Cum ajungi să ai succes ca model androgin în România, o țară în care acest subiect nu este încă abordat sau acceptat? Barni Deak: „mă simt foarte bine în pielea mea și nu pot spune că este dificil să fiu eu” - LIFE.ro
Prima pagină » Cum ajungi să ai succes ca model androgin în România, o țară în care acest subiect nu este încă abordat sau acceptat? Barni Deak: „mă simt foarte bine în pielea mea și nu pot spune că este dificil să fiu eu”
Cum ajungi să ai succes ca model androgin în România, o țară în care acest subiect nu este încă abordat sau acceptat? Barni Deak: „mă simt foarte bine în pielea mea și nu pot spune că este dificil să fiu eu”
Barni Deak este model androgin într-o țară în care acest subiect nu este nici abordat, nici acceptat. Reprezintă o apariție curajoasă și frumoasă în peisajul social media de la noi, încurajând acceptarea, toleranța și mai ales descoperirea sinelui. De ce face asta? Pentru că vrea să-i arate „publicului faptul că baza de la care pornim este simplitatea”, exact așa cum a făcut-o atunci când s-a lăsat fotografiat fără cămașă, „intenția fiind de a-mi prezenta atât partea masculină, cât și partea feminină a personalității mele”.
Face modeling de la 17 ani. Iar Atracția pentru această lume „a apărut încă din copilărie și se manifesta destul de efervescent. În sensul în care îmi amintesc și acum „defilările” din holul casei în care am crescut. Cert e că mă visam foarte departe”. Iar astăzi are o comunitate de mii de oameni în social media. Oameni pe care vrea să îi ajute să fie liberi și curajoși.
Am vorbit cu Barni Deak despre cât de greu este să fie el într-o țară în care nu există prea multe modele de la care să se inspire. Despre impactul pe care îmbrăcămintea îl poate avea asupra exprimării sinelui. Dar și despre modul în care hainele pot dezvălui și te ajută să comunici despre cine ești cu adevărat.
Barni Deak este o persoană căreia nu îi place să vorbească despre oameni în categorii de gen sau de identitate sexuală. Este o persoană atrasă de tot ceea ce înseamnă partea vizuală a lucrurilor, prezentând o afinitate pentru domenii precum modă, arhitectură, beauty și orice este visually pleasing.
Care este povestea numelui tău?
Poate nu te-ai aștepta, dar povestea numelui meu este una destul de simplă. Și asta, pentru că numele meu este Barna Deak. Îmi amintesc cum încă de mic, cei din jurul meu foloseau apelativul Barni, cred că vine ca un lucru natural să mi se spună așa.
De cât timp faci modeling și ce ți-a inspirat decizia de a face asta?
Atracția mea față de modeling a apărut încă din copilărie și se manifesta destul de efervescent. În sensul în care îmi amintesc și acum „defilările” din holul casei în care am crescut. Cert e că mă visam foarte departe. Primul podium propriu-zis l-am avut la 17 ani. Sunt multe persoane, locuri, atitudini care mă inspiră în viața de zi cu zi, dar Andreja Pejic este modelul care m-a determinat să am încredere să fac asta. Vă las pe voi să descoperiți de ce.
Barni Deak: „Nu pot spune că este dificil să fiu eu”
În România stilul androgin este încă departe de normă. Cum este pentru tine? Te ajută că se vorbește din ce în ce mai mult în cultura mainstream din afară, că există din ce în ce mai multe modele care s-au îndepărtat de stilul normativ, binar… mă gândesc aici la Erika Linder, Ruby Rose, Rain Dove, Casey Legler sau Elliott Sailors?
În societatea noastră, stilul androgin nu este un subiect care a fost abordat și acceptat până de curând. Într-adevăr, s-au produs schimbări majore în ultimii 10 ani prin intermediul social media, astfel diversele platforme utilizate de români au permis conceptului să se strecoare mai subtil în feed-urile lor, însă asta nu înseamnă că este acceptat, mai avem mult de parcurs în acest sens. Dar, mă bucură faptul că stilul androgin nu mai e doar un trend, e mai mult de atât, căci se conturează ca parte înrădăcinată în schimbarea societății contemporane.
Eu cred că moda androgină e reală, mai ales pentru generația Z care chiar cumpără astfel de articole pentru că se identifică cu această zonă. Îmi doresc să cred că ușor-ușor devenim tot mai mulți dintre noi mai open minded, mai diverși și mai fluizi. E un lucru care ar trebui să se întâmple firesc cu atâtea personaje la nivel global care au promovat și o fac în continuare, moda androgină este un lucru absolut normal.
În ceea ce privește experiența mea personală, pot spune că mă simt foarte bine în pielea mea și asta se simte prin ceea ce transmit oamenilor din jurul meu. Așa că nu pot spune că este dificil să „fiu eu” 😊
Într-un post de Instagram scriai că iubești moda pentru că „fashion has no gender or rules and it has the power to shape our mood and to lift our spirits / moda nu are gen sau reguli, are puterea să ne contureze stările de spirit și să ne ridice moralul”. Cât de mult te ajută hainele să te exprimi, să vorbești despre cine ești?
Sincer, pentru mine hainele au un aport major pentru modul în care mă prezint. Hainele devin acele elemente care îmi dau încredere să mă manifest. Desigur, la fel ca toți ceilalți, îmi aleg piesele în funcție de starea pe care o am și în funcție de activitățile planificate în ziua respectivă. Însă, am învățat de-a lungul timpului că încrederea în sine și felul în care mă simt pot fi foarte ușor influențate de vestimentație. Deci da, pentru mine hainele vorbesc despre mine înainte să rostesc primele cuvinte și mă bucur că pot să mă exprim liber prin modă.
Barni Deak: „În ceea ce privește drumul regăsirii, e un parcurs mai anevoios, consider că nu m-am regăsit încă”
Cine ți-a influențat cel mai mult stilul și cum ai ajuns aici? Cum a arătat acest drum al regăsirii pentru tine?
Au existat mai multe personaje care au contribuit la evoluția mea atât personală, cât și stilistică. Trăim în era internetului și bineînțeles că au existat influenceri pe care îi urmăream încă din adolescență și care au contribuit mult la conturarea stilului meu. Preferatul meu este Patrick Mason pentru că bifează toate criteriile și zonele stilistice care mă atrag. În ceea ce privește drumul regăsirii, e un parcurs mai anevoios, consider că nu m-am regăsit încă. Cred că voi fi într-o continuă schimbare până la finalul vieții mele. Și nu e vorba despre faptul că nu îmi definesc stilul. Am un stil format, dar care se dezvoltă constant. Fiecare schimbare care apare în viața mea, lasă ceva diferit în mine care face ca viziunea mea, felul în care mă raportez la lucruri și inclusiv stilul meu să se transforme, să se „cosmetizeze”.
Unde îți găsești hainele care să te reprezinte și cum le alegi?
Nu pot spune că îmi găsesc hainele doar într-un singur loc anume. Achiziționez multe haine și accesorii din magazine vintage și de la designerii români. Dar cumpăr foarte mult online, iar aici am un „loc” pe care îl iubesc: Zalando. Îmi place să fac shopping pe platforma Zalando pentru că are o selecție foarte cool de branduri, designeri și zone stilistice. Cu o varietate așa de mare de produse și branduri, am parte de inspirație de fiecare dată pentru outfituri în care să mă simt bine și care să se potrivească stilului meu.
Barni Deak: „Cei care reușesc să sfideze cel mai profund normele, sunt cei care sunt liberi”
Ce i-ai sfătui pe tinerii care acum încearcă să-și găsească stilul?
Fără să stau pe gânduri, îi sfătuiesc să rămână sinceri și onești față de cine sunt indiferent de părerile societății. Acest lucru îi va ajuta atât în regăsirea personală, cât și în cea stilistică.
Cât de important este pentru lumea fashion-ului să conteste normele și stereotipurile?
Este important, dar nu definitoriu. Pentru mine industria de fashion este împărțită pe zone stilistice care vor funcționa întotdeauna, indiferent de secolul în care trăim, însă când vine vorba de trend-uri și anti-fashion devine cumva necesar să existe o contestare a normelor și a stereotipurilor. Cei care reușesc să sfideze cel mai profund normele, sunt cei care sunt liberi, care înțeleg schimbările din societate și vin în întâmpinarea indivizilor cu o abordare fresh și curajoasă.
Cât din identitatea lui Barni Deak din fața aparatului de fotografiat sau de podiumul de prezentare se regăsește și în viața de zi cu zi a lui Barni Deak?
Hmmm, greu de răspuns. Aș putea spune că mai puțin de jumătate. Când vine vorba de fotografierea/prezentarea unei campanii/ținute tind să mă transform într-un personaj, personajul pe care îl vedeți voi – o persoană plină de încredere și impunătoare. Barni Deak din viața de zi cu zi este o persoană mult mai degajată și ușor sensibilă.
Crezi că prin etichete suntem mai aproape de a afla cine suntem sau crezi că ne îndepărtează și mai mult?
Așa cum menționam si la început, nu-mi plac categoriile, prin urmare nu îmi plac etichetele. Nu le susțin absolut deloc și consider că ne îndepărtează de la a ne descoperi și a ne cunoaște adevăratul eu.
Libertatea pentru mine înseamnă să mă pot exprima despre cine sunt cu adevărat așa cum îmi doresc, fără să mă simt judecat.
Cum definești dragostea?
Nu cred că aș putea cuprinde prea bine în cuvinte ce înseamnă dragostea. Cred că se simte și atât. Dragostea pentru mine înseamnă familia mea, prietenii mei, pisica și jobul meu.
Ce asculți acum, cum arată playlist-ul tău?
Playlistul meu este foarte divers, conține diverse genuri muzicale. Aleg muzica pe care o ascult în funcție de starea de spirit pe care o am. Cel mai mult îmi place muzica electronică, trap și pop. În ultima perioadă, ascult pe repeat Drake și Florence and the Machine.
Cine este persoana pe care o suni atunci când ai un moment mai greu?
Mama, tot timpul. Însă, trebuie să recunosc că niciodată nu mă feresc în a le cere sfaturile și prietenilor apropiați.
Dar atunci când îți vine să țipi de fericire?
La fel, mama și prietenii mei apropiați.
Barni Deak: „M-am lăsat pozat shirtless tocmai pentru a arăta publicului faptul că baza de la care pornim este simplitatea, intenția fiind de a-mi prezenta atât partea masculină, cât și partea feminină a personalității mele”
Care este cel mai special mesaj pe care l-ai primit… și de ce a rămas acest mesaj cu tine?
Toate mesajele de încurajare pe care le primesc mi se par speciale pentru că îmi dau energie să pot continua ceea ce fac. Mă inspiră și reprezintă una dintre sursele mele creative. Cel mai mișto mi se pare când îi inspir pe ceilalți din jurul meu și acele persoane îmi comunică acest lucru. Așadar, nu există un singur mesaj la care să mă gândesc 😊
Ce nu-ți lipsește niciodată din garderobă sau din bagaj?
Răspund rapid: nu îmi lipsește niciodată din bagaj o geantă și bijuteriile pe care le port aproape zilnic.
Care este obiectul vestimentar pe care ar trebui să-l aibă absolut oricine?
Atemporalul costum bărbătesc, format din două piese, este obiectul care nu ar trebui să lipsească din garderoba cuiva.
Și, în loc de o ultimă întrebare… arată-ne care este poza care spune cel mai bine povestea ta, Barni Deak? Care este povestea ei 😊
Povestea fotografiei este simplă. M-am lăsat pozat shirtless tocmai pentru a arăta publicului faptul că baza de la care pornim este simplitatea, intenția fiind de a-mi prezenta atât partea masculină, cât și partea feminină a personalității mele. Cât privește cromatica, am ales fotografia alb-negru pentru că evidențiază cel mai bine personalitatea, trăsăturile și starea acelui moment.