Căutare

Share this article

Îmi plac prăjiturile şi îmi plac prăjiturile bune. Îmi plac prăjiturile clasice şi ador reţetele de prăjituri moderne cu tot felul de arome fistichii combinate în aşa fel încât să le ţii minte multă vreme. Am încercat prăjiturile de la Cofetăria Ina abia după ce aceasta împlinea 17 ani şi am rămas cu sentimental că am pierdut mult că nu am făcut-o mai devreme. Sunt atât de bune încât m-am simţit ca în bucătăria mamei mele atunci când le-am gustat. Am vrut să le încerc pe toate şi eram din ce în ce mai încântată de gusturile pe care le simţeam, însă am rămas complet şocată când am văzut ce torturi sunt capabili cofetarii de la Ina să producă. Unul dintre ele a fost cel realizat special pentru echipa life.ro la evenimentul Womens Golf Day.

Iată care este povestea acestor oameni pricepuţi ce ne învăluie mereu cu arome şi miresme dulci, spusă chiar de Dan Cilă, proprietarul cofetăriei Ina:

De ce cofetărie acum17 ani, şi nu un alt tip de business?

Cofetăria a fost o afacere „moştenită” de familie, care ne-a deschis calea către acest univers fascinant al dulciurilor. Venind dintr-un domeniu diferit, a fost o provocare pentru noi să preluăm acest business. A fost nevoie să învăţăm totul de la zero şi să creştem împreună. Când am pornit, ne-am fixat obiective simple şi câteva reguli de bază care reprezintă şi acum nucleul identităţii noastre. De exemplu, ne-am propus să folosim doar ingrediente de calitate superioară, chiar dacă în final câştigul nostru financiar era mai mic. La fel şi acum: continuăm să ne alegem cu atenţie furnizorii şi folosim în reţetele noastre doar ingrediente naturale şi fine.

Cine a ales numele „Ina”?

Alegerea numelui a fost un prilej de a reuni familia, fiind nevoie urgentă de a găsi o denumire. Fiecare avea o propunere. Am pornit de la ideea unui nume simplu de reţinut, cu rezonanţă şi uşor de pronunţat. În momentul respectiv, Ina a fost alegerea care a plăcut tuturor şi a fost momentul meu de inspiraţie. În momentul respectiv, nu ne-am imaginat că vom rămâne cu acest nume timp de 17 ani.

Unde aţi început să faceţi primele prăjituri?

Am copt prima prăjitură şi am realizat primul blat în laboratorul propriu „Cofetaria Ina”. La început, am avut puţine sortimente pentru că ne-am dorit să înţelegem preferinţele clienţilor noştri. Am pornit cu o combinaţie de prăjituri clasice: amandine, savarine şi eclere, cărora le-am alăturat unele variante fresh cu cremă de vanilie şi fructe. Cu timpul, am diversificat gama de produse şi am personalizat-o în funcţie de alegerile celor care ne treceau pragul. Aşa am ajuns acum să avem în vitrine peste 50 de sortimente de prăjituri pe care le adaptăm constant, ţinând cont de sezon şi de sugestiile clienţilor noştri fideli. Mereu vrem să aducem diversitate, noi combinaţii de ingrediente, să oferim clientului nostru posibilitatea de a alege.

 

Cofetăria Ina prajitura

Vă amintiţi prima comandă de tort aniversar?

Primul tort aniversar pe care l-am pregătit a fost o adevărată provocare pentru noi şi un motiv de mare emoţie. Până în momentul respective aveam comenzi doar de torturi mici. Însă, Sfântul Ion din acel an, a sosit cu o cerinţă pentru un tort de 20 de persoane pe care l-am transportat până în Poiana Braşov. Fiecare ingredient a fost ales astfel încât compoziţia finală să reziste drumului şi timpului până în momentul servirii. Testul final a venit însă din partea invitaţilor, odată cu prima linguriţă de tort servită. Zâmbetul lor a fost răspunsul pe care l-am aşteptat.

 

Aveţi copii? Cât timp au petrecut copiii dumneavoastră în laborator?

Da, avem doi băieţi de 5 şi respectiv 6 ani, care sunt mereu încântaţi să petreacă timp în cofetărie alături de noi. În laboratorul nostru intră să vadă ce am mai pregătit nou. Sunt mereu curioşi să vadă cum se prepară diverse sortimente de prăjituri, însă preferata lor rămâne eclerul cu ciocolată. Am fi bucuroşi dacă şi-ar dori să continue business-ul, însă îi lăsăm pe ei să decidă acest lucru şi să vadă dacă sunt atraşi de domeniul dulce.

 

Cine alege reţetele?

Avem reţete de prăjituri pe care le-am păstrat din ziua deschiderii cofetăriei şi reţete versatile, pentru care păstrăm o bază, dar adaptăm restul în funcţie de sezon şi de preferinţele clienţilor care ne trec pragul. În fiecare lună împrospătăm vitrina cu o prăjitură nouă sau o reinterpretare a unei prăjituri clasice, iar cumpărătorii noştri întreabă mereu despre surprizele pe care le vom pregăti. În plus, avem un produs unic, pe care îl pregătim după o reţetă clasică de peste 17 ani: bureţeii cu nucă. Reţetele le alegem bineînţeles împreună cu echipa noastră de cofetari.

Ce înseamnă în accepţiunea dumneavoastră o prăjitură de calitate?

O prăjitură de calitate trebuie să conţină în primul rând ingredient atent selectate, naturale, fără arome şi conservanţi. Astfel, obţinem un gust autentic al preparatelor, iar produsul rămâne fraged mai mult timp. De asemenea, este foarte importantă dozarea ingredientelor astfel încât compoziţia finală să fie armonioasă atât din punct de vedere al gustului cât şi din perspective aspectului.

La fiecare aniversare a cofetăriei Ina faceţi un tort special?

Până anul acesta, aniversările cofetăriei le-am serbat doar în cadrul echipei. Începând cu 2016 am luat decizia să extindem numele cofetăriei Ina în afara cartierului Tineretului, unde am devenit deja un punct de reper al gustărilor şi deserturilor.

Anul acesta nu am avut un tort aniversar, însă am dorit să aniversăm cei 17 ani de prezenţă pe piaţă într-un mod diferit pentru noi. A fost un prilej bun de a invita toţi prietenii cofetăriei Ina să se bucure de prăjiturile lor preferate. Noi i-am aşteptat şi pe cei care şi-au dorit să guste pentru prima dată preparatele noastre. În acest sens, am pregătit o serie de mini prăjituri, tarte cu fructe, mousse-uri cu zmeură, ciocolată şi alte bunătăţi dulci pe care le-am oferit celor care ne-au trecut pragul pentru a fi savurate la noi în cofetărie. Zâmbetele celor care au răspuns invitaţiei noastre au devenit în scurt timp motivul de bucurie al serii noastre aniversare.

Mult mai multe detalii despre Cofetaria Ina şi despre gamele de produse delicioase puteţi găsi pe site-ul cofetăriei.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO