Cine este Boris Bondarev, diplomatul rus care a spus: „Demisionez! Mi-e ruşine de ţara mea”
De când Rusia a început războiul împotriva Ucrainei s-a vorbit despre teama ruşilor de a reacţiona şi despre manipulările la care sunt supuşi. Puţini sunt cei care au curaj să vorbească public altfel decât aşa cum decide Kremlinul, iar cei care o fac ori sunt departe de ţară, ori sunt arestaţi sau dispar fără urmă. Boris Bondarev s-a înscris în urmă cu câteva zile în grupul celor puţini, dar curajoşi, după ce demisia lui de la ONU şi scrisoarea care a însoţit-o au făcut înconjurul lumii.
Boris Bondarev, diplomatul rus care afirmă public că îi este ruşine de ţara sa
Boris Bondarev a fost consilier rus la sediul ONU de la Geneva vreme de 3 ani. Pe 23 mai, anul acesta, Bondarev şi-a dat demisia într-un fel în care s-a asigurat că gestul său nu va trece neremarcat.
Pe lângă demisia oficială, trimisă ambasadei Rusiei în Elveţia, scrisoarea sa a fost trimisă pe e-mail către zeci dintre colegii săi şi distribuită pe reţelele de socializare. Demisia diplomatului rus este însă mai mult decât o renunţare la funcţie, este o condamnare a războiului dus de Rusia în Ucraina şi a grupului aflat la conducerea ţării sale, despre care spune că „vrea să rămână la putere pentru totdeauna.”
Nu mi-a fost niciodată atât de ruşine de ţara mea ca pe 24 februarie a acestui an. Războiul agresiv declanşat de Putin împotriva Ucrainei şi, de fapt, împotriva întregii lumi occidentale, nu este doar o crimă împotriva poporului ucrainean, ci şi, poate, cea mai gravă crimă împotriva poporului rus.
Fostul diplomat rus nu s-a ferit de cuvintele grele în încercarea de a-şi explica demisia după 2 decenii petrecute în Ministerul de Externe al Rusiei.
În toţi aceşti 20 de ani nivelul minciunilor şi lipsei de profesionalism în activitatea Ministerului de Externe a crescut mereu. Cu toate acestea, în ultimii ani, acest lucru a devenit pur şi simplu catastrofal. În loc de informaţii imparţiale, analize imparţiale şi previziuni sobre există clişee propagandistice în spiritul ziarelor sovietice din anii 1930.
Bondarev are şi explicaţia pentru toate aceste lucruri. Nu însă şi o soluţie pentru că este conştient că gestul său nu va reuşi să îi motiveze pe mulţi să îi urmeze exemplul, deşi văd lucrurile la fel.
Cine a conceput acest război îşi doreşte un singur lucru: să rămână la putere pentru totdeauna, să trăiască în palate pompoase şi de prost gust, să navigheze pe iahturi comparabile ca tonaj şi costuri cu cele ale întregii Marine Ruse, să se bucure de putere nelimitată şi imunitate totală. Pentru asta sunt dispuşi să sacrifice oricâte vieţi este nevoie. Mii de ruşi şi ucraineni au murit deja pentru asta.
Răspunsul de la Kremlin nu a întârziat să apară, în acelaşi stil deja consacrat.
Kremlinul nu este familiarizat cu această scrisoare. Dacă a fost angajat al Ministerului de Externe atunci această întrebare trebuie adresată acolo. (…) Putem spune doar că domnul Bondarev nu mai este de partea noastră. Mai degrabă este împotriva noastră. (…) Acţiunile leadership-ului rus sunt susţinute de aproape întreaga populaţie a ţării.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului
Hillel Neurer, avocat şi director executiv al ONU Watch, este cel care l-a ajutat pe Bondarev cu propagarea demisiei sale în medii cât mai diverse şi crede că exemplul său ar trebui urmat de cât mai mulţi colegi.
Diplomatul rus care şi-a dat demisia astfel încât să audă o lume întreagă lucra în Ministerul rus de Externe din 2002. Acum în vârstă de 41 de ani, Bondarev a avut misiuni în Mongolia şi Cambodgia, apoi a ajuns la Geneva unde era consilier pe probleme de control al armelor. Spune că decizia demisiei a fost luată chiar în prima zi de război, însă a amânat anunţul ca să rezolve mai multe probleme. Nu ştie acum ce va face, dar e conştient că nu se poate întoarce în ţara natală.
Boris Bondarev nu este primul diplomat rus care îşi dă demisia de la începutul războiului. Este însă primul care o face în mod public şi vorbeşte răspicat despre motivele care l-au adus în acest punct.