Cine este Ismail Haniyeh, înaltul lider al Hamas, care duce o viață liniștită în Qatar
Omul din spatele celui mai grav atac al Hamas asupra Israelului, Ismail Haniyeh, a ajuns pentru prima dată la putere în Fâșia Gaza în 2006, când organizația teroristă a fost aleasă să guverneze teritoriul palestinian. Înainte de asta, a deținut un rol proeminent în grupare datorită relației sale apropiate cu șeicul Ahmed Yassin. În mod remarcabil, Yassin a fost membru al Frăției Musulmane – o organizație religioasă dură care crede că legea islamică ar trebui să fie fundamentul societății – și fondator al Organizației Islamice, care a evoluat în Hamas în 1987.
Astăzi, Gaza nu mai are alegeri libere – alegerile din 2006 au fost primele și ultimele din regiune – dar Haniyeh și-a păstrat totuși diferite poziții de putere de atunci. În 2014, el a demisionat pentru scurt timp din funcția de prim-ministru când Hamas a încercat să se împace cu rivalii lor, Fatah, care controlează guvernul Cisiordaniei palestiniene. În 2017, însă, a fost ales șef al biroului politic al grupului. A fost reales în același post în 2021.
Citește și: Ayman al-Zawahiri: Cine a fost ultimul al-Qaida? Și cum a ajuns membrul unei familii respectabile de medici un terorist fanatic?
Haniyeh s-a implicat în organizația Hamas de la o vârstă fragedă, fiind radicalizat la universitate după o copilărie petrecută într-o tabără de refugiați. Chiar înainte de atacul mortal din 2023 asupra Israelului, Haniyeh a fost subiectul indignării globale din cauza legăturilor sale cu numărul imens de atacuri teroriste desfășurate în mod regulat în regiune.
Copilăria, adolescența și radicalizarea lui Ismail Haniyeh
În copilărie, familia lui Ismail Haniyeh a fost grav afectată de criza israelo-palestiniană. Părinții săi au fost forțați să-și părăsească casa din orașul Asqalan când Israelul a ocupat teritoriul pentru prima dată în 1948, lucru ce a alimentat strămutarea palestinienilor. Haniyeh s-a născut în infama tabără de refugiați Al-Shati din Fâșia Gaza. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, tabăra rămâne una dintre cele mai dens populate zone din întreaga lume, este plină de șomeri, nu are apă potabilă curată și suferă de frecvente întreruperi de curent.
Pregătit pentru radicalizare, Haniyeh s-a implicat în politica extremistă la facultate. În timp ce studia literatura arabă la Universitatea Islamică din Gaza, el a fost atras de Blocul Studențesc Islamic și a absolvit tocmai la timp pentru a participa la prima revoltă a Intifadei din 1987. După cum a raportat PBS, „intifada” înseamnă „revoltă” în arabă și acest val de proteste și atacuri violente a zguduit regiunea la sfârșitul anilor ’80. În timpul haosului, Haniyeh a fost arestat de mai multe ori în Israel și a ajuns să execute mai multe pedepse cu închisoarea.
În această perioadă, Hamas s-a format din Frăția Musulmană, publicându-și statutul în 1988. Haniyeh a fost suspectat de implicare în acest nou grup militant și a fost deportat în Liban în 1992 împreună cu alți 400.
Conducerea Hamas și Ismail Haniyeh
După semnarea primului Acord de la Oslo în 1993, Ismail Haniyeh s-a întors în Gaza și a urcat în rândurile Hamas. A devenit asistentul șeicului Ahmed Yassin în 1997 și a ajuns suficient de important pentru și căutat pentru a fi asasinat de către Israel împreună cu Yassin. La începutul anilor 2000, Haniyeh a scăpat de moarte, în timp ce Yassin a fost ucis în cele din urmă. În 2006, când Hamas a fost ales de către Autoritatea Palestiniană, Haniyeh a devenit prim-ministru și de atunci a rămas o figură puternică în Hamas într-un post sau altul.
Poziția actuală a lui Haniyeh cu privire la conflictul Israel-Palestina a fost puțin neclară de-a lungul anilor și, pentru o perioadă, el a fost de fapt considerat a fi ceva moderat printre membrii Hamas. Potrivit LA Times, în 2017, Haniyeh și-a înmuiat poziția față de Israel și a luat măsuri pentru a reduce limbajul antisemit din Carta Hamas. În același timp, a ales să distanțeze grupul de Frăția Musulmană și de alte organizații dure din Orientul Mijlociu, fiind de acord în mai multe rânduri că va fi dispus să se restabilească granițele trasate în 1967 pentru Palestina.
Pe de altă parte, retorica lui Haniyeh a fost adesea inflamatoare și ofensivă. Într-o călătorie în Iran în 2006, el a ținut un discurs în care a declarat: „Nu vom recunoaște niciodată guvernul sionist uzurpator și vom continua mișcarea noastră asemănătoare jihadului până la eliberarea Ierusalimului”. De asemenea, a înfuriat SUA în 2011 pentru că a deplâns asasinarea lui Osama Bin Laden, lăudându-l drept „războinic sfânt”.
Atacuri și legături străine
În ciuda oricăror propuneri publice pentru pace, Hamas a lansat continuu rachete în Israel de la Prima Intifada, culminând cu miile de rachete lansate într-o singură zi în octombrie 2023, a raportat CNN. Ca răspuns la programul de teroare al Hamas, Ismail Haniyeh a fost declarat terorist de către Departamentul de Stat al SUA în 2018. Într-o declarație publică, SUA au subliniat că Haniyeh are legături puternice cu aripa militară a Hamas.
Respins de Occident, Haniyeh și-a petrecut o mare parte din mandatul său construind relații între Hamas, Qatar și Iran. Îngrijorat de aceste noi legături internaționale, Egiptul l-a avertizat în 2017 că i se permite să părăsească Gaza doar dacă nu merge în Iran. Cu toate acestea, în 2020, el a mers oricum – asistând la înmormântarea generalului Qassem Soleimani, care a fost ucis într-un atac aerian al SUA.
Potrivit The Jerusalem Post, în 2020, Haniyeh a decis să se stabilească în Qatar pentru o perioadă nedeterminată din motive necunoscute. Unii au speculat că el a ales să nu se întoarcă în Gaza după ce a provocat furie din cauza călătoriei sale în Iran. După cum a raportat Barron’s, Haniyeh a urmărit atacul devastator din octombrie 2023 asupra Israelului care se desfășoară din Qatar, difuzând mesajul că Hamas se află în „pragul unei mari victorii”.
Foto: Pinterest.com