Cine este Alexandru Piscan, românul prins că spiona obiective militare NATO pentru ruși
Românul arestat pentru acte de spionaj și acuzat de trădare în favoarea Rusiei se numește Alexandru Piscan și este din Ploiești, au arătat surse judiciare pentru Digi24. În luna martie, Alexandru Piscan își anunța candidatura la Primăria municipiului Ploiești, potrivit presei locale.
„În cel mai greu și dificil context în care ne regăsim ca oraș atât administrativ cât și politic, am decis sa îmi anunț intenția de a candida la Primăria Ploiești”, anunța Alexandru Piscan pe 22 martie, pe pagina sa de Facebook, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.
El voia să candideze din postura de independent, însă până la urmă nu a mai reușit, lista finală cu candidații pentru Primăria Ploiești transmisă de Biroul Electoral Municipal Ploiești neincluzând și numele său
Procurorii DIICOT au anunțat vineri că au reținut un cetățean român care a comis acte de spionaj în favoarea Rusiei, supraveghind, fotografiind și transmițând prin intermediul ambasadei ruse de la București informații despre obiective militare din România, inclusiv NATO.
Citește și: Cei mai mari tirani din istorie. De la Caligula și Ginghis Han, până la Stalin și Kim John II, oameni care și-au nimicit propriile popoare
„La data de 23.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea unui inculpat (cetățean român), cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trădare. Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București. În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă”, a transmis DIICOT.
Citește și: „Războiul Regelui”, un documentar despre Regele Mihai I al României, în competiţia Cinepolitica 2017
La propunerea DIICOT, Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.
De cine a fost coordonată operațiunea de investigare și arestare
Operațiunea de arestare și investigație a fost coordonată îndeaproape cu autoritățile competente și a implicat eforturi concertate din partea unor instituții precum Serviciul Român de Informații, Direcția Generală de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale și jandarmii Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei ”Vlad Țepeș”.
Sursa foto: Facebook