Cine este Ramona Chiriac, femeia ce deschide listele europene pentru alegeri?
Ramona Chiriac a fost consul general al României în Munchen din 2016 și face parte din serviciul diplomatic român din 2008. Înainte de experiența de peste un deceniu în funcții diplomatice, a lucrat în administrația publică centrală și locală din România, în special pentru pregătirea autorităților locale române pentru aderarea țării la UE.
În anii 2000, a fost șefa de cabinet a prefectului de Bacău de atunci, Gabriel Berca. Aceasta l-a urmat la București, când a fost numit secretar general în Guvernul Tăriceanu, ocupând funcția de șefă de cabinet.
A absolvit studii europene la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca din România. Deține două diplome de master, una în studii europene și alta în studii de gen
Studiile de gen, trebuie spus, sunt un domeniu relativ recent introdus în România și vizează, între altele egalitatea de gen, ca și integrarea socială și drepturile comunității LGBTQ+. Primele asemenea studii au fost introduse la noi de cea mai cunoscută feministă din România, prof.univ.dr.Mihaela Miroiu, o intelectuală plasată dintotdeauna în tabăra anti-PSD a societății civile.
Citește și: Viața lui Ionuț Lupescu, fotbalistul ce ar putea deveni primarul Bucureștiului
În urmă cu patru ani, Parlamentul României a votat o modificare a legii Educației prin care se interzicea introducerea în învățământ a studiilor de gen, dar CCR a declarat respectiva prevedere drept neconstituțională
Deschiderea listei europene cu Ramona Chiriac, o specialistă în promovarea comunității LGBTQ+ și a feminismului poate aduce un neașteptat bagaj de voturi pentru alianță, în condițiile în care un studiu IPSOS de anul trecut releva că 9% dintre români se identifică drept LGBTQ+, incluzând aici lesbiene, gay, transsexuali, bisexuali, pansexuali, omnisexuali ori asexuali.
Cunoscute prin poziționarea anterioară fermă de partea familiei tradiționale și împotriva parterniatelor civile, nemaivorbind de căsătorii same sex, PSD și PNL marchează o reorientare spectaculoasă și, foarte probabil benefică pentru imaginea lor, în special la Bruxelles și creează o concurență serioasă pentru partide precum USR și REPER.
Sursa foto: Facebook