Cum muzica devine magie atunci când oamenii sunt în centru, mai degrabă decât algoritmii. Alexis Charpentier: „Rareori mă simt singur cu gândurile mele sau ajung să mă plictisesc” - LIFE.ro
Sari la conținut

Alexis Charpentier este fondatorul platformei ce curatoriază muzică („Music Is My Sanctuary”) și speaker TED despre cultura Vinyl Records, oferind o nouă șansă muzicii uitate. Este pasionat de natura transformațională a muzicii și de modul în care ritualurile în care o păstrăm, o împărtășim, o descoperim și ascultăm, devin magice atunci când oamenii sunt în centru, mai degrabă decât algoritmii.

Alexis Charpentier va fi prezent la ediția din acest an a festivalul UNFINISHED. Timp de 3 zile, sub tema SILENCE, participanții vor putea explora în cadrul festivalului EXPERIENȚE unice – workshop-uri, ateliere, experimente sociale – CONVERSAȚII interactive, MOMENTE ARTISTICE autentice – concerte, DJ seturi, dans, teatru – INSTALAȚII imersive create de artiști locali și internaționali, momente de WELLNESS – yoga, mindfulness, fitness – și mult așteptatele sesiuni de conectare TASTE – celebrele reuniuni în jurul mesei, degustări de vin, conversații în jurul focului. Cu o comunitate de peste 20.000 de oameni, din peste 71 de țări, UNFINISHED invită participanții să se înscrie la un exercițiu de tăcere și ascultare, festivalul devenind o oportunitate de a celebra frumusețea liniștii într-o lume plină de zgomot. Dar până atunci, vă invităm să vorbim despre liniște cu ALEXIS CHARPENTIER:

Alexis Charpentier, într-o lume plină de zgomot, care este relația pe care o ai cu liniștea?

Prețuiesc momentele liniștite la fel de mult ca pe cele zgomotoase. Ambele pot fi la fel de inspiraționale, dar rareori ne oprim să le ascultăm. Cred că este important să fim atenți și conectați cu mediul nostru sonor; contribuie la creativitate, stres etc. Liniștea este extrem de importantă pentru mine… dar, din nou, la fel este și să ascult muzică tare.

Alexis Charpentier: „Rareori mă simt singur cu gândurile mele sau ajung să mă plictisesc”

Ce faci atunci când ești doar tu cu tine? Simți nevoia de astfel de momente de liniște, de singurătate de tu cu tine și atât?

Merg pe jos sau cu bicicleta peste tot. Chiar dacă locuiesc într-un oraș aglomerat, încerc pe cât posibil să merg pe trasee și poteci care trec prin natură. Întotdeauna găsesc momente de liniște. Știu că sună ciudat, dar sunt un mare fan al mersului pe jos. Este un ritual pe care îl prețuiesc și unul care îmi permite cel mai bine să ascult și să gândesc.

Am citit recent despre mindfulness-ul sonor: poți identifica diferitele cântece ale păsărilor pe care le auzi în fiecare zi? Când te plimbi în natură, poți să faci diferența între copaci după sunetul pe care îl fac frunzele în vânt?

Îți este greu să fii doar tu și gândurile tale?

Rareori mă simt singur cu gândurile mele sau ajung să mă plictisesc. Sunt singur la părinți, așa că cred că m-am obișnuit, dar, în același timp, nu rămân niciodată fără proiecte sau idei la care să lucrez. Iar muzica a fost întotdeauna ceva la care să mă întorc – în momentele de introspecție sau cele sociale.

UNFINISHED
Cu o comunitate de peste 20.000 de oameni, din peste 71 de țări, UNFINISHED invită participanții să se înscrie la un exercițiu de tăcere și ascultare, festivalul devenind o oportunitate de a celebra frumusețea liniștii într-o lume plină de zgomot

Povestește-ne puțin despre tine și muzica ta…
Ambii părinți au fost artiști și am fost mulți ani la școala de muzică, dar fără să mi se impună asta. Chiar dacă cântam la instrumente, mi-am dat seama că adevărata mea pasiune era să fiu un ascultător. Am devenit obsedat să cumpăr discuri și de mic mi-am dorit să explorez cât mai multe genuri și să ies din zona mea de confort. Mai departe, asta s-a transformat într-o vocație pentru curatorierea muzicală, care îmbracă mai multe forme: să organizez spectacole, să fiu DJ la radio sau evenimente, să fac interviuri cu artiști, să curatoriez pentru branduri, să mă implic în proiecte de artă sau festivaluri cum este Unfinished.

Cum se intersectează sau cât de mult contează liniștea în muzica pe care o faci?

Tăcerea este importantă și există în toate compozițiile sau spectacolele muzicale. După cum spunea Debussy: este vorba despre spațiul dintre note. Miles Davis a mai spus: este vorba despre notele pe care nu le cânți. Păstrând analogia, cred că, uneori, muzica poate transmite maximul de impact odată ce se termină melodia.

Ce te inspiră sau te ajută mai mult în muzică: liniștea sau zgomotul?

E o întrebare grea. Aș spune că ambele la fel de mult, în funcție de context. Îmi amintesc momente incredibile atât în locuri foarte liniștite (pădurea din Estonia, plimbarea prin zăpadă iarna, la Montreal), cât și în cadre foarte cacofonice (la festivaluri de muzică mergând de la o scenă la alta, în timp ce ascult 3 trupe în același timp și se formează un sunet unic). Există frumusețe și inspirație în ambele.

La final, să vorbim puțin și despre experiența UNFINISHED… ce înseamnă pentru tine?

Am prezentat o versiune diferită a proiectului meu pentru festivalul din 2021 și, deși s-a desfășurat complet virtual, am simțit o conexiune grozavă cu participanții și organizatorii. Voi fi pentru prima dată în România, așa că aștept cu nerăbdare.

Și, ce o să experimenteze, ce o să trăiască oamenii care o să te vadă la festival?

Proiectul meu propune o reconectare cu rutina mersului și a ascultării – transformându-le într-un gest activ, intenționat și transformator. Este despre explorare și ascultare: a străzilor, a frumuseții ascunse pe drum, a privirii periferice, a mersului cu spatele sau pășirea în bălți.

Pentru această sesiune, o să pun muzică ce provine de la unii dintre prietenii mei talentați din orașul meu natal, Montreal.

De asemenea, voi avea un DJ set în timpul festivalului, care sunt sigur că va fi foarte distractiv, cât și o oportunitate de a vă conecta într-un mod diferit.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora