Claudia Buneci, health coach-ul care ajută femeile să își regăsească pofta de viață - LIFE.ro
Sari la conținut

Claudia Buneci, health coach-ul care ajută femeile să își regăsească pofta de viață

Claudia Buneci este health coach și tehnician nutriționist, autor al blogului poftă-de-viață.ro, iar prin programele pe care le desfășoară ajută femeile să își recapete energia, echilibrul hormonal și greutatea optimă, pentru a se simți bine în propriul corp.
Share this article

Claudia Buneci este health coach și tehnician nutriționist, autor al blogului poftă-de-viață.ro, iar prin programele pe care le desfășoară ajută femeile să își recapete energia, echilibrul hormonal și greutatea optimă, pentru a se simți bine în propriul corp. Are trei copii și, știind foarte bine ce înseamnă trecerea la statutul de mamă, s-a specializat pe consilierea mamelor, care trec prin schimbări semnificative atât fizice, cât și psihice, care le pot debusola, mai ales în primii ani de viață ai copiilor.

Claudia Buneci a ales să se specializeze în acest domeniu după ce, în copilărie și tinerețe, a avut parte de mai multe probleme de sănătate, de la răceli repetate ierna, cistite cărora medicii nu le găseau tratament și dereglări hormonale. După mulți ani, când a înțeles că, de fapt, vindecarea vine pe mai multe căi și că pofta de viață apare atunci când toate componentele vieții sunt în echilibru, și-a dat seama că poate ajuta și alte femei aflate în impas să revină la liman. A creat o comunitate, Mame cu poftă de viață, în care peste 2.000 de femei, mame sau viitoare mame, împărtășesc provocările prin care trec în căutarea echilibrului fizic și emoțional.

Am invitat-o pe Claudia Buneci să ne vorbească despre importanța unui stil de viață sănătos, despre schimbările care ne afectează profund viața și despre modul în care ne putem regăsi vitalitatea și energia după perioade de stres și oboseală.

Smart Living: Cum ați ajuns să vă dedicați acestei cauze și de ce ?

Claudia Buneci: Încă din adolescență ciclul menstrual a reprezentat un chin pentru mine. Aveam dureri foarte mari și mai trist este că nu aflam de nicio altă soluție în afara anticoncepționalelor. Chiar dacă nu înțelegeam prea multe atunci, simțeam că nu acesta trebuie să fie răspunsul și am refuzat să le iau. Ulterior, peste durerile de la menstră s-au adăugat infecții urinare recurente și destul de virulente, precum și răceli frecvente.

Niciuna dintre aceste provocări nu pare a fi ceva foarte grav, dar erau niște dereglări ale corpului care mă afectau, de fapt, destul de mult. Anotimpul rece era un chin pentru mine, viață sexuală îmi era afectată, antiinflamatoarele erau prietenele mele, nelipsite din geanta mea…un context care nu este sănătos să descrie viață unei tinere de până în 25 de ani, nu?

Pentru că tratamentele încercate ani la rândul nu au dat roade, am ajuns la un medic naturopat, care a avut o altă viziune despre vindecare. Ea mi-a deschis ochii despre interacțiunile din corpul meu. Și apoi au urmat ani de-a rândul de ajustări ale alimentației, în particular, și ale stilului de viață, în general, care mi-au schimbat complet starea de sănătate, dar și profesia. După nașterea primului meu copil am decis să încep formările pentru a deveni health coach, ceea ce s-a și întâmplat.

Smart Living: Cum le ajutați concret pe femei să-și (re)găsească poftă de viață?

Claudia Buneci: Abordarea mea este una integrată. Încep cu o evaluare a stilul de viață actual, dar și a celor mai importante momente din trecutul clientei. Pun cap la cap aceste informații pentru a înțelege care sunt cauzele care au dus la simptomele/provocările cu care se confruntă.

Apoi, împreună cu aceasta, stabilim un plan individual de reechilibrare. Acesta începe cu schimbări privind alimentația, dar nu ne oprim aici. Ne uităm la alte aspecte pe care eu le consider ca influențând starea de sănătate, printre care aș menționa – somnul, mișcarea, calitatea relațiilor, calitatea procesului de curățare, echilibrul florei, gestionarea stresului. Ori de câte ori este nevoie să apelăm la alți specialiști, fac recomandări în acest sens, pentru că eu cred cu tărie că, lucrând cu o echipa pluridisciplinară, creștem șansele să aducem mai repede corpul și sufletul în echilibru.

Citește și: Florina Badea, „zâna” stării de bine ce vine din farfurie. Ce spune un health & nutrition coach despre relația noastră cu mâncarea, poftele ce ne arată că suntem oameni și dependența de zahăr

Smart Living: Care sunt aspectele cele mai importante pe care trebuie să le avem în vedere pentru a ne bucura de vitalitate și energie?

Claudia Buneci: Pe o parte dintre ele le-am menționat deja, dar acum am să le iau în ordine inversă. Consider că este foarte important să avem motive de bucurie în viață noastră – să radem, să ne simțit destinși, să ne îmbrățișăm, să iubim și să fim iubiți, să dansăm. Această încărcare din relațiile cu ceilalți este VITALĂ pentru energizarea noastră. Apoi, desigur că felul în care avem grijă de noi contează, de asemenea.

Dacă combustibilul sufletului este reprezentat de igiena emoțiilor și de aceste relații implinitoare, combustibilul corpului sunt alimentația curată, somnul, mișcarea. Ele sunt interconectate și o stare de bună dispoziție te ajută, de exemplu, să digeri mai bine mâncarea, iar o hrană adecvată îți susține această stare de bună dispoziție.

Smart Living: Când și cum ajung femeile să nu se mai simtă bine în corpul lor? Există o vârstă, un anumit eveniment din viață, o etapă care pot fi corelate cu această nemulțumire?

Claudia Buneci: Femeile ajung să nu se mai simtă bine în corpul lor când se deconectează de ele, când nu se mai aud sau când se prefac că nu se aud. Când cedează în întregime „administrarea” corpului lor experților. Dar ele sunt adevăratele experte, care știu să decodeze cel mai bine semnalele primite de la corp. Cu siguranță că sunt momente când avem nevoie de specialișți, de ghizi. Dar ce bine ar fi că aceștia să ne dea puterea de a ne reconecta cu noi, să ne dea încrederea că putem fi bine în corpul nostru.

Din ceea ce văd la femeile cu care lucrez, din păcate, vârsta la care apar dezechilibre este tot mai fragedă. Lucrez inclusiv cu adolescente sau femei foarte tinere care prezintă multiple dereglări hormonale. Totuși, dacă ar fi să punctez o vârstă, aș menționa vârsta de peste 40 de ani, când apare perimenopauza și când femeile încep să se resimtă după nopțile nedormite în primii ani de viață ai copiilor lor sau după perioade foarte intense de stres la job.

După 40 de ani, corpul femeii are nevoie de mai multă grijă, pentru a trece cu blândețe prin perioada de dinainte de menopauza, care este și cea mai năbădăioasă din punct de vedere hormonal, dar și pentru a intra într-o formă bună în etapa nereproducatoare a vieții lor, care poate fi una plină de satisfacții dacă a fost pregătită corespunzător.

Continuarea articolului, AICI

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora