisco.

Cele mai scumpe obiecte de artă: Sandro Botticelli Portretul unui tânăr ținând un medalion (1480)

cele mai scumpe obiecte de artă

În ianuarie 2021, Portretul unui tânăr ținând un medalion al maestrului italian al Renașterii, Sandro Botticelli s-a vândut la Sotheby’s din New York pentru un record de 92,2 milioane de dolari. Portretul rar, despre care se spune că este unul dintre ultimele portrete seculare ale lui Botticelli într-o colecție privată, a fost dat unui cumpărător rus care a licitat la telefon împreună cu specialistul Sotheby’s din Londra, Lilija Sitnika, depășind estimarea înainte de vânzare, de 80 de milioane de dolari. Provenind din colecția regretatului dezvoltator imobiliar Sheldon Solow, care a cumpărat-o în 1982 pentru 810.000 de lire sterline (1,3 milioane de dolari), pictura a doborât recordul anterior al artistului de 10,4 milioane de dolari, realizat prin vânzarea Madonei Rockefeller la Christie’s în 2013.

Rembrandt van Rijn, Portrete cu pandantiv ale lui Maerten Soolmans și Oopjen Coppit (1634)

cele mai scumpe obiecte de artă

Preț realizat: 195 milioane USD)

În februarie 2016, guvernele olandez și francez, în numele Rijksmuseum din Amsterdam și Luvru din Paris, au efectuat o achiziție privată comună, de referință a portretelor rare cu pandantiv ale lui Rembrandt, reprezentând cuplul olandez Maerten Soolmans și Oopjen Coppit. Facilitate de Christie’s, lucrările au fost achiziționate printr-o afacere privată la prețuri cuprinse între 80 de milioane de euro fiecare. Terminate în 1634, portretele pictate ale tinerilor căsătoriți prezentau patronajul șezătoarelor de către tânărul artist, care la acea vreme avea doar 28 de ani. Portretele rare, care sunt singurele picturi cunoscute de Rembrandt, au fost anterior în colecția Rothschild. Înainte de vânzarea privată, acestea fuseseră expuse public ultima dată, în 1956 în Țările de Jos. În timp ce cele două picturi sunt deținute separat, din cauza legii franceze, muzeele s-au angajat să le expună întotdeauna împreună la fiecare muzeu.

Cele mai scumpe obiecte de artă: Leonardo da Vinci, Salvator Mundi (cca. 1500)

cele mai scumpe obiecte de artă

Preț realizat: 450,3 milioane USD

Probabil că cea mai mediatizată vânzare de artă din istorie a fost licitația Salvator Mundi de Leonardo da Vinci, care a strâns peste 450 de milioane de dolari la Christie’s New York în 2016, în timpul unui eveniment de artă contemporană și postbelică. După un război lung de 19 minute, Salvator Mundi a devenit cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată la licitație. Vândut dintr-o colecție privată europeană, cumpărătorul câștigător s-a dezvăluit ulterior ca fiind Mohammed bin Salman, Prințul Moștenitor al Arabiei Saudite. Lucrarea îl înfățișează pe Hristos semnalând crucea cu mâna dreaptă și ținând un glob translucid în stânga. Considerată mult timp a fi o copie a unei lucrări pierdute a lui Leonardo, pictura a fost reatribuită maestrului renascentist după restaurarea sa, în 2006. Înainte de vânzare, pictura a fost expusă în 2011 la National Gallery din Londra. În ciuda întregii atenții acordate lucrării, mulți istorici au pus îndoială dacă Leonardo l-a pictat într-adevăr pe Salvator Mundi, motiv pentru care nu a apărut în retrospectiva Leonardo, din 2019 la Luvru.


Fotografiile din acest articol ne-au fost furnizate de Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora