Cum ne pregătim pentru astenia de toamnă? Sau e totul doar un mit?
Cum ne pregătim pentru astenia de toamnă? În clasele primare aveam lecții care ne învățau să ne bucurăm de fiecare anotimp în parte și să fim recunoscători pentru tot ceea ce ne aducea acesta. Învățam, așadar, că toamna era un anotimp bogat, în care se culeg recoltele și în care ne bucuram pentru că vom avea o cămară plină de bunătăți.
Cu timpul, însă, am învățat că toamna mai aduce și o stare de melancolie și chiar depresie. O stare pe care o numim astenie. Dar ce înseamna aceasta? Există oare așa ceva? Și cum putem să depășim încercările pe care ni le aduce în viață? Am vorbit cu psihologul Constantin Cornea despre astenia de toamnă și iată ce am aflat.
Domnule psiholog, ce înseamna astenia de toamnă?
Din perspectivă psihologică, astenia este o formă de melancolie sau de depresie. O stare prin care omul se ascunde, de fapt, de adevăratele lui probleme. Altfel spus, cei care nu reușesc să vadă frumusețiile din jurul lor, înseamnă că au înăuntrul lor o problemă care îi orbește. Și exact asta reprezintă și astenia.
Dar cum ne face astenia să ne simțim?
Dacă te simți astenic și nu reușești să vezi minunile din jur, poate fi momentul să fii sincer cu tine. Poate fi cazul să apelezi la un psiholog sau la un medic. Dacă medicul nu descoperă nicio problemă de sănătate evidentă, atunci poate fi cazul să încerci să îți deschizi sufletul la psiholog. Doar fiind sincer cu tine poți scăpa cu adevărat de problema care nu te lasă să te bucuri de viață.
Nu toamna nu te lasă să te bucuri de viață, cum nici vara nu ți-a adus vreo fericire fantastică. Toate aceste stări neplăcute sunt cauzate de problemele care nu te lasă, exact ca un nod gordian, să te bucuri de viață. Dar cum nodul gordian nu a fost desfăcut niciodată, ci doar tăiat, tot așa, toamna aceasta poate fi momentul în care să iei decizia care îți poate schimba viața.
Și care este soluția?
Din nefericire nu vorbim despre o soluție universal valabilă. Fiecare individ are propria alchimie formată din: trăsăturile de caracter, cele temperamentale, cultura, educația, eventuale probleme de sănătate sau problemele psihice. De asemenea, la fel de importante sunt relația cu familia, relațiile de la serviciu, relațiile cu prietenii și cu societatea în general. Toate acestea sunt luate în considerare atunci când se face, de către un psiholog, un plan terapeutic, pentru a obține cele mai bune rezultate.
Ce poți face până ajungi la psiholog?
Sunt câteva lucruri pe care le poți face până atunci:
- restabilirea și regândirea comportamentelor și ale comunicării din cadrul familei – o familie sănătoasă are la bază comunicarea afectivă în cadrul căreia exprimarea sentimentelor, a dorințelor, complimentarea, sprijinul, feedback-ul pozitiv, laudele și încurajările sunt principalele ingrediente.
- dacă nu ai o relație de cuplu – este foarte important să analizezi cum te afectează asta și cum și unde îți poți găsi partenerul potrivit.
- jobul – o altă întrebare la care trebuie să cauți răspuns este dacă domeniul în care activezi este în regulă, cum poți să ai cele mai bune rezultate și cele mai strânse legături cu șefii, colegii sau subalternii.
- relațiile cu prietenii și eliminarea sau remedierea factorilor toxici – este important să analizezi relațiile de prietenie pe care le ai și să elimini eventualele elemente toxice din viața ta.
- adicțiile – aici exercițiul sincerității trebuie să fie maxim, dacă consumi alcool zilnic sau ai nevoie zilnic de el pentru a uita de probleme sau pentru a te liniști, te încadrezi cu siguranță la alcoolism. Nu spune că toți cei pe care îi cunoști fac la fel pentru că asta însemnă că și ei sunt alcoolici, nu că este normal să faci ce fac ei. Orice adicție de alcool, droguri sau anumite medicamente, trebuie recunoscută, analizată și tratată.
- hobby-urile – dacă nu ai niciunul, poate fi o problemă pentru că nu ai de unde să te încarci sau unde să te destinzi cu adevărat. Dacă ai, dar consideri că nu ai timp pentru el/ele, ar trebui să îți regândești viața și prioritățile. Hobby-urile pot reprezenta adevărate tratamente sau medicamente pentru suflet, minte și trup.
Și în final, după toate informațiile de până acum, cred că v-am convins că astenia nu există. De aceea, dacă urmați pașii de mai sus, veți putea descoperi cu adevărat unde sunt problemele și care este metoda prin care le poți remedia. Iar dacă ai încercat și nu ai reușit sau dacă crezi că nu poți face toate acestea singur, încearcă câteva ședințe de psihoterapie care pot face adevărate minuni, remediindu-ți astenia de toamnă, primăvară, iarnă sau vară.