Coco Chanel, designerul care a schimbat lumea modei
Coco Chanel, pe numele ei real Gabrielle Bonheur Chanel, a fost designerul francez care a revoluționat moda feminină. Timp de șase decade, Coco a dictat trendurile în materie de fashion, eliberând femeile de hainele incomode pe care le purtau până atunci. Datorită ei, doamnele au renunțat la corsete și au început să poarte costume de inspirație masculină. Rochiile complicate au fost înlocuite de little black dress – rochia neagră care ne scoate și astăzi din încurcătură în orice situație. Fondatoarea casei de modă Chanel, cu o avere detă de 15 miliarde de dolari, își merită pe deplin statutul de fashion icon și trendsetter.
Abandonată în orfelinat la numai 12 ani
Înainte de a devenit celebra și bogată, Coco Chanel a trăit o viață modestă, născându-se în 1883 într-o familie săracă, dintr-o zonă rurală a Franței. Mama ei spala vase într-un spital caritabil, iar tatăl ei era un comerciant ambulant. Coco și-a făcut mereu probleme legate de proveniența ei, pe care a încercat să o ascundă. Se temea de faptul că ziariștii i-ar fi putut descoperi originile și apoi ar fi discreditat-o.
Coco Chanel a avut o copilărie nefericită: mama sa a murit de bronșită la numai 31 de ani, iar tatăl ei s-a recăsătorit în curând. Pentru că nu și-a mai permis să o crească, a abandonat-o într-un orfelinat pe când avea 12 ani.
Cum a căpătat porecla Coco
A învățat să coasă la mașină în cei șase ani petrecuți în orfelinatul Aubazine, așa că i-a fost destul de ușor să își găsească de lucru. Primul ei job a fost de croitoreasă. Când nu cosea, cânta în cabaretul “La Rotonde”, frecventat de ofițeri din cavaleria fanceză. Acolo și-a căpătat Gabrielle Chanel porecla “Coco”, de la unul dintre câtecele pe care le interpreta – “Qui Qu’a Vu Coco?”.
Pe când avea în jur de 20 de ani, Coco Chanel și-a setat prioritățile în viață: și-a dat seama că banii sunt cei mai importanți pentru ea. Așa că, în 1905, când tânărul burghez Étienne Balsan a apărut în viața ei, a profitat de acest lucru. Avea bani și îi cheltuia cu ușurință, ceea ce era pe gustul lui Coco. S-au mutat împreună, iar Coco a început să se bucure de beneficiile vieții cu bani: dormea până la prânz, petrecea vremea citind și bând cafele.
În 1908, Coco l-a cunoscut pe Arthur Edward “Boy” Capel, un jucător englez de polo, care a sfătuit-o să își deschidă un butic cu pălării, promițându-i suport financiar. Mai târziu, Capel îi va deveni partener de afaceri, dar și în viața intimă.
Imperiul Chanel a pornit de la un butic de pălării
Coco și-a început afacerea cu pălării într-un apartament micuț din Paris și, în scurt timp, a devenit un succes. Culmea, mare parte dintre clientele sale erau amantele iubitului ei, Étienne Balsan.
În 1910, Coco Chanel s-a despărțit de Étienne Balsan și a început relația cu “Boy” Capel. În același an și-a luat licența de “pălărier” și și-a deschis un butic pe Rue Cambon în Paris – “Chanel Modes”. Trei ani mai târziu, a apărut încă unul în Deauville. Însă Coco avea ambiții mai mari: visa să lanseze propria colecție de haine pentru femei, însă nu o putea face pentru că nu avea licență. S-a gândit însă la o soluție, pentru a nu fi trasă la răspundere. A început să coasă rochii din jerse, un material folosit doar pentru lenjeria intimă masculină.
În timp ce își crea rochiile, Coco nu încerca să facă lucruri spectaculoase, ci să le simplifice. Asta a fost și marele ei avantaj. Nu făcea schițe, ci pur și simplu punea materialul pe un manechin și apoi începea să taie și să coasă.
“Ca să fii de neînlocuit, trebuie să fii diferit” – Coco Chanel
În curând, Coco Chanel a devenit un nume în moda franțuzească. A creat un stil de neconceput până atunci în modă – costumul de inspirație masculină pentru femei.
Stilul Casei Chanel era simplu, practic și elegant.
Însă în 1914 a început Primul Război Mondial și totul s-a tarnsformat în haos. Coco însă a continuat să își facă treaba, revoluționând lumea modei. Atunci a apărut primul costum “skinny” pentru femei. Deși a introdus în modă conceptul de pantaloni pentru femei, ea îi purta rar.
În 1919 iubitul ei Arthur “Boy” Capel a murit într-un accident de mașină. Acela a fost momentul care a determinat-o să experimenteze cu materiale de culoare neagră.
“O femeie care nu se dă cu parfum e o femeie fără viitor” – Coco Chanel
1921 este anul în care Chanel a lansat celebrul parfum No. 5. A rezultat în urma unei întâlniri cu parfumierul Ernest Beaux, pe care l-a cunoscut printr-unul dintre iubiții ei, Dmitri Pavlovich, de origine rusă. După un an de muncă și cercetări, Ernest Beaux i-a pus lui Coco în fața zece mostre de parfum, împărțite în două grupuri. Coco a ales mostra numărul 5, pentru că acela era numărul ei norocos. În prezent, Chanel No. 5 este cel mai bine vândut parfum din lume.
Coco Chane este “responsabilă” și pentru rochia simplă neagră, până la genunchi. Little Black Dress părea la prima vedere lipsită de artă, rustică și impersonală. Însă acest design simplu i-a adus lui Coco, la 44 de ani, faima internațională.
O pauză de zece ani în carieră
În 1939, în ciuda succesului de care se bucura, Coco a fost nevoită să își închidă toate magazinele din cauza Celui De-al Doilea Război Mondial. Majoritatea designerilor fancezi au părăsit țara, dar ea a decis să rămână la Paris. În 1944 a fost chiar arestată din cauza relației amoroase pe care aceasta o avea cu Walther Friedrich Schellenberg, un oficial din armata nazistă. A fost eliberată însă după câteva ore, iar apoi a fugit în Elveția, unde a trăit timp de zece ani.
Întoarsă în Paris, Coco și-a reluat cariera de designer, însă noile sale colecții au fost dur criticate, pentru că nu veneau nu nimic nou, inovator. Însă asta era secretul ei: nimic nou, doar eleganță și simplitate eternă.
Colecția atât de criticată la Paris a fost însă foarte lăudată în Statele Unite. Americanii s-au îndrăgostit pe loc de conceptul de little black dress. În acești ani, Coco a creat celebrul costum Chanel roz. Pe 22 noiembrie 1963, când președintele american John F. Kennedy, soția sa purta un astfel de costum roz Chanel, de lână.
Coco Chanel a lucrat cu succes până în ultimele sale zile. Aceasta s-a stins din viață pe 10 ianuarie 1971, într-o cameră a hotelului Ritz.