Cinci ani de AnnArt, o zi de sărbătoare, 3 evenimente - LIFE.ro
Sari la conținut

Galeria AnnArt sărbătoreşte luna aceasta 5 ani de existenţă pe piaţa artei contemporane. La ceas aniversar, galeria propune iubitorilor de artă o zi specială cu două evenimente şi o petrecere.

Pe 14 iunie, de la ora 14:00 AnnArt lansează în Grădina Botanică o carte cu totul specială: „Ştefan Câlţia: Grădini pentru Dinu Pillat”, iar de la ora 20:00 ne invită în galerie, la vernisajul expoziţiei de desen şi asamblaj „Constantin Rusu: Direcţii. Sens”, dar şi la un „garden party” aniversar.

Galeria AnnArt a fost fondată în 2011 din dorinţa de a spori vizibilitatea artei contemporane în România, propunându-şi să sprijine artiştii în consolidarea unor cote de piaţă autentice în ţară şi în străinătate. Portofoliul galeriei reuneşte atât nume sonore de artişti consacraţi (Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Creţu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Mircea Roman sau Virgil Scripcariu), cât şi tineri artişti emergenţi (Constantin Rusu, Andreea Albani, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu).

„Galeria AnnArt a împlinit cinci ani. Nu zăbovim însă mult cu cifre şi sărbători, era chiar să nu observăm această «piatră de hotar», pentru că suntem absorbiţi de ceea ce ne place nouă cel mai mult:  să pregătim expoziţii de artă contemporană românească. Drept care ne-am decis să ne facem ziua memorabilă invitând iubitorii de artă la trei întâmplări în aceeaşi zi! Marţi 14 iunie, în miezul zilei, lansăm la Grădina Botanică o carte şi începem lucrul la o gradină, iar seara vernisăm expoziţia unui foarte tânăr artist şi bem vin, precum poeţii chinezi, sub clar de lună 🙂 !”, spune Gabriela Massaci, director AnnArt.

De la ora 14:00, în Grădina Botanică – „Ştefan Câlţia: Grădini pentru Dinu Pillat” este „o carte pentru ţinut minte senin un trecut nedrept”. Volumul cuprinde reproduceri ale seriei complete de pictură în ulei şi desen în tuş realizate de Ştefan Câlţia în perioada 2013 – 2016. Volumul şi-a propus să „reţină în timp”  şi să dea un context de reflecţie acestei întâlniri aparte, prin care un pictor omagiază discret un scriitor şi face o reparaţie istorică.

„Măr înflorit cu nori”, Ştefan Câlţia

Tema lucrărilor lui Ştefan Câlţia, s-a născut în momentul în care artistul a citit prefaţa scrisă de Ileana Mălăncioiu la un volum de poezii ale lui Rilke, traduse în româneşte de Dinu Pillat. Pictorul a aflat astfel că în 1964, după cinci ani de închisoare comunistă pentru „crimă de uneltire împotriva ordinii sociale”, scriitorul Dinu Pillat nu mai aştepta mult de la viaţă: şi-ar fi dorit să fie doar paznic într-o grădină publică;  nu s-a întâmplat. Ştefan Câlţia a început să lucreze o serie de şase picturi în ulei şi şaisprezece desene în tuş – toate grădini şi toate imaginate pentru Dinu Pillat.  Lucrările au fost expuse public la galeria AnnArt în noiembrie – decembrie 2015, aflându-se acum, cu două excepţii, în colecţii private din România şi Germania. 

Stefan Câlţia – Grădină pentru Dinu Pillat

Reproducerile sunt însoţite în volum de eseuri semnate de H.-R. Patapievici, Monica Pillat, Gabriela Massaci, Carmen Brăgaru şi Patricia Bădulescu şi de un fold-out cu lucrarea Diptic 1 a lui Andrei Mateescu – o imagine tulburătoare a unui bloc de beton, ca cel în care a trăit Dinu Pillat, departe de orice grădină. Cartea este realizată în parteneriat de Fundaţia AnnArt şi Galeria Posibilă, în ediţie bilingvă, română şi engleză. Cartea este lucrată în condiţii grafice remarcabile la Fabrik, este publicată în tiraj limitat de 200 de exemplare, numerotate şi individualizate prin includerea unei plante presate, culese din grădina pictorului.  

Prin programul său „Arta la Verde”, Fundaţia AnnArt a preluat o parcelă neamenajată din cadrul Grădinii Botanice, pe care, în echipă cu specialiştii Grădinii Botanice şi cu voluntarii din programul Ajungem Mari, o va „creşte” pe parcursul ciclurilor necesare de plantare, transformând- o în Grădina Ştefan Câlţia pentru Dinu Pillat. Lansarea cărţii şi prima plantare simbolică vor avea loc în prezenţa artistului şi a Monicăi Pillat, fiica scriitorului.

„Ştefan Câlţia: Grădini pentru Dinu Pillat” – o carte pentru ţinut minte senin un trecut nedrept, lansare de carte, marţi 14 iunie, ora 14:00 , la Grădina Botanică (Şoseaua Cotroceni 32)

 

De la ora 20:00, la Galeria Annart – „Constantin Rusu: Direcţii. Sens”

Cea de-a doua expoziţie personală a lui Constantin Rusu la AnnArt aduce o serie de lucrări – desen în tehnică mixtă şi tuş pe hârtie – care explorează un sens existenţial profund, căutat în intensitatea negrului şi puritatea expresivă a albului, în spaţiul restrâns al pânzelor de 30 x 40 cm sau în deschiderea „ferestrelor” de peste un metru şi jumătate. Artistul pune în valenţe noi săgeata, marca grafică ce a definit prima serie prezentată la AnnArt după absolvirea UNArte la Bucureşti în anul 2009.

Rugăciune (2016) – Constantin Rusu

„Constantin Rusu este imediat remarcat pentru acurateţea şi originalitatea unui modùl plastic pus în operă pe dimensiuni şi densităţi compoziţionale extrem de elaborate. Este un fel de probă marţială a arcaşului zen, în eficienţa ei vectorial-plastică. În plan vizual, artistul convoacă energia descompunerii futuriste din Boccioni, echilibrul conceptual al săgeţilor conturate de Klee şi turbulenţa de desenator a contemporanului nostru William Kentridge. Constantin are deja o decizie grafică evoluată, aptă pentru un registru dificil al densităţilor plastice. Cu mare rafinament, explorează acum şi adâncimea voalată. Relaţionează transparenţa cu opacul, fluidul cu incisivitatea, traversarea dinspre alb spre negru”, spune Aurelia Mocanu, critic de artă. Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 15 iunie – 30 iulie. Întreg fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare.  

„Constantin Rusu: Direcţii. Sens”, vernisaj al expoziţiei personale de desen şi asamblaj, marţi 14 iunie, ora 20:00, la Galeria Annart (str. Paris 39).

Garden Party aniversar la AnnArt.

După vernisajul expoziţiei de mai sus, sunteţi invitaţi să rămâneţi la petrecere: „Aşteptăm căderea serii ca să aprindem luminile turcoaz şi să ne bucurăm, împreună cu prietenii noştri, de sensul ascuns al artei contemporane.”

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora