Cine este Laura Codruţa Kövesi, ce a făcut până acum şi pe cine a deranjat?
Dacă vă uitaţi azi în presă sau doar zapaţi printre canalele de ştiri veţi vedea foarte des numele Laurei Codruţa Kövesi (bine, bine, şi al ministrului Tudorel Toader). Numai dacă aţi fost plecat mult timp din ţară sau aţi locuit „off-grid” în ultima vreme aveaţi cum să rataţi toată fierberea din jurul procurorului-şef al DNA.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că astăzi, la ora 18:00 va prezenta raportul privind conducerea DNA. Iar liderii PSD (care au tot vociferat împotriva şefei DNA) aşteaptă măsuri, inclusiv o propunere de revocare a lui Kövesi. Însuşi preşedintele partidului aflat la guvernare a declarat cu emfază că aşteaptă ca „ministrul Justiţiei să nu se facă de râs”.
Pe de altă parte Preşedintele ţării şi procurorul general, Augustin Lazăr nu văd motivele pentru care Laura Codruţa Kövesi ar trebui demisă.
Până la momentul culminant al serii, conferinţa de presă a ministrului Justiţiei, ne propunem să privim un pic în urmă şi să recapitulăm: cine este Laura Codruţa Kövesi, ce a făcut până acum şi pe cine a deranjat.
Kövesi este actualul procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)şi deţine această funcţie de mai bine de 5 ani (2013). S-a născut la Sfântu Gheorghe (în 1973), a jucat în echipa naţională de baschet feminin-cadete a României şi a făcut Facultatea de Drept la Babeş-Bolyai, în Cuj-Napoca.
Înainte să fie „spaima corupţilor” din fruntea DNA, Kövesi a fost Procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ba mai mult de atât, la data numirii sale (în 2006), Laura Codruţa Kövesi era prima femeie şi cel mai tânăr Procuror General din istoria României.
Dacă dăm o căutare pe Google va fi greu să alegem grâul de neghină şi să înţelegem cine este, de fapt, acest personaj.
Sunt voci (site-uri, televiziuni) care favorizează politica actualului partid de guvernare şi care susţin despre şefa DNA că este un plagiator, că face abuzuri în numele justiţiei, că îşi depăşeşte statutul, că duce o cruciadă nedreaptă sau că nu are habar de nimic în ceea ce priveşte legile şi justiţia.
Veţi găsi, tot pe Google (trebuie să săpaţi adânc, după primele 6-7 pagini de rezultate) şi articole sau interviuri care o pun pe Kövesi într-o lumină favorabilă. Sunt site-uri independente, opinii scrise de analişti politici sau contributori străini care laudă activitatea procurorului-şef de la DNA, care îi dovedesc nevinovăţia când vine vorba despre plagiatul lucrării de doctorat sau sunt de acord cu modul în care aplică legea şi conduce DNA.
Desigur, mai este un al treilea „jucător” care strigă numele lui Kövesi. Este vocea străzii, a celor care ies de mai bine de un an în piaţă, la marşuri civice, cei care s-au revoltat împotriva OUG 13 şi care cer acum apărarea legilor justiţiei şi al căror slogan frecvent este „DNA să vină să vă ia!”. Şi nu e de mirare, căci studiile de piaţă arătau faptul că românii au încredere în DNA aproape la fel de mult ca în biserică (şi asta nu e puţin lucru pentru un popor extrem de religios!).
Kövesi este pomenită în cuvinte de laudă şi pe plan extern, atât de presa internaţională, cât şi de şefi ai statelor, ambasadori sau europarlamentari.
Cotidianul britanic The Guardian scria în 2015 despre şefa DNA că este cea care duce „o luptă împotriva corupţiei fără rival în ţările Europei de Est”. „Meet Laura Codruta Kovesi: The woman leading Romania’s fight against rampant corruption”, scria şi The Telegraph în 2016, care o citează pe Kövesi explicând rata condamnărilor realizate de instituţia pe care o conduce: „Doar anul trecut (în 2015 – n.r.) DNA a condamnat peste 1.250 de acuzaţi de fapte de corupţie mari şi medii. Printre aceştia s-au numărat un Prim-Ministru (încă în funcţie la data condamnării), cinci miniştri, 16 parlamentari şi 5 senatori, 97 de primari, 32 de directori ai companiilor naţionale şi 497 de persoane cu funcţii de conducere în instituţii publice”. Rata condamnărilor DNA în acel an era nici mai mult nici mai puţin de 93%.
Vă mai întrebaţi pe cine „a supărat” Laura Codruţa Kövesi? Ar trebui să intrăm cu toţii pe site-ul DNA şi să vedem toate marile capete de acuzare şi toţi politicienii condamnaţi sau cu dosare în lucru. Va fi revocată din funcţie şefa DNA tocmai acum când Bruxelles-ul este cu ochii pe noi şi pe starea justiţiei din România? Ar fi ca un băţ de chibrit aprins într-un butoi cu pulbere, având în vedere tensiunile politice interne şi externe, criza economică şi nemulţumirile din ce în ce mai acute ale populaţiei în urma haosului declanşat de noile reglementări fiscale.
Un lucru e sigur: indiferent că ministrul justiţiei va cere revocarea sau nu, despre Laura Codruţa Kövesi vom mai auzi de-acum înainte!