Competiţie pentru amatori şi filme care te bagă în sperieţi la Dracula Film Festival
Cea de-a patra ediţie a Dracula Film Festival, eveniment dedicat iubitorilor de filme horror şi fantasy, revine la Braşov, între 12 şi 16 octombrie şi a duce cu sine o serie de filme cult, filme în premieră în România şi o competiţie digitală dedicată adolescenţilor.
Pentru prima oară în istoria festivalului, tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 29 ani din toată ţara, pasionaţi de film şi fotografie participă la competiţia Dracula Digital. Scopul acesteia este acela de a promova educaţia cinematografică în rândul adolescenţilor, de a le oferi tinerilor din toată ţara şansa de a se apropia de lumea filmului şi de a descoperi şi cultiva noi talente în cinemaul din România.
Tinerii interesaţi au putut trimite câte un film realizat cu telefonul mobil, a cărui durată nu trebuia să depăşească 3 minute pe site-ul Dracula Digital până la 30 septembrie. Votarea filmelor înscrise este în desfăşurare în perioada 1-7 octombrie pe acelaşi site. Producătorii primelor 5 filme clasate în funcţie de numărul de voturi obţinute vor fi invitaţi la Dracula Film Festival unde, cu asistenţa unor specialişti, vor realiza câte un film horror, SF, supranatural, thriller sau fantastic. Filmul va fi realizat cu telefonul mobil în oraşul Braşov, pe o temă aleasă de juriu şi va avea 3 minute.
Filmele astfel realizate vor fi proiectate în cadrul festivalului, duminică, 16 octombrie 2016, iar câştigătorul va fi ales prin votul juriului. În perioada 13-14 octombrie, cele 5 echipe selectate vor participa şi la 2 workshop-uri din cadrul Dracula Film Festival: Totul despre smartphone şi Despre suspans (montaj şi scenaristică). Acestea vor fi deschise şi publicului larg.
De asemenea, timp de 5 zile, pasionaţii de filme horror şi fantasy, vor putea să vadă în cadrul Dracula Film Festival cele mai noi şi apreciate filme de gen, atât în cadrul competiţiilor de lungmetraj, scurtmetraj internaţional şi românesc, cât şi în afara lor.
Filmul laureatului premiului Oscar, Ron Howard, Inferno, va deschide această ediţie a Dracula Film Festival. Inferno (SUA, 2016), thrillerul bazat pe romanul cu acelaşi nume al lui Dan Brown, îi are ca protagonişti pe Tom Hanks, Felicity Jones, iar într-un rol secundar apare celebra actriţă româncă Ana Ularu.
Therapy (Franţa, 2016), cel de-al doilea lungmetraj al lui Nathan Ambrosioni, numit şi copilul minune al filmului horror, în vârstă de doar 16 ani, va fi proiectat, de asemenea, în afara competiţiei, la Dracula FF. Filmul a făcut parte din selecţiile oficiale ale festivalelor Fantasia (Canada) şi Sitges (Spania) şi prezintă, într-un mod inedit din punct de vedere al montajului, aventurile sumbre ale unui grup de prieteni care explorează clădirea abandonată a unui spital de nebuni.
Under The Shadow (Iran, 2016), debutul în lungmetraj al regizorului de origine iraniană Babak Anvari, care a avut premiera mondială la Sundance 2016, va rula de asemenea în afara competiţiei Dracula Film Festival. Premiat la Fantaspoa 2016 (Brazilia), filmul spune povestea unei mame şi a fiicei sale, care încearcă să se descurce în Teheranul sfâşiat de război al anilor ’80, când o entitate malefică începe să le bântuie locuinţa.
Metropolis, capodopera lui Fritz Lang, unul dintre cele mai cunoscute filme mute ale expresionismului, care se află la baza genului science fiction, va fi proiectat în închiderea Dracula Film Festival. Într-o metropolă futuristă, în care cele două clase sociale, cea a liderilor bogaţi şi cea a muncitorilor înrobiţi de sărăcie sunt foarte bine delimitate, fiul conducătorului oraşului se îndrăgosteşte de o profetă din clasa de jos. Filmul va fi acompaniat muzical live de către DJ-ul francez RadioMentale.
În cadrul tradiţionalului parteneriat cu Viasat History, Dracula Film Festival prezintă două filme pline de vrăjitorii, magie neagră şi farmece care-ţi dau fiori pe şira spinării: clasicul Vrăjitoarele din Eastwick/ The Witches of Eastwick (r. George Miller, 1987) şi The Witch (r. Robert Eggers, 2015), unul dintre cele mai fascinante filme de groază arthouse ale ultimilor ani, în care stilul şi oroarea triumfă.
În programul Dracula Film Festival se regăsesc şi două filme care vor rula în premieră în România: cel mai recent film din seria deja cult Blair Witch, care a dat lovitura de box office şi a beneficiat de laudele pasionaţilor de filme de groază, şi Camera terorii/ The Disappointments Room (r. D.J. Caruso, 2016), un thriller supranatural cu Kate Beckinsale.
Blair Witch (r. Adam Wingard, 2016) este un sequel la The Blair Witch Project şi îi aduce în prim-plan pe James, fratele personajului principal din filmul original, şi pe gaşca sa de prieteni, care se aventurează în pădurile bântuite, în care în urmă cu 20 de ani au dispărut în circumstanţe ciudate cei trei protagonişti ai filmului regizat de Daniel Myrick şi Eduardo Sánchez.
Camera terorii este o poveste terifiantă despre aventurile unei familii care odată mutate într-o veche casă descoperă că dincolo de eleganţa locuinţei se ascunde un trecut înspăimântător, care va începe să îi bântuie.
Nici concerte Dracula Film Festival nu lipsesc anul acesta. Vineri, 14 octombrie, în club Rockstadt, după ora 20.00, vor concerta Altar şi God The Barbarian Horde, iar sâmbătă, 15 octombrie, Omul cu Şobolani şi Kryptonite Sparks. Preţul unui bilet este de 35 de lei.
Tot sâmbătă, de la ora 22.00, la HOF Cafe,va mixa Gojira & Planet H. Intarea este liberă.