Cu ce i-a supărat Mario Vargas Llosa pe jurnaliştii mexicani
În cadrul unui interviu acordat zilele trecute unei jurnaliste radio pe nume Carmen Aristegui, scriitorul de origine peruană Mario Vargas Llosa a pus pe jar presa din Mexic, după ce a menţionat că asasinarea a peste 100 de jurnalişti mexicani în ultimul deceniu a fost cauzată de o extindere a libertăţii presei.
„Faptul că peste 100 de jurnalişti au fost ucişi este cauzat, în mare parte, de libertatea presei de astăzi, care le permite jurnaliştilor să spună lucruri care nu erau permise anterior. Traficul de droguri joacă un rol central în toată această poveste”, a declarat scriitorul laureat cu Nobel, citat de The Guardian, provocând cu aceasta o adevărată controversă în rândul jurnaliştilor mexicani, care nu au pregetat să-l critice pe scriitor.
„Nici un cuvânt de empatie şi cu atât mai puţin despre infracţiunile organizate de cei aflaţi la putere”, a scris un reporter pe Twitter.
”El crede că principalul agresor al jurnaliştilor din Mexic este crima organizată şi nu este aşa„, a declarat Javier Garza, fostul redactor al ziarului El Siglo de Torreón. „Principalii agresori ai jurnaliştilor sunt funcţionari publici: guvern, partide politice şi forţe de securitate publică„, a mai spus acesta punctând un adevăr crud privind ameinţările şi intimidările repetate pe care jurnaliştii le primesc din partea politicienilor şi funcţionarilor prublici din Mexic (anul trecut, a fost dezvăluit, spre exemplu, că guvernul acestei ţări a folosit un software de spionare împotriva reporterilor şi activiştilor).
Nu este prima dată când Llosa, autorul unor romane ca ”Oraşul şi câinii”, „Casa verde”, „Conversaţie la Catedrală”, sau „Rătăcirile fetei nesăbuite, stârneşte polemici, acesta criticând la un moment dat, într-o rubrică a ziarului spaniol El País, feminismul, pe care l-a numit „cel mai determinat duşman al literaturii”. Cât îi priveşte pe mexicani, numai luna trecută, Llosa i-a avertizat să aibă grijă să nu comită ”o sinucidere democratică” alegându-l drept preşedinte pe Andrés Manuel López Obrador, care l-a numit pe Llosa, ca răspuns la comentariul lui, „un bun scriitor, dar un politician prost„.