Acum câteva zile-a încheiat Concursul Jeunesses Musicales. Iar câştigătorul, Yu-An Chang , un tânăr din Taiwan, a primit premiul cel mare. Pe scenă au fost emoţii mari, dar ceea ce m-a frapat a fost modestia tinerilor dirijori. Oamenii mari, chiar dacă sunt tineri şi la început de drum, au ceva care îi dezvăluie în faţa lumii, poate chiar mai mult decât în faţa lor înşilor: o modestie curată, o decenţă elegantă…
Sub bagheta celor 3 finalişti ai concursului, Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu şi solistul Răzvan Stoica au oferit o performanţă sonoră unică, o dovadă de excelenţă şi virtuozitate. Juriul a fost format din 8 dirijori, personalităţi marcante de renume internaţional – Sigmund Thorp, Cristian Florea, Christian Ehwald, Jacek Rogala, Bujor Prelipcean, Gheorghe Costin, Daniel Weissmann şi Cristian Oroşanu.
Yu-An Chang are 29 ani, este din Taiwan şi a câştigat, pe lângă premiul I, şi privilegiul de a fi numit unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii! Yu-An a fost unul dintre finaliştii Concursului Internaţional de Dirijat Besançon în 2015 şi în prezent studiază la Hochschule für Musik Hanns Eisler din Berlin. În aprilie 2015 acesta şi-a făcut debutul alături de Konzerthaus Orchester Berlin.
Premiul II i-a revenit dirijorului francez Simon Proust, 29 ani, care şi-a efectuat studiile în cadrul „Conservatoire National Supérieur de Paris”. Premiul III i-a revenit lui Nodoka Okisawa din Japonia care studiază în cadrul Hochschule für Musik Hanns Eisler din Berlin.
Concertul Extraordinar – Soirée Stradivarius s-a bucurat de prezenţa şi prestaţia extraordinară a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii George Enescu, un garant al performanţelor extraordinare şi a dirijorului Haoran Li , câştigătorul ediţiei din 2014 a Concursului Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti care a dirijat Fantezia Carmen a lui Franz Waxman.
Concertul Extraordinar – Soirée Stradivarius s-a desfăşurat cu participarea extraordinară a solistului Răzvan Stoica, unul dintre cei mai importanţi tineri muzicieni europeni ai momentului. Din anul 2009, Răzvan Stoica are privilegiul deosebit de a cânta la o vioară Antonio Stradivari din 1729, a doua vioară de acest gen din România.
Programul concertului a inclus opere de J. Sibelius, P.I. Ceaikovski, C. Saint Saens, J. Brahms, P.I. Ceaikovski şi D. Shostakovich şi a fost prezentat de către Marius Constantinescu, una dintre cele mai importante personalităţi culturale din ţară. Sala s-a dovedit neîncăpătoare pentru publicul numeros de aproximativ 900 de persoane care au venit la acest concert.
Concursul, care se află la a VII-a ediţie, este organizat în România de către asociaţia Elite Art Club UNESCO, unicul reprezentant în România al celei mai mari reţele globale de ONG-uri dedicate tinerilor muzicieni – Jeunesses Musicales International.