ConFusion la Suceava. We've got the blues! - LIFE.ro
Sari la conținut

ConFusion la Suceava. We've got the blues!

Astăzi începe Blues ConFusion Festival, ceea de-a 7-a ediţie a festivalului internaţional de blues. Este unul dintre cele mai mari evenimente dedicate acestui gen muzical din zona de est a Europei, un festival care, prin amploarea sa şi numele prezente pe afiş, este comparabil cu evenimente de top din Europa şi America.
Share this article

Astăzi începe Blues ConFusion Festival, ceea de-a 7-a ediţie a festivalului internaţional de blues. Este unul dintre cele mai mari evenimente dedicate acestui gen muzical din zona de est a Europei, un festival care, prin amploarea sa şi numele prezente pe afiş, este comparabil cu evenimente de top din Europa şi America.

Blues ConFusion are loc între 18 şi 21 mai, la Suceava, şi se desfăşoară pe 3 scene: scena principală pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei, o scenă în parcul central al oraşului, în zona Muzeului de Ştiinţe Naturale şi una la Universitatea Ştefan cel Mare Suceava.

În acest an vor fi prezenţi pe scena festivalului o serie de artişi cu notorietate în lumea blues-ului. Festivalul îi aduce, pentru prima dată în România pe Josh Smith (SUA) şi pe Henrik Freischlader (Germania). Alături de aceştia vor mai urca pe scenă sau vor face jam-session-uri Lee Hedley & Band (Irlanda), Tiny Legs Tim (Belgia), Joe Rusi (Norvegia), The Storytellers, Mike Godoroja & The Blue Spirit, Vali Sir Blues Răcilă (România) şi alţii.

ConFusion a început în 2001 şi a pornit ca un festival dedicat memoriei unuia dintre cei mai cunoscuţi blues-mani din România anilor ’70: Fane Adumitroaie. A fost, iniţial, un jam-session continuu care a reunit o mână de muzicieni, prieteni sau ucenici ai lui Fane Adumitroaie. Printre ei se numărau atunci (ca şi astăzi) Vali Răcilă (cu care a şi cântat şi cu care a lucrat la albumul Blues ConFusion), Rareş Totu, Mircea Ruşi (aka Joe Rusi), elevul lui Fane Adumitroaie, Miki Tewe, Bobby Stroe – un nucleu care astăzi este echipa de organizare.

Aşa cum ne-a mărturisit Bobby Stroe, directorul Festivalului Blues ConFusion, jam-session-urile au rămas o parte importantă a festivalului. „Într-un jam-session temele sunt comune, iar artiştii improvizează pe marginea lor. Şi, de cele mai multe ori, publicul aşteaptă mai degrabă jam-session-ul de după concerte, decât concertele în sine. Este vorba despre bucuria de a cânta. Asta este cu adevărat muzica. Blues-ul e un limbaj comun, o muzică foarte deschisă, poate mai deschisă decât jazz-ul. Cele două sunt cele mai inovative genuri muzicale, bazate pe improvizaţie. De aceea, şi la blues, şi la jazz, jam session-ul face parte din mişcare, din fenomen. Am putea spune că jam session-ul este, de cele mai multe ori un dialog public între artişti, deşi se poate întâmpla şi fără prezenţa publicului”.

Iar la jam session-urile de la Suceava s-au auzit anii trecuţi improvizaţii pe diverse teme şi genuri muzicale care au folosit temele clasice ale blues-ului – pe muzica lui Bob Marley sau a lui Michael Jackson, spre exemplu.

Un festival de blues, un gen care pare o nişă fragilă la noi în România, care se desfăşoară tocmai la Suceava, poate părea o utopie pentru cei neavizaţi. Însă headliner-ii de pe afiş şi numărul mare de spectatori prezenţi la concerte contrazic, cumva, această idee. Şi mai e ceva:

„Blues-ul a intrat foarte târziu la noi, prin anii ’70. Este o specie nouă, de aceea pare un gen de nişă în România. Dar este firesc, trebuie să avem răbdare, abia suntem, aşa, prin clasa a 5-a. Blues-ul a intrat la noi în ţară prin Ardeal, prin partea de vest. Exponenţii mari au fost A.G. Weinberger, Iuliu Merca. Au mai fost Bega Blues Band şi chiar trupele de rock, tot prin vest au intrat. Mişcarea a început mai apoi să se închege. Sunt muzicieni de la noi care în tinereţe n-au cochetat deloc cu blues-ul, dar şi-au dat examenele de maturitate… şi, da, putem spune că blues-ul este un gen al maturităţii artistice”, ne-a explicat Bobby Stroe.

Ediţia de anul acesta a ConFusion-ului de la Suceava defineşte festivalul ca fiind unul „tânăr”, asta pentru că numele mari prezente pe scenă, headliner-ii, au sub 40 de ani.

Josh Smith (SUA) este cel mai bun chitarist de blues din noua generaţie, un „copil – minune” al blues-ului american. La 13 ani era chitarist în diverse trupe şi concerta în cluburi celebre. La 20 de ani era invitat să deschidă un turneu BB King. Tot atunci făcea turnee mari în SUA şi semna un contract cu Jim Gaines, producătorul unor nume mari, ca Santana, Stevie Ray Vaughan sau Luther Allison. În 2012 a primit o nominalizare Emmy.

Muzicienii care fac parte din Henrik Freischlader Trio vin din Germania. Henrik Freischlader este un multi-instrumentist, artist, compozitor, producător şi proprietar al unei case de discuri. A cântat alături de legende ca B.B. King, Peter Green, Gary Moore sau Johnny Winter, fapt ce i-a crescut enorm popularitatea, fiind unul dintre cel mai cunoscuţi blues-mani europeni.

Numele lui Tiny Legs Tim (Belgia) ne duce cu gândul la numele pe care le purtau vechii blues-mani americani. Şi ascultându-l s-ar putea să ne pară că nu greşim deloc. Tim De Graeve este unul dintre cei mai îndrăgiţi muzicieni de blues din Belgia care „vindecă” pe corzile chitării moştenite de la bunicul său cicatricile de până acum. Şi asta îi aduce un stil şi o personalitate unice.

Lee Hendley (Irlanda) aduce la Suceava o porţie de blues, soul, rock’n’roll. Este unul dintre obişnuiţii festivalurilor de rock, blues sau jazz din Insulă, cântând alături de The Corrs, The Commitments sau Paul Jones de la Manfred Mann. La Suceava, Lee va cânta alături de Midnight Express, un grup alcătuit din muzicieni români de prestigiu: Rareş Totu, Raul Kusak, Paul Baciu şi Liviu Pop.

The Storytellers este un duo care propune spectatorilor note de blues acustic, cântat doar cu muzicuţa, chitara acustică sau resonator şi voce, în spiritul tradiţional american. Florin Giuglea este unul dintre cei mai talentaţi chitarişti de blues-rock de la noi, iar cunoscutul muzicuţist Marcian Petrescu este singurul muzician român de blues care a reuşit să lucreze pentru albumele sale solo cu Sugar Blue şi Charlie Musselwhite, ambii laureaţi cu Premiul Grammy.

Joe Rusi (Norvegia) este cunoscut generaţiilor mai vechi ca Mircea Joe Rusi. Pentru cei care nu-l cunosc poate e de ajuns să spunem că ultimul său album a ajuns unul dintre cele mai vândute discuri de blues din lume într-un timp foarte scurt. Este chitarist, pianist, compozitor, profesor de muzică, deţinător al mai multor distincţii culturale norvegiene şi, mai ales, este un artist cu un rol special în festivalul Blues ConFusion.

Festivalul îşi propune să atragă publicul tânăr (copii şi adolescenţi), anul acesta dedicându-le o serie de workshop-uri în colaborare cu Universităţile din Suceava. Iar la anul va exista un concurs de blues la care tinerii câştigători vor primi Premiul „Fane Adumitroaie”.

Jam-session-urile de anul vor avea loc, după concerte, la Restaurant Centrul Vechi din Suceava. Accesul se face pe baza biletului gold, şi îi veţi putea vedea la acest jam-session „Blues ConFusion All Stars” pe toţi artiştii din festival care vor lăsa ritmul, chitările şi muzicuţele să facă propria lor muzică.

Biletele se pot cumpăra de pe site-ul Festivalului Blues ConFusion, dar şi de la restaurantul Centru Vechi.

Programul complet al Festivalului Internaţional Blues ConFusion:


Miercuri, 18 mai

ora 20:00 – Grădina Englezească USV
Joe Rusi & Rareş Totu „Experience” (cu Frank Overland, Kjell Martiun Sirnes, Cosmin Farcaş) – Intrare liberă

Joi, 19 mai

ora 11:00 – Free Blues Seminar – Colegiul de Arte , Suceava – acces pe bază de înscrieri;

ora 17:00 – 22:00 – Parcul Central Suceava – zona Muzeului de Ştiinţe Naturale
Recitaluri, jam session, meet & greet cu: Ronove, Vali Sir Blues Răcilă, Raul Kusak, Blues Core – (Hanno Hoefer, Liviu Pop şi Raul Kusak) şi alţii. (Acces liber)

Vineri, 20 mai – Platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei
20:00 – The Story Tellers
21:00 – Lee Hedley & Midnight Express
22:30 – Henrik Freischlader Trio
Restaurant Centrul Vechi – Special Guest Jam Session (Gold Pass Only)

Sâmbătă, 21 mai – Platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei
20:00 – Tiny Legs Tim
21:00 – Mike Godoroja & The Blue Spirit
22:30 – Josh Smith
Restaurant Centrul Vechi – Jam Session – Blues ConFusion All Stars (Gold Pass Only)

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora