Dr. Oz este, poate, cel mai cunoscut medic din America, dar nu numai. Emisiunea lui pe teme medicale are audiențe impresionante, iar cărțile scrise de el sunt adevărate best sellere. Dar cum a devenit celebru Dr. Oz? Momentul care i-a schimbat viața a fost cel în care a cunoscut-o pe faimoasa Oprah Winfrey.
Dr. Oz, pe numele lui Mehmet Cengiz Oz, s-a născut în Cleveland, Ohio, în 1960. Părinții lui sunt de origine turcă: au ajuns în State după ce tatăl lui Mehmet a primit o bursă pentru a studia medicina. Mehmet Oz și-a dat seama la numai 7 ani că își dorește să o ia pe urmele tatălui său. A învățat la prestigioasa Universitate Harvard, iar apoi și-a finalizat studiile în medicină la Universitatea din Pennsylvania și Wharton School.
Dr. Oz, un chirurg excepțional
După terminarea studiilor, Mehmet Oz și-a început cariera în medicină, demonstrând că este un chirurg excepțional: acesta făcea operații pe inimă, specializându-se în proceduri minim invazive și transplanturi.
În 1994, Oz a pus bazele Institutului Cardiovascular și Programului de Medicină Inegrativă la spitalul Presbyterian din New York, acolo unde a preluat funcția de director al diviziei cardiovasculare.
Din 2001, Oz a devenit profesor la renumita Universitate Columbia, iar doi ani mai târziu a lansat un show tv împreună cu soția sa, Lisa – “ ‘Second Opinion With Dr. Oz’, emisiune pe teme medicale, în care avea și o mulțime de invitați din showbiz și lumea sportului. Astfel a cunoscut-o și pe Oprah Winfrey, cea datorită căreia a ajuns cu adevărat celebru.
Cum a devenit celebru Dr. Oz
Între Oz și Oprah Winfrey s-a dezvoltat o adevărata prietenie, iar acesta a devenit un invitat periodic în emisiunile ei, atât la tv, cât și la radio. Ea i-a dat titulatura de “Oz- doctorul Americii” și l-a transformat într-o super celebritate.
Timp de cinci sezoane, Oz a fost mereu prezent în cadrul emisiunii ‘The Oprah Winfrey Show’, abordând subiecte de la diabet până la produse pentru slăbit sau antiîmbătrânire. În timpul acesta, “doctorul Americii” și-a lansat primele cărți și o emisiune tv, care i-a adus câteva premii în domeniu.
2009 a fost anul în care Dr. Oz a devenit cu adevărat faimos – Oprah l-a ajutat să își producă propria emisiune tv – ‘The Dr. Oz Show’, care a câștigat trei premii Emmy consecutiv, având niște audiențe incredibile pentru o emisiune difuzată în timpul zilei.
Dr. Oz, regele controverselor
Însă în curând, Dr. Oz a ajuns și în mijlocul unor controverse. Colegii de breaslă nu îl mai luau în serios, iar Fundația Educațională James Randi i-a oferit premiul Pigasus, un fel de echivalent al Zmeurei de Aur în cinematografie, dorind să sugereze că Oz nu este un doctor adevărat și că metodele lui nu sunt justificate.
Dar asta nu a însemnat declinul lui Oz. Dimpotrivă, în 2010 Oz a primit primul său premiu Emmy pentru “Outstanding Talk Show Host’. Însă și un nou premiu Pigasus, pentru convingerile sale de vindecare prin credință sau pentru faptul că a susținut că poate comunica cu morții.
În 2012, Oz s-a trezit în mijlocul unei controverse majore, după ce a susținut public că homosexualitatea poate fi vindecată cu ajutorul unei terapii. Ulterior a recunoscut ca afirmația sa nu avea nicio bază științifică și că nu a obținut niciun fel de rezultate după aplicarea terapiei. Însă nu este singurul scandal în care a fost implicat Oz: acesta a fost asupru criticat și pentru faptul că a susținut cu tărie că există arsenic în sucul de mere sau pentru că promova anumite produse anti aging, care nu aveau, de fapt, niciun efect.
În cariera lui Oz, succesul s-a îmbinat mereu cu controversele. În 2014, a fost publicat un studiu făcut de British Medical Journal, în care se afirma că jumătate din lucrurile pe care Oz le susține nu au nicio bază științifică.