Cum încearcă o trupă timișoreană să revigoreze muzica underground locală? The Different Class: „toți ne-am născut în familii out of the box, rockeri și punkiști, unii artiști, alții ingineri, dar toți mânați de o chemare spre exprimare” - LIFE.ro
Sari la conținut

Seian, Julia și Cris formează The Different Clas, un grup din Timișoara care ne aduce o muzică captivantă, așa cum spun ei „motorul vine din rock’n’roll, riff-uri tasty și groove captivant, linii vocale strigate într-un zid de energie sonoră proiectată de un trio dezlănțuit, alternate de scufundări în momente cinematice cu elemente de psychedelic și electronică. Muzica The Different Class este o muzica densă, emoțional și textural”.

Cei trei vin din familii în care muzica a fost o pasiune, „toți ne-am născut în familii out of the box, rockeri și punkiști, unii artiști, alții ingineri, dar toți mânați de o chemare spre exprimare. Muzica a mai ajuns la noi și prin TV și DC++, casete și concerte. Sfârșit de anii ‘90, început de anii 2000”.

Iar astăzi își doresc să profite de orice ocazie artistică primesc. Sunt toți profesioniști. Toți trăiesc într-un fel sau altul din muzică. Și toți visează să cucerească scene din toată lumea. Și totul a pornit atunci când Cris Paul era în Amsterdam și a văzut un tricoul cu scrisul The Different Class, atunci „am realizat că este exact ce simțeam în acel moment. Ne-au plăcut deschiderea și valențele pe care sintagma le oferă. Pentru noi la acel moment, The Different Class însemna chiar ruperea de orice încadrare, clasă, ierarhie”.      

Astăzi, trupa își lansează primul single de pe album, piesa Ping Pong. Până să le ascultați muzica, vă invităm să îi cunoașteți în interviul de mai jos realizat cu solistul trupei, Cris Paul:

Cine sunt oamenii care formează trupa The Different Class?                     

The Different Class este un grup de muzică din Timișoara. Membrii actuali sunt Seian Scorobete, bass (Timișoara), Julia Kocsis, tobe și backing vocals (Cluj) și Cris Paul, voce și chitară (Timișoara). 

The Different Class este un proiect deschis, prin faptul ca am început să colaborăm cu muzicieni, artiști vizuali, producători muzicali, companii de PR și agenții din toată lumea. Am început să cântăm în formula actuală în 2017, când am înregistrat la Timișoara EP-ul Allow, care a fost lansat la Radio Guerrilla și a fost primit bine de fani. Acest moment a marcat și începutul colaborării cu Michael Vuscan, producător canadian de origine română (Jais, Burning Table), recunoscut de industria canadiană prin premii pentru contribuția la unele producții de film în care a fost inclus ca sound designer și compozitor (producții semnate de Netflix, HBO, Prime, Disney, History sau Discovery). 

Lansarea pieselor de pe Allow a fost începutul unui efort colectiv – 2020, (cu ținta de a avea  20 de compoziții noi în 2020). După acest pas, am lansat single-ul Dancer ce a fost însoțit și de un videoclip filmat la Timișoara în colaborare cu artistul vizual George Noroc, având-o ca protagonistă pe actrița Roxana Văduva. Această incursiune în lumea rockului stoner psychedelic a fost punctul zero al începutului de producție pentru albumul SKINS. În acea perioadă am început colaborarea cu bateristul Flavius Retea (Methadone Skies), din Timișoara, cu care am și înregistrat albumul SKINS. 

În perioada pandemiei, The Different Class a lansat un album live acustic – TDC LIVE IN THE EDEN GARDEN, lansat pe platforma online Overground Showroom. Acesta este disponibil online pe toate platformele majore și în format video pe Youtube. 

Albumul SKINS a fost înregistrat în Timișoara, mixat în Toronto (Rob Andres) și masterizat în New York de Tim Boyce. Au fost cooptați artiști vizuali din Timișoara, Eindhoven, Vilnius, Londra și Toronto pentru producțiile video ce vor însoți acest album și o serie de artiști locali au pus umărul la dezvoltarea conceptului grafic (Aurelian Scorobete, Flavius Retea, Bianca Paul). 

The Different Class
The Different Class și primul lor single, Ping Pong

De unde vine numele trupei voastre?

În 2015, în formula cu David Rogojan, alături de care am înregistrat în Amsterdam albumul Drop of Rock, am văzut un tricou cu scrisul The Different Class și am realizat că este exact ce simțeam în acel moment. Ne-au plăcut deschiderea și valențele pe care sintagma le oferă. Pentru noi la acel moment, The Different Class însemna chiar ruperea de orice încadrare, clasă, ierarhie.                   

Și cum ați ajuns împreună?  

Seian este prietenul meu, a fost alături de proiect de la punctul zero chiar dacă nu a fost în formula de început. El este producător de muzică electronică, dar începusem să colaborăm pe anumite piese. Conexiunea noastră a fost foarte strânsă, practic am crescut ca artiști împreună și am dezvoltat tot ce înseamnă The Different Class. Julia a apărut la un Jaxx Battle of the Bands în Cluj, unde a cântat cu trupa Front. Am primit o ofertă să înregistrăm în Cluj într-un studio o piesă și am invitat-o pe Julia să cânte cu noi. A fost o chimie foarte bună și am chemat-o în trupă. 

Cris Paul
Cris Paul – voce și chitară

Ce vreți să spuneți prin muzica The Different Class? 

Motorul The Different Class este muzica rock’n’roll, riff-uri tasty și groove captivant, linii vocale strigate într-un zid de energie sonoră proiectată de un trio dezlănțuit, alternate de scufundări în momente cinematice cu elemente de psychedelic și electronică. Muzica The Different Class este o muzica densă, emoțional și textural.

Cum a ajuns muzica în viața voastră? 

Muzica a ajuns în viața noastră prin părinți. Toți ne-am născut în familii out of the box, rockeri și punkiști, unii artiști, alții ingineri, dar toți mânați de o chemare spre exprimare. Muzica a mai ajuns la noi și prin TV și DC++, casete și concerte. Sfârșit de anii ‘90, început de anii 2000. 

Trăiți doar din muzică sau The Different Class este doar o pasiune? 

Încercăm sa colaborăm în general cu profesioniști. Membrii trupei sunt muzicieni profesioniști și au profesii adiacente în domeniu. În cazul meu, după ce am absolvit Academia de Muzică din București, am fost profesor de muzică, Julia la fel, iar Seian lucrează într-un studio unde este producător muzical și sound designer.

Cine sunt oamenii care vă ascultă?  

Baza de fani The Different Class este angrenată într-o relație ce merge înapoi în timp, legată de nebunia vârstei de început de 20 de ani, cu multe evenimente neconvenționale și situații în care au fost momente foarte faine. Acum The Different Class devine mai matur, mai eclectic, mai înțelept și mai concentrat.

Și care este cel mai fain compliment pe care l-ați primit?

Cel mai recent a venit de la un copil, un elev de-ai unuia dintre noi, care ne-a văzut live și a zis că a fost cel mai tare concert pe care l-a văzut în viața lui (deși mai văzuse concerte cu artiști de renume internațional). Un compliment absolut, plin de entuziasm care pur și simplu ne-a dat pe spate. 

Julia Kocsis
Julia Kocsis – tobe și backing vocals

Voi veniți din Timișoara, cum arată acolo muzica underground? Și care sunt oportunitățile pentru o trupă tânără ca voi?

În Timișoara a existat mereu o scenă cu accent pe DIY. Însă, în ultimii 2 ani, întreaga mișcare underground din Timișoara a intrat în colaps, se organizează ceva evenimente însă, în acest moment, e criză generală. Toată lumea așteaptă o revigorare a întregii vieți culturale timișorene. 

Timișoara 2023 pare un proiect cu multe intenții bune, dar cu o mare problemă la nivel de execuție. Local există o dorință din partea autorităților, însă sumele sunt mici și direcționate spre cultura de consum și festivaluri de profil (jazz, etno, classic).

Mișcarea underground nu este susținută și, chiar dacă energia artiștilor a mai generat un oarecare movement, este dificil. Cluburile dispar, iar evenimentele de public larg nu apelează la muzicieni locali.

Ce faceți atunci când nu sunteți pe scenă? Ce muzică ascultați? Dați-mi câteva exemple de câteva albume care v-au inspirat…

Suntem constant preocupați de dezvoltare, încercăm să includem în producțiile noastre noile apariții tehnologice din ultimii ultimii ani și să ne dezvoltăm un sunet modern și proaspăt. Fiecare dintre noi are gusturi diferite, dar întotdeauna găsim un teritoriu unde putem comunica artistic.

Ce așteptări aveți de la 2022, mai ales că vine după o secetă de evenimente? Pe ce scene v-ați dori să cântați cu The Different Class? 

2022 trebuie să fie mult mai bun decât 2020 și 2021. Ne dorim un turneu european, ne dorim să intrăm în cât mai multe rotații pe posturi de radio. Vrem să avem ocazia să cântăm în cât mai multe festivaluri în România și afară. O altă bună realizare ar fi să semnăm un deal de distribuție cu un major player.

Vă doriți să ieșiți în afară? 

Da. Constant, căutăm colaboratorii din străinătate și încercăm să găsim oportunități de promovare a proiectului.

Seian Scorobete
Seian Scorobete – bass

Ce înseamnă pentru voi succesul? Și ce sunteți deschiși să faceți pentru el? 

Succesul este șansa de a avea o viață în care faci ce iubești. Te simți împlinit și poți să crești profesional și personal. Să fim solvabili și să deschidem noi drumuri pentru viitor. Să rămânem pozitivi și energetici. Dorim să continuăm, să facem muzică și să fim parte din această lume fascinantă.

Și, ultima întrebare, ce urmează pentru The Different Class?

SKINS!!! The Different Class s-a simțit confortabil să se scufunde într-un sunet indie-electronica pe acest album, traseul fiind de la un raw rock o tranziție către noi direcții. 

SKINS este o călătorie transformatoare, la sfârșitul albumului fiind evidentă o nouă abordare a trupei, ca urmare a parcursului ultimilor trei ani. Suntem mai maturi, suntem mai determinați, nu ne mai simțim captivi ai unui singur gen de muzică. Vrem totul și vrem acum! O nouă formă de libertate a fost dezvoltată în acest proces, membrii The Different Class cochetând mai mult cu elemente specifice altor genuri de muzică (EDM de exemplu).

Ping Pong este primul single extras de pe album pe care îl lansăm chiar astăzi, 21 ianuarie. Este melodia care stabilește următorul capitol. The Different Class a făcut această alegere pentru a sublinia schimbarea ce a avut loc în ultima perioadă și noua direcție pe care vrea să o exploreze în viitor.

Videoclipul ce însoțește acest single a fost filmat în Eindhoven (Olanda) și Timișoara (RO). Acesta spune o poveste diferită, construit ca pe un scurt film noir, făcut pentru un mare ecran și își propune să creeze o stare de dialog în mai multe forme, pe mai multe planuri, visceral, emoțional, scoțând în evidență diferențele dintre cei doi, construind tensiunea poveștii. O ardere ce poate fi consumată în multe feluri.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora