Procesul prin care organismul nostru transformă mâncarea în combustibil pentru toate activităţile de zi cu zi a fascinat întotdeauna, mai ales că nu este încă înţeles pe deplin. Şi totuşi, există nişte cauze pentru care metabolismul încetineşte şi, în acelaşi timp, ai la îndemână câteva metode prin care poţi să îţi convingi organismul să ardă mai mult şi mai bine caloriile.
Dietele încetinesc metabolismul.
Dacă te-ai apucat de o dietă drastică, vei constata că în timp devine tot mai greu să pierzi în greutate. Ca să nu ajungi la exasperare cu acest efect pe care îl impun dietele, ia-o uşor. O pierdere înceată şi graduală în greutate va păstra fabrica de ars calorii la aceeaşi putere, respectiv rata metabolică va rămâne în aceeaşi parametri.
Stresul ne îngraşă.
Studiile arată că un organism aflat în permanentă stare de stres produce o proteină ce inhibă o anumită enzimă de care avem nevoie ca să ardem grăsimile. Mai mult chiar, femeile stresate prezintă doze de insulină mai înalte decât cele relaxate, insulina fiind un hormon responsabil de crearea depozitelor de grăsime.
Vârsta ne face să ardem grăsimile mai greu.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, rata metabolică în repaus (adică numărul de calorii pe care îl consumăm în timpul somnului pentru respiraţie, repararea celulară etc) este tot mai scăzută. Ea este responsabilă de siluetă, dar şi de nivelul de energie de care dăm dovada.
Postul intermitent poate fi o soluţie.
Deşi ar putea să intre la categoria dietă, să mănânci doar 500 de calorii pe zi o zi da, una nu, ar putea fi soluţia pentru scăderea în greutate, potrivit unui articol din revista Health. În plus, acest tip de slăbit nu determină schimbarea în rău a ratei metabolice. Dacă ţi se pare prea restrictiv, poţi încerca varianta 5:2, adică 2 zile de post şi restul de 5 din săptămână de mâncat normal.
Exerciţiile fizice determină creşterea metabolismului.
Orice formă de exerciţiu fizic determină organismul să ardă mai rapid şi mai eficient caloriile. Dacă ţi se pare imposibil să ajungi însă la clasă de mişcare organizată, află că doar 15 minute pe zi de sport, dimineaţa imediat după ce te-ai trezit, va pune metabolismul în mişcare şi va arde din start mai mult de 140 de calorii.
Ajută-te de proteine.
Proteinele sunt esenţiale pentru sănătatea muşchilor, iar muşchii sunt cei care ajută la arderea caloriilor. Ca urmare, nu e vita proteinele în dieta ta. Şmecheria este să împarţi proteinele în porţii mici, pe durata întregii zile. Vei scăpa de senzaţia de foame şi nu vei stoca proteinele în exces ca depozit adipos.