Cum ne poate afecta și, mai ales, cum ar trebui să reacționăm atunci când primim un diagnostic necruțător? Sfaturi de la psihologul Constantin Cornea
Nu ești niciodată pregătit să primești un diagnostic necruțător. Atunci când afli că suferi de o boală gravă de cele mai multe ori te blochezi. Unii se regrupează foarte repede și încep să lupte pentru a se vindeca. Alții se închid în ei, își pun întrebări fără răspuns. De fiecare dată atunci când ne aflăm în situații dificile căutăm inspirație și motivație pentru a învinge. Dar cum trebuie să reacționăm în astfel de situații? Și cum ar trebui să cerem ajutor? Aflăm de la psihologul Constantin Cornea:
Domnule psiholog, cât de mult ne poate afecta primirea unui diagnostic de boală gravă?
Aflarea unui astfel de diagnostic poate produce în individ transformări dramatice. Astfel, asociat problemei de bază se pot produce următoarele următoarele suferințe de natură psihică:
- Depresie
- Anxietate
- Tulburare bipolară
- Atacuri de panică
- Tulburare borderline
- Tulburare obsesiv compulsivă
- Tulburare pasiv agresivă
- Gânduri sau planuri suicidare
- Dorința de a învinovăți pe cineva ce i-a provocat o traumă pe care o consideră răspunzătoare pentru declanșarea bolii grave
- Tulburări ale somnului
- Tulburări ale vieții sexuale
- Tulburări alimentare
- Probleme de interacțiune socială
- Agravarea adicțiilor care pot ține de consumul exagerat de droguri, alcool, țigarete
- Căutarea disperată a unei soluții miraculoase pentru rezolvarea problemei medicale
Cum putem ajuta un pacient care manifestă una dintre suferințele acestea?
Fiecare bolnav, poate asocia una sau mai multe dintre dereglările prezentate mai sus, ceea ce poate face tratamentul mai greu de tolerat. De aceea, în funcție de caracteristicile fiecărui bolnav în parte, se poate dezvolta un plan terapeutic persoanlizat. De multe ori, poate fi necesară și intervenția unui medic psihiatru care poate prescrie o medicație potrivită stărilor descrise de pacient.
În general, atunci când vorbim de planul terapeutic, modelul de ansamblu care poate ajuta pacientul să își asume boala, dar să și depășească stările pe care le resimte, poate ține cont de:
- Tratamentul la care este supus și stările caracteristice ale acestuia
- Relația pe care pacientul o are cu medicul sau medicii curanți
- Nivelul de educație
- Vârstă
- Factori de sprijin: familie, prieteni, colegi
- Planurile de viitor ale pacientului care în momentul în care află diagnosticul poate căpăta nuanțe extreme de negre: acestea se pot regândi, pe parcursul tratamentului, putând ajuta pacientul să își controleze mai bine stările, gândindu-se la ceea ce își dorește să obțină în continuare de la viață
- Nivelul financiar
- Ocupația
- Hobby-urile avute până la momentul în care a primit diagnosticul
Pe de altă parte, psihoterapia nu poate ajuta în mod decisiv la vindecarea pacientului, însă îl poate ajuta foarte mult să își exprime emoțiile, sentimentele, stările, temerile, fricile. Este foarte important ca un pacient să nu se închidă în sine și să colaboreze mai ușor cu medicul curant. În acest fel, travaliul la care este supus, va fi mai digerabil și de cele mai multe ori, poate ajuta pacientul să își cunoască mai bine stările, să poată face diferența între stările date de medicamente și propriile somatizari.
Care sunt modalitățile prin care un pacient poate fi ajutat prin psihoterapie?
În anumite situații, psihoterapia poate include și prezența membrilor familiei sau ai prietenilor pacientului. Aceștia vor fi îndrumați cum să îl susțină mai bine pe pacient din persectivă emoțională, ajutându-l astfel să treacă mai ușor peste stările resimțite.
De asemenea, se mai poate apela la psihoterapie de grup. Astfel, pacientul se poate întâlni cu persoane care au aproximativ aceleași suferințe. Discutând cu aceștia, nu se va mai simți singur și își va înțelege mai bine boala și senzațiile create de aceasta.
Care sunt câștigurile pe care le poate avea un pacient în urma psihoterapiei?
De foarte multe ori, implicarea acestuia, în funcție de nivelul de efort pe care îl poate susține, îi poate readuce, măcar pentru moment, zâmbetul pe buze. În urma acestor sesiuni, pacientul se poate acomoda mai ușor cu boala, se poate obișnui cu senzațiile produse de medicamente, reînvățând practic cum să își trăiască viața.
Cel mai important pentru pacient este să înțeleagă că poate redescoperi bucuria de a trăi. Poate retrăi magia unei îmbrățișări din partea cuiva drag. Acesta trebuie să învețe cum să se bucure din nou de liniștea pe care o poate obține prin sport, yoga, rugăciune sau pescuit … important este să își găsească o activitate care să îi fie pe plac și să se țină de ea.