Cum a murit Frédéric Chopin. Caz elucidat
Ani la rând, cauza morţii lui Frédéric Chopin (compozitor şi pianist polonez reprezentativ pentru epoca romantică) a fost subiectul a numeroase controverse, unii pretinzând că a murit de fibroză chistică, alţii, de ciroză, în timp ce mulţi credeau că moartea lui a fost cauzată de un deficit de alfa-1 antitripsină (o cauză genetică ce l-ar fi predispus la infecţii pulmonare) sau de stenoză mitrală.
Acum, la aprope 170 de ani de la moartea lui prematură (avea 39 de ani când a murit), o echipă de cercetători polonezi susţine – printr-un studiu publicat recent în revista American Journal of Medicine – că motivul real al morţii ar fi fost pericardita, o complicaţie rară a tuberculozei cronice.
Chopin, al cărui „geniu poetic s-a bazat pe o tehnică fără egal în generaţia sa„, după cum susţin unii critici muzicali, a murit în 1849 în Paris fiind înmormântat în acelaşi oraş, în cimitirul Père Lachaise, unde se află şi mormintele altor personalităţi precum Marcel Proust, Oscar Wilde şi Jim Morrison.
Fiind însă considerat erou naţional, sora lui, Ludwika, i-a dus inima în Polonia, în Biserica Sfânta Cruce din Varşovia. Deşi în 1944 a fost dăruită unui ofiţer SS, care se declarase un admirator al compozitorului, inima lui Chopin a fost dusă înapoi, după o vreme, în biserica din Varşovia, unde a fost conservată până acum într-un borcan cu coniac.
”După starea în care se află inima putem spune că există o mare probabilitate ca Chopin să fi suferit de tuberculoză, în timp ce pericardita probabil că a fost cauza imediată a morţii lui”, a declarat, citat de The Guardian, profesorul Michael Witt de la Academia Poloneză de Ştiinţe, care a condus echipa de cercetare. Acesta mărturiseşte că au ajuns la această concluzie fără ca măcar să deschidă borcanul, remarcând că inima era acoperită cu materiale fibroase albe dar şi cu leziuni mici, ce indică o complicaţie gravă a tuberculozei.
”Unii oameni încă vor să deschidă borcanul pentru a lua mostre de ţesut în vederea efectuării unui test ADN, astfel încât să îşi probeze teoria conform căreia Chopin suferea de o boală genetică. Însă, acest lucru ar fi complet greşit. Ar putea distruge inima şi oricum, în prezent sunt destul de sigur că ştim ce anume a dus la moartea lui Chopin”, a concluzionat Michael Wit.