Domnilor, pregătiţi-vă! În 10 – 15 ani veţi putea fi direct responsabili de evitarea unei sarcini prin folosirea contraceptivelor hormonale masculine. Medicamentele au fost deja inventate şi testate pe domni cu un succes de 96% (prezervativele au o rată de prevenţie de 98% dacă sunt folosite corect), după cum anunţă Time. De ce mai aveţi de aşteptat? Pentru că cercetătorii lucrează încă la reducerea efectelor secundare ale acestor contraceptive.
Cum funcţionează? Explică tot Time. Cercetătorii au testat contraceptivul injectabil pe 320 de bărbaţi între 18 şi 45 de ani, inoculându-le o dată la 8 săptămâni testosteron şi progesteron sintetic, timp de un an şi jumătate. Organismul este păcălit de către testosteronul sintetic că a produs suficient testosteron adevărat şi astfel renunţă să îl mai producă pe cel real, fără de care nu mai produce spermatozoizi.
Totuşi, voluntarii s-au plâns de efecte secundare precum durerile musculare, durere în zona de injectare, libido crescut şi acnee. Unul dintre participanţi a fost diagnosticat în perioada de studiu cu depresie. Ca urmare, 20 de participanţi la studiu s-au retras. Din cei rămaşi, 75% au declarat că sunt dispuşi să continue să folosească această metodă de protecţie şi după ce studiul se va sfârşi.
Pe de altă parte, iată o scurtă trecere în revistă a posibilelor efecte adverse care apar frecvent în cazul administrării de contraceptive orale la femei: tulburări menstruale, sângerări între menstruaţii, dureri la nivelul sânilor, sâni sensibili, stări depresive, migrene, infecţii vaginale, tensiune arterială crescută sau scăzută, acnee, erupţii pe piele, retenţie de lichide şi variaţii ale greutăţii corporale. Femeile însă sunt mai curajoase şi folosesc astfel de contraceptive încă din 1960.