Cine este George Soros, miliardarul acuzat că stabilește noua ordine mondială
Numele lui George Soros este poate unul dintre cele mai controversate din lume. De la economist malefic la filantrop dedicat, de la afacerist nemilos la omul care schimbă ordinea mondială, numele lui nu a scăpat nici de acuzații cumplite, nici de cuvintele elogioase. Și totuși, cine este George Soros, afaceristul miliardar menționat obsesiv în conflictele sociale și politice din ultimii ani din Europa de Est?
Cine este George Soros – copilul
Născut în 1930, la Budapesta, George Soros s-a născut ca György Schwartz, fiul unui scriitor evreu maghiar. Pe când György avea doar 6 ani, dând piept cu reacțiile antisemite tot mai prezente în Europa, tatăl a decis să modifice numele tuturor celor din familie, în încercarea de a-i proteja. Pasionat de studiul limbii esperanto, bărbatul alege ca numele de familie să fie Soros – ”se va înălța.” Tot tatăl lui a fost cel care i-a salvat în momentul în care Germania nazistă a ocupat Ungaria, în 1944. A făcut rost de acte false pentru ei și pentru alți evrei, creându-și identități ce i-au ajutat să supraviețuiască în timpul Holocaustului.
Trecerea de sub ocupația nazistă la regimul comunist a determinat familia Soros să părăsească Ungaria și să se mute la Londra. Aici a lucrat ca hamal în gară și ospătar într-un club de noapte ca să își poată plăti școala. Tânărul George Soros a început să studieze filozofia la celebra Școală de Economie și Științe Politice, sub îndrumarea celui considerat unul dintre cei mai mari filozofi ai secolului XX, Karl Popper. Fondator al raționalismului critic împotriva determinismului istoric, acesta avea să-i influențeze întregul spectru educațional și cultural. Popper s-a opus oricărei forme de scepticism, convenționalism și relativism în știință și în viață, în general, susținând ideea unei societăți deschise, adversarul oricărei forme de totalitarism. Ideile lui Popper se regăsesc în mai toate discursurile și acțiunile lui Soros ulterioare, mai puțin în alegerea carierei.
Cine este George Soros – afaceristul
Soros a abandonat planurile de a deveni filozof și se orientează spre economie, angajându-se într-o bancă comercială din capitala Marii Britanii. La 26 de ani se mută la New York și se angajează ca analist financiar. Mai bine de 10 ani a schimbat diferite posturi pe Wall Street până când decide să pună bazele Fondului Quantum, ce avea să devină unul dintre cele mai puternice fonduri de investiții din întreaga lume. Investițiile îndrăznețe pe care le-a făcut au ajutat la creșterea extraordinar de rapidă a fondului. Nu toate deciziile au fost câștigătoare, dar majoritatea au contribuit la consolidarea imaginii de geniu al finanțelor. Cireașa de pe tort, o măsură deosebit de riscantă și extrem de controversată, a venit în septembrie 1992, în așa numita ”Miercurea neagră”, când Soros a pariat pe devalorizarea lirei sterline și a vândut miliarde de lire, mulți dintre acești bani fiind împrumutați. Nu a fost singurul care a acționat în acest fel, dar profitul lui în acest caz, de peste 1 miliard de dolari, l-a poziționat de departe în capul listei și i-a atras și supranumele de ”omul care a falimentat Banca Angliei.”
N-a mai fost la fel de norocos 2 ani mai târziu, când a fost convins că dolarul își va crește valoarea în fața yen-ului japonez. Fondul Quantum a pierdut într-o singură zi sute de milioane de dolari.
Au urmat ani în care investițiile lui au fost la fel de îndrăznețe și, în ciuda eșecurilor care aduceau pierderi de miliarde de dolari, câștigurile erau mereu mai mari. Anii 2000 și explozia tehnologică au fost lucrurile care au mai ponderat deciziile de investiții ale lui Soros și acestea au devenit mult mai conservatoare.
Un proces pierdut, în care a fost acuzat că a făcut tranzacții ilegale cu acțiuni ale Société Générale ce i-au adus câștiguri de 2,3 milioane de dolari, l-a făcut să ia o decizie neașteptată: Fondul Quantum nu mai accepta să se ocupe de investitori externi, ci avea să se ocupe exclusiv de investiții cu bunuri ale lui și ale familiei sale.
Cine este George Soros – filantropul
În 1979, când a considerat că are destui bani să poată susține cauze filantropice, a pus bazele Fundației pentru o Societate Deschisă, acordând burse de studii sud-africanilor de culoare aflați sub apartheid. În anii următori a sprijinit schimbul de idei în țările comuniste din Europa, conform credințelor exprimate de el și Popper, prin achiziția și furnizarea unor copiatoare utilizate la printarea textelor interzise. A creat, după căderea Zidului Berlinului, Universitatea Centrală Europeană, un spațiu destinat gândirii critice, așa cum îl descria chiar el. A extins treptat acțiunile filantropice și în Asia, Africa, America de Sud, dar și în Statele Unite ale Americii, ajutând la modernizarea instituțiilor de învățământ, facilitând accesul la studii al elevilor fără posibilități. Fundația se ocupă, pe lângă proiectele din domeniul educației, cu proiecte în domeniul sănătății, drepturilor omului și democrație.
În 2017 Fundația anunța că George Soros i-a transferat 18 miliarde de dolari din averea personală ca să sprijine activitățile din următorii ani. Din 1984 și până la acel moment Soros donase Fundației pentru o Societate Deschisă mai mult de 32 de miliarde de dolari.
A fost un sprijin esențial din punct de vedere financiar în campaniile Democraților pentru președinția Statelor Unite ale Americii, începând cu cea dusă împotriva realegerii în funcție a lui George W. Bush, apoi în sprijinul lui Barack Obama și ulterior, al lui Hillary Clinton. A donat sume importante și către alte organizații non-guvernamentale. 100 de milioane de dolari a trimis numai către Human Rights Watch, o organizație ce are activități de cercetare și apărare ale drepturilor omului.
Cine este George Soros – geniul malefic
Primele teorii ale conspirației construite la adresa miliardarului au apărut încă de la începutul anilor 1900, imediat după căderea regimurilor comuniste din multe dintre țările europene. Acestea au luat amploare odată cu poziția fermă luată de Soros împotriva războiului din Irak și cu finanțarea masivă pe care o acorda Partidului Democrat din SUA.
În 2017, în urma unei confruntări violente, în Virginia, extremiștii de dreapta au început să afirme că cel care a orchestrat întreaga acțiune a fost omul de afaceri, cu scopul de a-i păta imaginea președintelui în funcție, Donald Trump. Deși nu a existat nicio dovadă clară care să arate implicarea lui George Soros în finanțarea protestatarilor, acuzațiile de acest fel au luat amploare. Migranții din Honduras care doreau să ajungă în SUA, conflictele din Turcia, pătrunderea migranților în țări precum Italia, Marea Britanie și țara natală, Ungaria, toate sunt puse pe seama implicării lui Soros și pe dorința lui de a deschide frontierele tuturor statelor. Atât el, cât și reprezentanții Fundației pentru o Societate Deschisă au negat vehement toate acuzațiile. Numele lui George Soros a fost menționat de nenumărate ori și în timpul protestelor de stradă din România din anii trecuți.