Cum apare dependența de jocuri video a copilului și cum intervenim eficient
Copiii de azi învață, se joacă, se distrează și socializează online, din ce în ce mai mult. La nivel mondial, copiii aleg să se joace mai degrabă jocuri video, din ce în ce mai des și pentru perioade tot mai lungi, iar accesul la acestea este mult mai facil. În acest context, se discută tot mai des, despre dependența de jocuri video la copii, agresivitate și modificări ale comportamentelor copiilor.
Dependența de jocuri video, o problemă medicală
Organizația Mondială a Sănătății în 2018, a recunoscut dependența de jocuri video ca fiind o condiție medicală și a inclus-o în Cea de-a 11 Revizuire a Clasificării Internaționale a Bolilor, definind în mod clar sindromul de gaming disorder (dependența de jocuri video).
Dependeța de jocuri video la copii presupune dezvoltarea unui tipar comportamental caracterizat prin control deficitar al timpului acordat jocurilor video și prioritizarea acestei activități în rutina zilnică a copilului, până când devine principala activitate și afectează calitatea vieții.
Ce modificări apar în comportamentul copilului cu dependență de jocuri video
Dependența de jocuri video, ca toate dependețele, este stabilită după criterii clar definite, iar diagnosticul este pus de un psiholog.
În dependența de jocuri video, apar modificări comportamentale precum izolarea socială, schimbări bruște de dispoziție, reducerea activității fizice zilnice, modificarea ritmului de somn și al celui alimentar, cu efect direct de epuizare și modificarea greutății corporale, dar și deprecierea rezultatelor școlare.
De asemenea, în cazuri mai grave, apar tulburări de vedere, auz sau afecțiuni musculo-scheletale.
Când timpul dedicat jocurilor video semnalizează o dependență
Când vorbim despre dependeța de jocuri video la copii este important aspectul legat de timp atât din punct de vedere al numărului de ore alocate jocurilor în fiecare zi, cât și ca perioada de timp în care apar și se mențin modificările comportamentale.
Copilul este urmărit pe durata a 12 luni în care timpul acordat jocurilor video depășește ca durată 2 ore pe zi.
Jocul video patologic presupune 8-12 ore pe zi petrecute în lumea virtuală și se referă la afectarea calității vieții copilului.
De ce apare dependența de jocurile video la copii
Dependența de jocurile video la copii apare în primul rând pentru că jocurile sunt concepute astfel încât să te joci cât mai mult (endless play), să primești recompense des, să ai controlul asupra lumii în care ai intrat – poți fi și poți face tot ceea ce vrei, într-un context confortabil și previzibil.
Și ca și cum nu ar fi suficient, în timpul jocului video, creierul secretă în doze mari dopamină – molecula de recompensare a creierului, iar în timp se produc modificări structurale la nivelul creierului.
În cazul jocurilor clasice, dependența apare în jocul cu un singur jucător, din dorința de a bate recordul stabilit anterior, iar în cazul jocurilor cu jucători multipli, dependența apare datorită faptului că jocurile nu par să aibă un sfârșit, iar jucătorul socializează și se poate confunda cu personajul virtual ales.
Depresia și anxietatea pot fi factori care să ducă la joaca în exces pe jocuri video.
Citește și: Cei mai mari producători de jocuri video
Ce beneficii obține copilul din jocurile video
Scopul jocurilor video este să te facă să te simți bine, prin urmare orice jucător de jocuri video obține cel puțin o stare de relaxare sau de satisfacție din această activitate.
Azi, mai mult ca niciodată, jocurile video sunt o modalitate de socializare a copiilor, dar și o modalitate de cunoaștere, de experimentare, de dezvoltare cognitivă și a limbajului.
Jocurile video reprezintă un mijloc prin care anumite emoții sunt eliberate, o modalitate de a face față realității și de gestionare a stresului.
Care sunt capcanele dependenței de jocurile video
Continuarea articolului, AICI