Cu zâmbetul în rate. Dr. Ionuț Leahu - LIFE.ro
Sari la conținut

Cu zâmbetul în rate. Dr. Ionuț Leahu

Dr. Ionuț Leahu este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața serviciilor stomatologice din România, iar în 8 ani de zile a dezvoltat o adevărată rețea de clinici. A pornit de la un vis antreprenorial, dezvoltat pe vremea când lucra... ca bancher și aproba credite medicilor.
Share this article

Anul trecut, unul din șase români a trecut printr-o operație de implant dentar, adică una dintre cele mai costisitoare proceduri din stomatologie. Asta în condițiile în care tot mai multe clinici oferă finanțare în rate sau prin credit bancar pentru a acoperi serviciile stomatologice și onorariile medicilor. Dr. Leahu a pornit de la o investiție de 1.500 de lei și a ajuns la o cifră de afaceri de peste 10 milioane de lei. 

De la bancher la antreprenor medical, cât de lungă e calea ?

Am ales stomatologia ca pregătire profesională, dar eram cu gândul la o idee de afacere, știind că este mult mai ușor să faci o clinică stomatologică decât un spital generalist. În anul 2010, mi-am luat diploma de medic, mi-am deschis primul cabinet medical, închiriat, în care am investit 1.500 de lei, iar astăzi am ajuns la afaceri de peste 10 milioane de lei. Și mă extind pe lună ce trece. A fost lung drumul și plin de neprevăzut.

Practic, totul a pornit de la visul de a construi ceva și am avut șansa ca în timpul facultății să lucrez în domeniul bancar și să ajut la finanțarea mai multor afaceri din domeniul medical, timp în care am observat dezvoltarea nișei serviciilor stomatologice.

Ați fi renunțat la stomatologie pentru bancă?

Când am început o carieră în domeniul bancar, din necesitatea de a mă întreține, am ales aproape instinctiv să lucrez în cadrul unei divizii specializate în finanțarea afacerilor din domeniul profesiilor liberale. După 6 luni deja mă descurcam bine, am fost promovat și începuse să-mi placă foarte mult. Doi ani mai târziu conduceam propriul departament în bancă, în domeniul medical, și deja cariera aleasă inițial nu mai părea cea mai bună alegere. Și, deși mă tenta să rămân în domeniu, dorința de a construi o afacere în medicină și să profesez în același timp a fost mai puternică.

Oricine poate fi antreprenor ?

Cred că antreprenorul are o toleranță mai mare la risc și că are capacitatea de a-și crea propriul mediu în care să exceleze, pentru că la sfârșitul zilei el este ultimul care stinge lumina. Ca angajat, pe primul plan este stabilitatea și predictibilitatea locului de muncă. Teama de eșec este mult mai mare decât dorința de a-și mări orizontul în ceea ce privește dezvoltarea profesională.

Sunteți medic stomatolog, unul dintre cei mai cunoscuți și solicitați din România. Cum decurge o zi din viața dumneavoastră? Cât de mult timp dăruiți carierei și cât familiei?

Încerc, așa cum îmi permite programul, să petrec timp cu familia. Totodată, mă dedic carierei, așa cum am făcut-o în ultimii zece ani. Recunosc, se mai întâmplă uneori ca soția mea să mă surprindă plăcut și să vină la una dintre clinici cu cei mici. Când îi am pe toți laolaltă (soția, copiii și colegii) simt cum am cea mai mare familie din lume.

Cum ați ales această specializare și ce v-a determinat să faceți performanță în acest domeniu?

Încă din facultate am conștientizat că implantologia este viitorul în stomatologie și nu m-am înșelat. E o bucurie să constați că la finalul unei intervenții, implantul dentar se integrează perfect cu restul danturii și nu există diferențe între el și ceilalți dinți. Iar atunci când, după câteva luni, primești un telefon de mulțumire din partea unui anume pacient care își pierduse speranța sau a altuia care nu credea că va mai putea mânca vreodată, constați că implantologia a fost cea mai bună alegere. Chiar dacă este costisitoare. Acum oferim și finanțări pentru aceste tipuri de proceduri. Și uite cum se îmbină iarăși banca și stomatologia, utilul cu plăcutul,  prima mea pasiune cu țelul meu în viață.

Care ar trebui să fie relația medic-pacient ? Cum se poate comunica?

Relația dintre medic și pacient ar trebui să fie corectă și onestă. Medicul trebuie să înțeleagă nevoile pacientului și să-i propună mai multe soluții, din care acesta să aleagă. La final, trebuie să fie alegerea pacientului, bazată pe recomandarea medicului.

Aveți doi copii, îi încurajați să facă medicină? Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce?

Dacă își doresc acest lucru și se vor îndrăgosti iremediabil de medicină, așa cum am făcut-o eu, de ce nu? Nu cred că există meserie care le va aduce satisfacție mai mare decât aceasta. O zi după alta vor realiza că misiunea lor este să facă bine.

Cum îi pregătiți pentru viitoarele cariere ?

Cred în educația clasică, bazată pe dezvoltarea capacității de memorare și de crearea de conexiuni, dar în același timp vreau să le ofer ocazia să cunoască lumea și să decidă singuri ce drum vor dori să urmeze în viață.

Dacă ar fi să retrăiți o zi din viața dumneavoastră, care ar fi aceea? E o zi fericită sau ați retrăi-o  să îi schimbați deznodământul?

Cele două zile în care au venit pe lume copiii mei. Au fost două zile emoționante care m-au făcut să înțeleg că de atunci înainte ei sunt motivația mea.

Ce vă bucură cel mai mult în viața asta? Ce vă întristează?

Mă bucură să văd în jurul meu oameni mulțumiți și fericiți. De la familia mea, la pacienți și la colegi. Mă încarc cu zâmbetele celor care mă înconjoară și, evident, mă întristează nefericirea din jurul meu. Nu-mi place să văd oameni care nu găsesc soluții la problemele lor sau oameni care au o privire tristă.

Unde vă petreceți vacanțele?

Nu avem un loc preferat. Atât mie, cât și soției ne place să cunoaștem oameni noi, locuri noi și să aducem acasă câte ceva din fiecare vacanță. Și nu, nu mă refer la lucruri materiale, ba dimpotrivă. Să ne îmbogățim cunoștințele și să aplicăm, pe cât este posibil, anumite obiceiuri care ne-au plăcut, la noi acasă.

De ce ați ales să rămâneți în România?

De ce să fac o afacere unde lucrurile par că merg bine? Provocarea este aici! Îmi doresc să schimb lucrurile în materie de stomatologie sau în materie de educație stomatologică. Noi oferim sănătate reală și experiență excepțională și de ce să nu o facem pentru românii noștri? Mi-am propus ca oamenii să înțeleagă cât este de important să ai o igienă dentară corespunzătoare și să vii periodic la medicul stomatolog. Și nu, nu doar în Clinicile Dr. Leahu. Dacă românii vor înțelege importanța stomatologiei, atunci am luat decizia corectă să rămân aici.

Este medicul român respectat? De pacienți, de familiile acestora, de sistemul sanitar în general?

Da! Totuși, cred că respectul trebuie câștigat indiferent de numele și de meseria pe care o avem. Și respectul din partea pacientului, dar și respectul medicului către pacient va conduce la progres.

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora