Cum ar trebui să mâncăm corect de Paşte ca să nu ne nimicim organismul?
De Paşte ca de oricare altă sărbătoare mare, noi românii, în special, avem tendinţa de a exagera cu mâncarea grea şi extrem de variată care ne supune sistemul digestiv la un adevărat calvar.
Toate preparatele tradiţionale de Paşte sunt extrem de grele pentru organismul nostru şi consumate în exces îl pot nimici de-a dreptul.
Am stat de vorbă cu Dr. Alina Cernea, singurul nutriţionist specializat în medicină funcţională din România pentru a afla care ar trebui să fie comportamentul nostru alimentar în aceste zile de Sărbătoare.
Organismul este bombardat cu mâncare zilele acestea…
Da, este şi sunt alimente greu de digerat. Carnea de miel este foarte grea pentru că este foarte bogată în purine, adică aminoacizi care pot provoca probleme celor cu anumite disfuncţii renale, iar metabolismul este pus la încercare. Mă refer la cei bolnavi de gută, pentru că pentru ei carnea de miel nu este indicată.
Ouăle au proteină de cea mai bună calitate, însă dacă mâncăm cinci ouă pe zi, beneficiile dispar din această ecuaţie pentru că avem de-a face cu o cantitate foarte mare de proteine şi de grăsimi în acelaşi timp. Corpul face faţă foarte greu la o cantitate aşa mare de grăsimi şi de proteine. Iar peste toate astea adaugăm partea de carbohidraţi în exces: cozonac, pasca şi dacă pasca e cu multă brânză, aduce alte proteine şi alte grăsimi.
Multe persone ţin post înainte de Paşte şi e foarte dificil pentru organism ca după un post de 50 de zile să digere o cantitate aşa mare de proteine şi grăsimi.
Şi atunci ce e de făcut? Cum ar arăta aceste două zile în variantă ideală?
Ideal ar fi să se consume cu moderaţie. Chiar dacă respectam tradiţia şi ciocnim ouă noaptea, nu ar trebui să le mâncam tot atunci, ci ar fi bine să le servim la micul dejun cu o bucăţică de drob şi cu multe verdeţuri. Cozonacul însă îl servim ca o gustare la 3 ore distanţă de micul dejun sau de una din mesele principale ale zilei.
Prânzul tradiţional în familie trebuie să fie fără excese. În special la noi, la români, există această tradiţie de a pregăti de sărbători foarte multe feluri de mâncare. După ce că oricum mâncarea de sărbători e prin excelenţă grea, facem şi exces de diversitate, iar asta reprezintă o altă problemă. Dacă mâncăm şi la prânz ouă umplute şi apoi trecem la drob şi ciorbă de miel, organismul strigă „salvaţi-mă!”. Deci prânzul ar trebui să fie compus dintr-o supă şi o bucată de miel la cuptor şi ceva frunze verzi şi crudităţi. Desertul trebuie servit la 3 ore după prânz, iar seara mai nimic.
Ce substanţe magice pentru o digestie mai uşoară ne sugeraţi?
Există enzimele digestive care ajută foarte mult digestia şi este ideal ca atunci când ştim că urmează să avem mese bogate şi foarte variate, să luăm enzime. Ideal ar fi să le dăm şi copiilor pentru că şi pe ei îi ajută foarte mult.
Cei care suferă de reflux esofagian trebuie să aibă multă grijă la alimentaţie în această perioadă, să fie cumpătaţi. Ei mai pot lua suplimente cu betaină şi acid clorhidric. Studiile mai noi arată că, în mod paradoxal, boala de reflux esofagian reprezintă de fapt o diminuare a secreţiei de acid clorhidric.