Concerte secrete sau festivaluri neconvenţionale? Bogdan Munteanu e peste tot! - LIFE.ro
Mergi la conținut

Dacă mergi la concerte, la evenimentele din oraş, la festivaluri, sigur te-ai întâlnit cu Bogdan Munteanu. E peste tot! (şi asta nu e o exagerare). Este un personaj nelipsit din viaţa social-culturală a oraşului, tocmai de aceea şi-a căpătat un hashtag – #Munteanuepestetot – care a devenit, mai apoi, o pagină oficială de facebook, în care Bogdan face recomandări de evenimente. Dacă vă plac locurile şi întâmplările neconvenţionale, atunci sigur îl ştiţi pe Bogdan Munteanu şi ca membru al echipei care organizează Sofar Sounds Bucharest. Sunt „concerte secrete” în spaţii neconvenţionale, la care participanţii se înscriu, dar află cine urmează să cânte abia când ajung la faţa locului. Pentru cei care nu îl cunosc pe Bogdan Munteanu… l-am rugat mai întâi să se prezinte:

Millennials, pasionaţii de going out, oamenii din social media te ştiu. Ştiu că „Munteanu e peste tot”. Dar cine e, de fapt, Bogdan Munteanu?

Bogdan Munteanu este corporaTRIST de vreo 6 ani de zile, absolvent de Politehnică. Este o fire activă, are multă energie, este o persoană sociabilă, optimistă, veselă, încrezătoare, dedicată.

Este un om destul de greu de găsit pe acasă. Pentru că umblă zilnic prin oraş şi pentru că este prezent pe la multe evenimente, şi-a căpătat hashtag-ul (şi renumele) #Munteanuepestetot :). La început era amuzant, dar acum capătă sens din ce în ce mai tare.

Bogdan Munteanu se ocupă de câţiva ani de promovarea artiştilor, a trupelor, a localurilor, a proiectelor inovative ori a spectacolelor de teatru independent şi nu numai. A început timid, dar acum s-a transformat în al doilea job. Pe lângă cele 8 ore de corporaţie, îşi dedică încă 8 ore pe zi doar pentru pasiunea aceasta. Rămân cam puţine pentru timp liber ori odihnă 🙂 Dar îşi asumă. Totul se întâmplă cu un scop. Are background de organizare şi promovare de evenimente încă din facultate, fiind voluntar activ într-o ligă studenţească şi totodată angajat part-time la Red Bull România.

Cum a venit ideea acestei pagini? E un job? E o pasiune?

Ideea s-a născut acum câţiva ani. Eu mi-am făcut cont de Facebook relativ recent. În era pre-Facebook obişnuiam să verific multe site-uri de evenimente, să citesc reviste de genul B24Fun, Şapte Seri şi să îmi centralizez din timp cam tot ce se întâmpla în următoarea perioadă de timp. Astfel, reuşeam de multe ori să ştiu mai bine decât prietenii care aveau Facebook cam ce evenimente sunt prin oraş. Observam de la ei că e mai uşor să găseşti informaţii despre evenimente direct de pe Facebook, erau toate centralizate acolo. Aşa că am decis (în urmă cu mai puţin de 4 ani) să îmi fac şi eu cont.

L-am folosit şi îl folosesc în mare parte pentru a centraliza evenimentele din Bucureşti. Pagina Munteanu a apărut acum un an şi jumătate. Înainte de apariţia ei foloseam următoarea tactică: îi bombardam pe prietenii din listă cu invitaţii la toate evenimentele ce mi se păreau mie interesante. Dar nu oricum, ci îi triam în funcţie de preferinţe, gusturi. Doar prietenii pasionaţi de teatru primeau invitaţii la spectacole de teatru, cei pasionaţi de muzică primeau invitaţii la concerte şi tot aşa. Astfel, unii dintre ei îmi reproşau că dimineaţa, când accesau Facebook-ul, aveau câte 10-15 notificări consecutive numai de la mine, notificări ce conţineau invitaţii la evenimente. Pentru mine devenise obositor să tot selectez prieteni pentru fiecare eveniment specific lor (mai ales pentru că numărul evenimentelor a început să crească substanţial), astfel încât, în urma unor discuţii cu cei din jurul meu, mi-a venit ideea de a centraliza toate evenimentele într-un loc. Şi aşa s-a născut pagina Munteanu, care este, în acelaşi timp, şi un job şi o pasiune. Am avut mai multe discuţii şi tentative de a-mi face blog, vlog… Momentan rămân pe varianta de pagină publică de Facebook, întrucât reprezintă cel mai eficient canal de comunicare cu cei din jur. Drept urmare, a crescut foarte mult în scurta sa istorie de un an şi jumătate, ajungând la peste 4.000 de followers. Primesc din ce în ce mai multe cereri de a promova oameni, idei, pagini.

Dacă aş fi organizator, cum ar trebui să fie evenimentul meu ca să ajungă pe lista ta de „must see”?

În principiu, pun destul de mult preţ pe detalii, sunt o fire meticuloasă. Dacă citesc textul unui eveniment şi văd dezacorduri sau 3 semne de exclamare la sfârşitul fiecărui rând încerc să ignor evenimentul respectiv. Oamenii trebuie să ştie să îşi prezinte marfa. Altfel, mai caut în alte părţi. Informaţiile evenimentului tău trebuie să fie exacte, precise, informaţii clare, astfel încât să nu fie loc de prea multe întrebări din partea curioşilor.

Un program anunţat şi respectat este cu atât mai apreciat şi mai valoros în ziua de azi. În principiu, pe lista mea de must see sunt destule evenimente ce se desfăşoară în spaţii neconvenţionale ori în care actul artistic este unul ieşit puţin din tipare. Încerc să promovez evenimentele mai micuţe ce au clar nevoie de susţinere. Dau credit artiştilor necunoscuţi, tineri, la început de drum.

Cum alegi din multitudinea de evenimente din Bucureşti?

Păi, cam toate evenimentele „vin la mine”. News Feed-ul meu este format, în principiu, din 80% sugestii de evenimente şi 20% postări ale prietenilor. În general, în calendarul meu de pe Facebook, există zilnic cel puţin 15 evenimente care îmi stârnesc curiozitatea (la care dau interested/going cu ceva vreme înainte). În ziua respectivă mai filtrez puţin din ele şi postez cam 10 evenimente pe pagina Munteanu într-o zi. Cam asta e media.

Partea cea mai nasoală este când şi trebuie/vreau să merg la ele. Că nu pot merge la toate concomitent. Aşa încât am investigat puţin treaba de-a lungul timpului. Am observat că e o ciclicitate în evenimentele pe care le promovez: există unele evenimente care se repetă la un anumit interval de timp, astfel, dacă îl ratez azi, ştiu că se va mai întâmpla peste X zile.

Care e recordul tău? La câte evenimente ai ajuns într-o singură zi, într-o singură seară?

Recordul meu a fost atins vara trecută când am mers la 6 evenimente în aceeaşi zi. 🙂 Culmea e că recordul ăsta a fost atins în mai multe zile în vara respectivă. Bine, vara profit de faptul că e ziua lungă, că e cald afară şi că mă pot mişca repede cu bicicleta. Altfel, mai mult de 2-3 evenimente pe zi nu prea pot duce (mai ales în sezonul rece).

Ideea e că nu vreau să ating un record, că nu cantitatea contează, ci calitatea. Dar când ştiu că sunt vreo 7-8 evenimente faine în aceeaşi zi, încerc să ajung la cât mai multe. Unele se întâmplă doar o singură dată, aşa încât nu vreau să ratez şansa de a-l vedea. Uneori prefer să merg la un eveniment şi atât – să mă bucur de el cap-coadă, fără să fiu presat de nimeni şi de nimic. Sunt momente şi momente.

Eşti unul dintre organizatorii Sofar Sounds în Romania. Cum ai ajuns la acest proiect?

Am fost cooptat în echipa Sofar acum un an de către cei care au descoperit proiectul şi l-au iniţiat în Bucureşti (Răzvan Galoş şi Adi Fanaţiu). Ne-am întâlnit la un eveniment, am făcut cunoştinţă, ne-am văzut, ne-am plăcut, ne-am apucat de treabă. La scurt timp am dat drumul primei ediţii Sofar Sounds în România. În curând aniversam un an (yuhuu!). Între timp, a apărut Sofar Sounds şi în Cluj-Napoca. Big up pentru cei de acolo!

Ca să continui răspunsul la întrebare, aş vrea să îi citez pe colegii mei dintr-un alt interviu, ce spun despre mine următoarele: „El umple toate golurile”, „e omul care ajunge la trei evenimente pe seară şi doarme patru ore”, „probabil cel mai activ dintre noi”, „probabil omul care cunoaşte cele mai multe persoane din lume”, „cea mai entuziasmată persoană pe care am cunoscut-o până acum”, „El duce moralul echipei.”, „Ai nevoie de ceva, îl suni pe Bogdan.” 🙂

Explică-ne un pic conceptul Sofar Sounds şi cum se aplică „franciza” în România.

Sofar este un concept de concerte secrete în spaţii neconvenţionale (puteţi găsi detalii şi video-uri pe  site-ul oficial Sofar Sounds şi pe canalul de YouTube, care are mai bine de 300.000 de abonaţi). Sofar se desfăşoară în momentul de faţă în 350 de oraşe din întreaga lume. În Bucureşti a început să aibă succes în ultima vreme pentru că lumea află din ce în ce mai uşor de acest concept. Dacă la primele ediţii aveam un număr de aplicaţi egal cu numărul de locuri disponibile, la ultimele ediţii numărul de aplicanţi e de 4-5 ori mai mare decât locurile disponibile. Există un algoritm pe baza căruia sunt acceptaţi cei care aplică pe platformă. Cererea e mare nu doar din partea spectatorilor, ci şi din partea trupelor ce vor să cânte.

Câte ediţii aţi organizat până acum? În ce locuri, cu ce trupe? 

Acum, în luna mai, organizăm cea de-a 12-a ediţie. În iunie sărbătorim un an de când am început călătoria muzicală. Ediţiile de până acum le-am organizat în spaţii cât mai atipice/neconvenţionale cu putinţă: de la mansarde, grădini, institute de cultură, până la hub-uri culturale ori studiouri foto. S-au perindat multe trupe pe la Sofar: Moon MuseumSoul SerenadeThe Kryptonite SparksOthersidePetra AckerSpace NeedleCats in the RainThe TwistersSpectrumWe Singing ColorsThe PixelsEyedropsKarpov not KasparovHelenAida şi NoiRoadkillSodaA-C Leonte etc.

 

 

Există o comunitate Sofar? Cine vine la aceste evenimente? Cum particip la Sofar Sounds?

S-a creat o comunitate Sofar care creşte de la o ediţie la alta. Publicul este unul avizat, civilizat, ce respectă rigorile conceptului. Dacă doreşti să participi la un eveniment Sofar Sounds Bucharest, trebuie să îţi faci un cont pe site-ul Sofar Sounds, aplici la următoarea ediţie postată pe site. Nu ştii nici cine o să cânte şi nici unde. Dacă ţi-ai confirmat prezenţa, vei primi un e-mail cu adresa la care trebuie să ajungi cu 36 de ore înainte să înceapă. Trupele le vei afla la faţa locului. Tot procesul este descris pe pagina noastră de Facebook.

Când sunt următoarele ediţii Sofar şi cine va urca pe scenă?

Următoarele 2 ediţii sunt pe 27 mai şi pe 24 iunie. Cine doreşte sa participe, să aplice cât mai repede întrucât „bătaia” pe locuri este mare. Nu pot spune cine va urca pe scenă 🙂

Ce ai alege din lista internaţională de evenimente Sofar Sounds în următoarea perioadă?

Sincer, aş vrea să particip la câte un eveniment Sofar de pe fiecare continent. În Asia mi-aş dori să particip la câteva ediţii de Sofar, unele clipuri de pe canalul de YouTube Sofar al celor de acolo sunt impresionante. În viitorul apropiat voi participa la ediţia de pe 2 iunie din Cracovia (Polonia), am aplicat deja la eveniment. Norocul face ca eu să fiu în Polonia în acea perioadă.

Care sunt venue-urile cele mai cool din oraş? Sau care sunt locurile care îţi plac ţie cel mai tare?

Pfff, sunt multe locuri în care mă simt bine şi în care revin cu drag (oricât de mari ori micuţe ar fi). Sper să nu se supere cei pe care nu îi nominalizez :). La capitolul concerte, în capul listei ar fi Control Club (am făcut un calcul, în ultimii ani am fost cam de 100 de ori pe an în Control – exclusiv pentru concertele de acolo), apoi ar fi CentruExpiratFood HoodLondophoneJ’ai BistrotBEAT Bar Umanist. La capitolul socializare, bere ar fi: Fri Kultur (aka Trei Betzivi), MacazGeobarPIUA Book BarGrădina EdenTerasa Monteoru. La capitolul teatru: Centrul de Teatru Educaţional ReplikaTeatrul Luni de la Green HoursPalatul Copiilor (spectacole UNATC). La capitolul mâncare: Alt ShiftFood Hood. La capitolul filme/documentare/evenimente: Cinema EforieCinema UnionCinema Elvira PopescuCentrul Ceh.

Unde şi-ar dori să ajungă Munteanu? Care e bucket list-ul tău de evenimente internaţionale?

De câţiva ani îmi doresc să ajung la un mare festival de-afară. Visul ăsta mi-l voi îndeplini în luna iunie când voi merge în Austria, la Nova Rock Festival. De asemenea, vreau să merg la un concert al unei trupe mari (aici intră mai multe formaţii) undeva pe un stadion ori într-o sală de concerte. Încă nu am decis unde, când.

Ce evenimente ne recomanzi pentru sezonul estival? Unde ne întâlnim vara asta?

Am făcut chiar şi o listă de vreo 70 de festivaluri pentru primăvara/vara/toamna asta. La unele festivaluri din listă am fost în anii trecuţi, la altele doresc să ajung anul acesta (găsiţi lista aici). În ultimii ani am abordat următoarea tactică: aceea de a merge la festivaluri mici, aflate la primele ediţii, situate în zone cât mai izolate, cât mai muntoase, cu acces mai greoi şi cu public mai puţin numeros. Un asemenea festival e muult mai prietenos, iar atmosfera e muult mai relaxantă decât la un festival mare, consacrat. Încă nu am făcut un plan, întrucât sunt multe festivaluri care se întâmplă concomitent, dar o să dau exemple de câteva festivaluri la care am fost în anii trecuţi şi mi-au plăcut mult: BlajaLiveOuternational DaysWaha FestivalFemei pe MătăsariCuca FestMuscel cLoverFestPadina FestIn TransylvaniaMomente de OgradăBalKaniK FestivalStreet Delivery. La unele aş vrea să merg şi anul ăsta. Mai am câteva la care nu am fost şi pe care le am în vizor pentru vara asta, de genul: HangariadaAfterhillsMusic Travel FestivalAirfield FestivalNeverwas FestivalJazzTMC’ART FESTMOXDark Bombastic EveningOpen Camp VasluiSmida Jazz FestivalBucovina Rock CastleZilele NorduluiAMURALa DâmburiDichis’n’BluesAWAKE FestivalFOCUS FestivalFocşani Blues FestivalNorth West FestFestival La Vie. Uff!, enumerându-le acum, îmi dau seama cât de multe sunt pe listă şi că o să reuşesc să merg doar la 20% dintre ele, pe restul amânând-le pentru anii viitori 🙂

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora