Cine este și cum arată primul copil născut prin fecundare artificială
Pe 25 iulie 1978 s-a născut primul copil prin fecundare artificială. Cum s-a întâmplat totul? Și cine este prima femeie care care a adus pe lume un copil prin fecundare artificială? Aflați din povestea de mai jos.
În toamna anului 1977, Lesley Brown, cetățean al Marii Britanii, a devenit parte a unui experiment, după ce a aflat că nu poate avea copii pe cale naturală din cauza unei obstrucții a trompelor uterine.
Experimentul fusese „pus la cale” de geniul celor doi oameni de știință englezi, dr. Patrick Steptoe (1913 – 1988) și biologul Robert Edwards (1925 – 2013), a căror inițiativă de a determina prima sarcină în laborator a revoluționat lumea și a adus bucurie în rândul a milioane de familii care nu au putut avea copii pe cale naturală. Cei doi oameni de știință își doreau să găsească o modalitate pentru reproducerea asistată. Scopul lor era acela de a găsi un nou procedeu prin care infertilitatea să poată fi tratată în cele mai multe cazuri.
Procedura gândită de cei doi a avut loc, iar pe 25 iulie 1978, la ora 23.47, se năștea prima fetiță a cuplului Lesley și John Brown, în greutate de 2,608 kg, căreia părinții i-au dat numele de Louise Joy. Prin aceeași procedură, după câțiva ani, Lesley și John Brown au mai avut o fetiță, considerată a fi al 40-lea rezultat al unei proceduri identice.
Procedura a primit numele “fertilizare in vitro” și a devenit o metodă uzuală de tratare a infertilității în cuplu
Nașterea fără complicații a primului copil conceput în laborator, la Oldham General Hospital, a făcut istorie în lumea medicinii mondiale. După succesul primei nașteri, cei doi oameni de știință au fondat, la Cambridge, Bourne Hall Clinic, prima clinică de fertilizare in vitro din lume.
Mai mult decât atât, biologul Robert Edwards a primit, în 2010, Premiul Nobel, premiu care nu a putut ajunge și la dr. Patrick Steptoe, întrucât nu se acordă postum.
În fiecare an, la 25 iulie, Clinica Fertilia sărbătorește, cu respect și recunoștință, prima naștere, la nivel mondial, prin procedura de fertilizare in vitro: „pentru noi, cei care continuăm peste ani munca celor doi savanți englezi, ziua de 25 iulie este, așadar, cel mai important reper în rezolvarea problemelor de fertilitate pentru milioane de familii, dar și pentru natalitate în general, pentru populația acestei planete” (Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, specializat în tratarea fertilității).