Cine este Aleksei Navalnîi, principalul oponent al lui Vladimir Putin chiar şi din spatele gratiilor - LIFE.ro
Sari la conținut

Cine este Aleksei Navalnîi, principalul oponent al lui Vladimir Putin chiar şi din spatele gratiilor

A aflat astfel că otrava îi fusese pusă, de fapt, în lenjeria de corp şi că se aşteptau ca acesta să moară până ar fi aterizat avionul pe aeroportul din Moscova. Planul ar fi fost dat peste cap de aterizarea de urgenţă şi primul ajutor acordat la sol.
Share this article

Despre Aleksei Navalnîi se pot spune multe, dar cel mai des este descris ca omul de care Vladimir Putin se teme cel mai tare. Are şi motive! Navalnîi a înfruntat în ultimii 14 ani arestări multiple, a scăpat cu greu dintr-o tentativă de asasinat şi a fost condamnat la ani grei de închisoare, totul pentru că şi-a făcut o misiune din a demasca corupţia din Rusia şi din a-l da jos de la putere pe cel care a reuşit să unească o lume întreagă după ce a atacat Ucraina.

Născut în URSS, crescut în spirit democratic

Născut în 1976 într-un sătuc aflat la 100 de kilometri de Moscova, Aleksei Navalnîi şi-a petrecut copilăria mai mult pe drumuri, dintr-o garnizoană în alta, oriunde trebuia să meargă tatăl său, ofiţer de carieră. Vacanţele de vară şi le făcea însă la bunica paternă, în Ucraina, acolo învăţând să vorbească foarte bine şi limba ucraineană. Avea 18 ani când părinţii săi şi-au deschis o făbricuţă în care produceau coşuri din nuiele, dar el nu părea interesat să preia afacerea.

S-a înscris la Facultatea de Drept şi imediat după absolvirea acesteia a început şi cursurile de economie, la Universitatea de Finanţe din Moscova. În paralel cu cea de-a doua facultate lucra însă şi ca avocat pentru diverse companii, iar în 2010 a primit de la Universitatea Yale o bursă pentru programul Yale World Fellows, dedicat liderilor în dezvoltare.

Orientat către democraţie, Aleksei Navalnîi a fost un susţinător al reformelor economice liberale ale lui Boris Elţîn, primul preşedinte ales în mod direct în Rusia. Viaţa în Rusia post-sovietică nu era însă deloc simplă, iar societatea din anii `90 era tot mai măcinată de corupţie pe măsură ce treceau anii. A fost unul dintre motivele care l-au determinat pe Navalnîi să se înscrie, în anul 2000, în Partidul Iabloko. Nu era un mare admirator al organizaţiei, dar a decis să intre în partid după ce a fost promulgată o nouă lege care ridica pragul electoral pentru alegerile pentru Duma de stat. După 7 ani a părăsit partidul fiind considerat prea extremist pentru direcţia acestuia.

Foto: vox.com

Bloggerul care a speriat Kremlinul

În 2005 Navalnîi pune bazele mişcării sociale DA – Alternativa Democratică, independentă de partidul din care făcea parte. Printre proiectele acesteia s-au numărat mişcarea pentru organizarea de dezbateri politice în mass-media, însă după 2 episoade care s-au bucurat de audienţe foarte mari la TV center, acestea au fost anulate brusc, fără nicio explicaţie.

În 2008 a început însă activitatea care avea să-i aducă cele mai multe necazuri, dar şi o popularitate pe care Vladimir Putin încă nu o bănuia. Şi-a deschis un blog pe care a început să facă dezvăluiri despre actele de corupţie şi infracţiunile care se petreceau în cele mai mari companii din Rusia. Ca să obţină dovezile, Navalnîi cumpărase acţiuni, iar ca acţionar minoritar a început să ceară tot felul de informaţii şi să investigheze lucrurile care se petreceau acolo. Relata totul pe blogul său, iar publicul a început să crească considerabil de la o zi la alta. Cei mai mulţi dintre proaspeţii săi susţinători erau tineri, complet indiferenţi până atunci la viaţa politică a Rusiei.

Vreme de 3 ani a adunat o mulţime de cititori, dar şi furia celor de la conducere. În decembrie 2011, după alegerile parlamentare şi acuzaţiile de fraudă electorală, mii de oameni, în frunte cu Aleksei Navalnîi, au ieşit în stradă, la Moscova, să conteste rezultatele. 300 dintre ei, inclusiv activistul care nu se ferea să catalogheze partidul lui Putin drept unul plin de hoţi şi escroci, au fost arestaţi. A urmat o perioadă de incertitudine printre susţintorii săi, apoi Navalnîi a reapărut direct la tribunal, unde a fost condamnat la maximul de 15 zile de închisoare, pentru sfidarea unui oficial guvernamental.

Foto: pbs.com

Imediat după arestare, blogul lui Navalnîi a devenit disponibil tuturor, textele fiind scrise acum şi în limba engleză. Iar după ce a fost eliberat, activistul care începea să devină tot mai cunoscut, inclusiv peste graniţe, îndemna poporul rus la unitate împotriva lui Putin, despre care spunea că îşi pregătea deja o nouă victorie la alegerile prezidenţiale din martie 2012.

Aleksei Navalnîi, protestul şi arestarea

Pe 24 decembrie organiza un protest la care i se alăturau 50.000 de oameni, nemulţumiţi de conducerea de la Kremlin, urmat de un altul, imediat după anunţul că Putin a câştigat alegerile. Navalnîi era din nou reţinut, însă de data asta doar pentru câteva ore. A urmat o nouă arestare de 15 zile după protestul din ziua depunerii jurământului de către liderul de la Kremlin, iar o lună mai târziu procurorii descindeau la casa şi biroul lui Navalnîi, precum şi la apartamentul uneia dintre rudele sale. Activistul devenise una dintre ţintele predilecte ale celor care-i vânau pe opozanţii lui Vladimir Putin.

Întrebat anterior dacă nu candidează împotriva lui Putin la prezidenţiale, Navanlnîi spusese că ar face-o dacă ar şti că alegerile sunt organizate corect. În vara lui 2013 a decis totuşi să candideze pentru o funcţie publică, cea de primar al Moscovei. O lună mai târziu era condamnat la 5 ani de închisoare pentru o acuzaţie de delapidare, aşa că s-a retras din cursă şi a cerut boicotarea alegerilor. După o oră procurorul de caz ieşea şi anunţa că Navalnîi poate fi eliberat pe cauţiune câtă vreme sentinţa nu este definitivă şi că nu are nicio restricţie de călătorie.

Foto: thetimes.com

Deşi până atunci întâmpinase piedici reale în acceptarea candidaturii de către organele abilitate, brusc totul s-a rezolvat, iar el a intrat în cursa pentru primărie. Se speculează că ordinul ar fi fost dat direct de la Kremlin pentru ca alegerile să pară legitime. Legitime sau nu, Navalnîi tot a obţinut 27% din voturi, mai multe decât orice previziune a oricărui sondaj de până atunci. Nu a câştigat primăria, iar toate cererile lui de renumărare a voturilor au fost respinse.

La scurt timp după ce principalii lideri ai opoziţiei au anunţat că sunt în căutarea unei soluţii de a face o coaliţie care să reunească toate figurile ce aleg calea europeană, co-preşedintele Partidului pentru Eliberarea Poporului, Boris Nemţov, era găsit mort. Fusese împuşcat de mai multe ori, la câteva ore după ce ceruse public sprijinul populaţiei pentru un protest faţă de războiul pregătit de Rusia împotriva Ucrainei.

Drumul către alegerile prezidenţiale, presărat cu atacuri şi arestări

Aleksei Navalnîi rămânea cea mai importantă figură din opoziţia din Rusia şi era decis să lupte până la capăt împotriva lui Putin. În decembrie 2016 şi-a anunţat candidatura la preşedinţie, iar după nici 2 luni de la acest moment condamnarea din 2013, anulată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, este repetată de un alt tribunal. De data asta pedeapsa este cu suspendare, dar suficientă ca să îi ia dreptul de a se înscrie în mod oficial pe lista candidaţilor.

Navalnîi anunţă că îşi continuă campania independent de decizia Curţii şi organizează mitinguri anti-corupţie în oraşe din toată ţara. 2 atacuri au avut loc asupra lui în acea primăvară, într-unul dintre ele suferind arsuri care i-au afectat vederea la ochiul drept cu 80 de procente. A acuzat Kremlinul pentru agresiunile asupra lui, aşa că a fost din nou trimis în închisoare, de data asta pentru 25 de zile. A primit alte 30 de zile şi pentru organizarea unor proteste ilegale, moment în care organizaţiile internaţionale încep să tragă semnale de alarmă şi să le ceară ruşilor să nu permită împiedicarea candidaturii lui Navalnîi la prezidenţiale. În acest timp activistul primea o nouă sentinţă, de 20 de zile de închisoare, pentru că a participat la proteste fără să aibă aprobarea autorităţilor.

Finalul anului aducea decizia Comisiei Electorale Centrale: Aleksei Navalnîi nu avea voie să candideze din cauza condamnării din dosarul în care fusese acuzat de delapidare. A făcut apel, însă şi acesta a fost respins, aşa că a organizat un protest prin care cerea boicotarea alegerilor din acel an. Şi el şi alţi 257 de oameni au fost arestaţi în ziua în care ar fi trebuit să aibă loc demonstraţia, iar pentru Navalnîi au urmat alte luni de arestări succesive.

În 2019 activistul a urmat acelaşi scenariu, sprijinind public candidaţi independenţi ce nu aveau dreptul să participe la alegerile din Moscova pentru Duma şi fiind motorul pentru proteste masive în acea perioadă. În vară au venit o serie de arestări pe numele lui, iar în timpul acesta a ajuns la spital cu răni grave la ochi şi piele. Aici a fost diagnosticat cu alergie, diagnostic contestat vehement de oftalmologul ce îl tratase după atacul precedent şi care cosidera că rănile erau cauzate de substanţe chimice. Oamenii veniţi la spital să-şi arate sprijinul faţă de Navalnîi, dar şi jurnaliştii au fost atacaţi de poliţie şi mulţi dintre ei au fost reţinuţi.

Navalnîi, otrăvit cu o neurotoxină extrem de letală

În 2020 activistul a început o campanie virulentă faţă de referendumul programat pentru 1 iulie, ce prevedea mai multe modificări aduse Constituţiei, printre care una ce îi permitea lui Putin să rămână în funcţie până în 2036. După anunţarea rezultatelor a catalogat votul drept o mare minciună.

În vară, în timpul unui zbor de la Tomsk la Moscova, Navalnîi a început să se simtă tot mai rău. Avionul a aterizat de urgenţă la Omsk, iar la scurt timp după ce a ajuns la spital, activistul a intrat în comă şi a fost conectat la un aparat de ventilaţie artificială. În timp ce apropiaţii lui spuneau că e foarte probabil ca acesta să fi fost otrăvit – băuse un ceai pe aeroport, înainte de decolare – reprezentanţii spitalului spuneau că este doar o variantă din multele posibile.

Foto: nytimes.com

Iulia Navalnaia, soţia activistului, a cerut evacuarea de urgenţă a acestuia în străinătate. Un avion a plecat în scurt timp dinspre Germania către Omsk ca să îl ducă pe Navalnîi la un spital din Berlin şi, deşi medicii au spus că starea lui este mult prea gravă pentru a fi transportat, până la urmă au aprobat transferul. Odată ajuns la Berlin medicii de acolo au început investigaţii amănunţite şi au anunţat că bărbatul a fost otrăvit cu o substanţă ce aparţine grupului de inhibatori de colinesterază. Era vorba, de fapt, de un agent noviciok, o neurotoxină produsă în Rusia şi catalogată drept unul dintre cei mai letali agenţi toxici realizaţi vreodată.

Aleksei Navalnîi a ieşit din comă după 19 zile, iar după încă o săptămână publica primul mesaj pe reţelele de socializare.

Mi-e dor de voi! Încă nu pot face nimic singur, dar ieri am reuşit să respir singur toată ziua. Nu am primit niciun ajutor extern, nici măcar ventilaţia mecanică din gât. Mi-a plăcut.

Foto: Instagram Aleksei Navalnîi

Navalnîi a fost externat pe 22 septembrie, dar recuperarea medicală era departe de final. În paralel, acesta începea anchetele personale în acest caz, în timp ce în Rusia era activ procesul său de defăimare, alcoolul fiind considerat vinovat pentru starea lui dezastruoasă. Au urmat şi variantele otrăvirii în avionul care l-a dus în Germania, dar şi cea în care s-ar fi otrăvit singur.

În paralel, FSB-ul mergea constant la spitalul din Omsk unde fusese internat Navalnîi, iar instituţia începea un proces amplu de schimbări care a presupus demisii fără explicaţii, dar şi promovări dubioase. În aceeaşi perioadă 2 medici au murit brusc, cauzele oficiale fiind infarctul, respectiv un atac cerebral.

O anchetă a presei internaţionale scotea la iveală faptul că agenţii FSB erau pe urmele activistului încă din 2017, iar misiunea lor era una singură, să îl elimine.

Ştiu cine a vrut să mă omoare, ştiu unde trăiesc, ştiu unde lucrează, le ştiu numele reale şi pseudonimele, am fotografii cu ei. – Aleksei Navalnîi

Foto: bellingcat.com

Sub o identitate falsă, Navalnîi a reuşit să obţină o mărturie de la unul dintre agenţii implicaţi în partea de curăţare a urmelor. A aflat astfel că otrava îi fusese pusă, de fapt, în lenjeria de corp şi că se aşteptau ca acesta să moară până ar fi aterizat avionul pe aeroportul din Moscova. Planul ar fi fost dat peste cap de aterizarea de urgenţă şi primul ajutor acordat la sol.

Foto: euractiv.com

Toate aceste lucruri au intensificat atacurile. Apropiaţii lui Navalnîi, printre care şi fratele său, au început să fie arestaţi sub diverse acuzaţii, iar el a primit o nouă condamnare pentru că a încălcat condiţiile eliberării condiţionate în timp ce era în comă, la Berlin. A decis să se întoarcă la Moscova şi a fost arestat imediat după aterizare, pe aeroport. A continuat să-şi ducă lupta prin mesaje transmise din închisoare şi postate pe reţelele de socializare. Între timp i s-a deschis un nou dosar pentru fraudă şi a fost condamnat recent la alţi 9 ani de închisoare. Spune că nu va renunţa la misiunea lui chiar dacă nu va mai fi vreodată liber să îşi vadă cei 2 copii.

Citește și: Viața lui Vladimir Putin. De la copil timid și frustrat, la informatorul KGB și până la președintele Rusiei, pe viață – LIFE.ro
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora