Cum a apărut primul E book? Istoria cărţilor digitale - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cum a apărut primul E book? Istoria cărţilor digitale

E book este de fapt textul sau documentul de citit, iar E reader este dispozitivul care face acest lucru posibil.
Share this article

O carte electronică sau un E book, aşa  cum este cunoscută la nivel universal este o publicaţie ce conţine text în format digital. Chiar dacă poate conţine poze sau grafică de orice fel, E book-urile, în majoritatea formatelor sunt bazate pe text.

Un E book este conceput pentru a putea fi citit de pe un dispozitiv electronic compatibil, fie un iReader, fie Kindle sau E Reader, tabletă sau computer personal. E book este de fapt textul sau documentul de citit, iar E reader este dispozitivul care face acest lucru posibil. E book-urile sunt depozitate ca fişiere electronice, de dimensiuni mici, uşor de împărtăşit cu alţii şi uşor de cumpărat.

Sunt convenabile ca preţ, cu ecrane luminoase, o capacitate mare de stocare şi permit citirea cărţilor în călătorii, citirea notelor electronice, dar şi a rezumatelor. Cu toate acestea, nu au fost întotdeauna aşa.

Inventarea primului cititor automat

Primul reader automat din lume, precursorul e-reader-ului de azi, a fost inventat de către o femeie pe nume Angela Ruiz Robles. Ea a avut această idee inovativă în Spania în anul 1949. Angela Ruis Robles era profesoară şi privea cum elevii săi îşi cară în fiecare zi cărţile de acasă la şcoală şi invers. Ideea a fost aceea de a inventa un reader care să cântărească mai puţin decât cărţile pe care le cărau şcolarii în fiecare zi.

Primul design al Angelei a fost un dispozitiv format dintr-o serie de texte şi ilustraţii pe role, toate sub o foaie de lupă cu o lumină pentru a citi în întuneric şi care urma să includă descrieri spuse ale fiecărui subiect. A creat primul prototip în 1949.

Chiar dacă această carte nu era electronică ci mecanică, reprezintă totuşi strămoşul e reader-ului de azi. Proiectul ei nu a fost niciodată preluat de către producţia de masă, iar Angela nu a putut niciodată să obţină patentul pe designul ei, însăun prototip este păstrat la Coruña National Science and Technology Museum.

Internetul şi primul e-book ce putea fi descărcat

Invenţia internetului a fost următorul pas uriaş către E book. Împărtăşirea de informaţii şi de fişiere a fost locul de naştere al cărţilor electronice.

În 1971 Michael Hart, student la Universitatea din Illinois a primit timp nelimitat pe computer, de fapt pe un computer mainframe Xerox din laboratorul de cercetare (probabil fratele său era unul dintre operatori). Ceea ce părea o experienţă incredibil de plictisitoare în istoria internetului, mai ales că nu erau mulţi oameni pe internet în 1971, a devenit o oportunitate excelentă pentru Michael Hart.

Maşinăria era în principal folosită pentru transferul de date, dar era conectată şi la ARPAnet , o parte a ceea ce a devenit mai târziu internetul. 

Când Hart a primit o copie a Declaraţiei de Independenţă la un magazin, şi-a descoperit şi inspiraţia. Hart a descoperit o utilitate a computerului de la Facultate. A dactilografiat textul pe computer, totul cu litere mari căci nu existau litere mici pe vremea aceea şi a trimis un mesaj către ARPAnet spunând că acum poate fi descăract. Şase oameni au primit oferta lui şi au descăract textul. S-a născut astfel primul e-book din lume.

Hart s-a apucat apoi să dactilografieze mai multe texte pentru a le transforma în varianta electronică. El a mai publicat online The Bill of Rights, Constituţia Americii şi Biblia Creştină. Ceea ce a creat a fost mai mult decât un text electronic, el a creat o idee. Ideea de a nu folosi computerele doar pentru numere şi date, ci şi pentru a împărtăşi texte şi literatură.

Ce a urmat apoi?

A trecut mult timp până la următoarea dezvoltare, în 1987 care a venit de la creatorul de jocuri pe computer East Gate System. În această perioadă compania a publicat primul text de super ficţiune intitulat „Afternoon” şi scris de Michael Joyce. Textul putea fi cumpărat pe dischetă. Aceste cărţi au fost create ca primă demonstraţie a unei noi linii de programe numită Story Space, un program disponibil pentru computerele personale pentru a crea, a edita şi a citi texte.

În 1993 BiblioBytres a lansat un website pentru a vinde cărţi pe internet, prima companie ce a creat un sistem de schimb financiar pe internet.

În 1999 editura Simon&Schuster a creat o nouă amprentă, ibook şi a devenit primua editură care simultan publica titluri de carte ebook şi pe suport de hârtie. Autorii recomandaţi au fost Arthur C Clarke, Irving Wallace şi Raymond Chandler. Oxford University Press a oferit o selecţie de cărţi pe internet prin netLibrary.

Institutul Naţional de Standarde şi Tehnologie din America a ţinut prima conferinţă ebook. Dick Brass de la Microsoft a declarat că ebook-urile reprezintă viitorul celor care citesc. „Ne angajăm la revoluţie care va schimba lumea cel puţin la fel de mult ca şi Gutenberg” a declarat el şi a prezis că până în 2018, 90% dintre cărţile vândute vor fi pe suport digital.

Nu s-a întâmplat asta, dar trebuie să recunoaştem că tehnologia ne-a făcut viaţa mai uşoară şi atunci când vine vorba de citit.

Astăzi, cele mai bune e-readers arată aşa:

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora