Charlize Theron, actriţa fatală
Am văzut de curând ”Gringo”, un crime comedy delicios în care Charlize Theron este Elaine, femeia fatală ce pune pe jar inimile bărbaţilor lăsând în urmă doar scrum. Este un rol care i se potriveşte mănuşă acestei actriţe de origine sud-africană datorită farmecului ei nativ şi a sex appeal-ului care-i nunaţează orice rol (vă aduceţi aminte de ”2 Days in the Valley”?). Cu acest farmec a cucerit încă de la primul film în care a jucat, fără măcar să rostească vreun cuvânt – horror-ul ”Children of the Corn III: Urban Harvest”, din 1995 – şi apoi, în cele imediat următoare, care i-au adus faima internaţională pe la sfârşitul anilor 1990 (”The Devil’s Advocate”, ”Mighty Joe Young”, ”The Cider House Rules”).
”Nu m-am simţit niciodată în siguranţă în acest domeniu, ceea ce e valabil pentru orice actor. Sunt foarte puţini care au un ego sănătos privind statutul lor, dar cred că aceasta este o industrie în care apar constant noi talente iar dacă nu stai în banca ta, oamneii nu vor să mai lucreze cu tine..”, spunea Charlize Theron cândva recunsocând că ”am o nevoie constantă de a face lucrurile din ce în ce mai bine”
Este principiul pe care s-a bazat încă din copilărie, când a trebuit să facă faţă violenţelor din familie (tatăl alcoolic o agresa fizic constant pe mama ei) dar şi unui incident care avea să o schimbe definitiv: în 1991, la ferma părinţilor ei din Benoni, lângă Johannesburg (Africa de Sud), mama actriţei l-a împuşcat mortal (din legitimă apărare) pe tatăl acesteia. ”Nu cred în vieţile fermecate. Cred că tragedia face parte din lecţia pe care o înveţi pentru a te ridica şi a merge mai departe”, mărturisea actriţa care a crescut într-o cultură şi generaţie ce au cunsocut suprimarea şi regimul apártheid.
Şi asta a făcut fără încetare, s-a străduit să fie mereu tot mai bună: ca dansatoare (la Joffrey Ballet School, unde a studiat baletul până când un accident la genunchi a pus capăt carierei de dansatoare); ca model (la 16 ani a semnat un contract pe un an în industria modei); ca actriţă (a fost Imperator Furiosa, în „Mad Max: Fury Road”, a fost „Atomic Blonde” în filmul cu acelaşi nume, a fost criminal în serie, în ”Monster” – rol care i-a adus Oscarul pentru cea mai bună interpretare).
Theron, care a crescut cu filmele lui Bette Davis, Marlene Dietrich şi Marilyn Monroe, a avut de dus bătălii nu doar pe tărâmul filmului, ci şi în viaţa personală: s-a confruntat de mai multe ori cu depresia (de vreo două ori din pricina faptului că s-a îngrăşat şi slăbit forţat pentru nişte roluri), a suferit enorm în urma unor relaţii (ex: căsătoria cu Sean Penn, începută în 2014 şi închieiată în 2015), are probleme constante cu somnul, aceasta recunoscând că a consumat pe vremuri marijuana din dorinţa de a scăpa de insomnii.
La 42 de ani, Charlize Theron este single mother pentru doi copii de culoare adoptaţi, experienţa maternităţii aducându-i bucurii enorme dar făcând-o uneori să simtă că-şi ”pierde minţile”. Este o activistă convinsă, luptând pentru îmbunătăţirea vieţilor femeilor şi copiilor din Africa de Sud şi prevenirii violenţei împotriva femeilor (în 2008 a fost numită mesager al păcii al Naţiunilor Unite) şi susţinând căsătoriile persoanleor de acelaşi sex (a participat la mitinguri precum cel de la Fresno, California, la 30 mai 2009).
În filme joacă în continuare cu aceeaşi patimă şi dorinţă de a se autodepăşi, cele mai noi lungemtraje, ”Gringo” şi ”Tully” (ce spune povestea unei mame suprasolicitate) demonstrând acest lucru. Abia aştept să văd cum va intra ea în pielea lui Megyn Kelly (fost avocat care a lucrat ca prezentatoare la Fox News), în filmul despre Roger Ailes, fost preşedinte Fox News, care a demisionat după ce a fost acuzat de hărţuire sexuală. Sunt convinsă, însă, că va fi, ca şi până acum, a naibii de bună.