Cum pășești pe drumul lung al regăsirii? Zeyla Tomlyn: „M-am lăsat de fumat fără niciun efort, nu mai simt nevoia să beau cafea, alcool, mi s-a schimbat complet viziunea despre viață și înțeleg acum ce este compasiunea cu adevărat” - Pagina 2 din 3 - LIFE.ro
Sari la conținut

Zeyla Tomlyn : „Ne adresăm acelei părți din oameni care vrea să manifeste iubire și adevăr pe această planetă”

Alături de Artur Pasecinic ai început un nou proiect artistic – Pantam Dance, un proiect de world music ce îmbină sound-ul galactic al handpan-ului cu o voce eterică ce rezonează între cer și pământ. Ce te-a determinat să începi această nouă aventură muzicală? 

Sincer, Artur este cel care m-a determinat (râde). Era atât de convins că este un proiect destinat succesului, încât pur și simplu am spus da. La început, nu simțeam complet că aici este locul meu, însă pe parcursul integrării din ce în ce mai mult a noii energii aduse de Zeyla, înțeleg că este cea mai înțeleaptă decizie.

Este o libertate muzicală pe care o trăiesc pentru prima dată. Am impresia că muzica pur și simplu se creează prin noi, iar noi doar permitem să se întâmple. În plus, se dovedește că suntem și o echipă foarte bună, deoarece ne completăm pe toate planurile.

Ce vă doriți cu Pantam Dance? 

Ne dorim să inspirăm oamenii la gânduri și stări frumoase, cât mai înalte. 

Ne dorim să creăm un univers paralel, să aducem acea înțelepciune galactică care se activează când cântăm împreună, mai aproape de pământ și de oameni.

Ne dorim să atingem un public care vrea să audă frecvențe îmbibate cu intenția de a vorbi direct cu sufletul. Ne adresăm acelei părți din oameni care vrea să manifeste iubire și adevăr pe această planetă.

Foarte concret și 3D spus, ne dorim să călătorim mult și să cântăm în locuri frumoase din toate țările unde muzica noastră găsește rezonanță. 

Citește și: „Învățam tot timpul în mașină, n-am excelat nici la școală, nici la muzică, dar abia acum înțeleg de ce și că de fapt mi-a prins bine”. Povestea de dor și de căutări a artistei Mădălina Pavăl

La începutul interviului te-am întrebat despre dor pentru că Pantam Dance își propune să aducă o nouă perspectivă asupra piesei Mariei Tănase, Până când nu te iubeam. Cum a venit această idee?

A venit foarte spontan. Artur s-a gândit la asta plecând de la Festivalul Magma unde am cântat pe 24 iulie, anul acesta. El era în mașină cu Matei (Aliane), un artist contemporan multi-disciplinar care, printre multe altele, sculptează și face design vestimentar.

Ideea primordială a fost așadar să reinventăm această piesă cu tot cu ținute inspirate din folclor, realizate de Matei, și să facem și un clip cu toate acestea.

Deci viziunea a fost completă din primul moment. Și așa s-a și manifestat. Ce-i drept, mult mai frumos decât ne așteptam. Pentru mine, această piesă este o concluzie a căutării despre care vă vorbeam la început. 

Artur Pasecinic
Artur Pasecinic la Smida Jazz Fest

Nu pot să nu vă întreb despre instrumentul pe care Artur Pasecinic l-a învățat, din câte înțeleg singur, handpan-ul. Care este povestea acestui instrument inedit, povestiți-ne puțin despre el… 

Da, acest instrument produce fascinație oriunde s-ar afla. 😊 Este cunoscut ca fiind instrumentul cu cea mai înaltă vibrație.

Prima versiune a lui, numita Hang Drum, a fost inventată în Elveția de Felix Rohner și Sabina Schärer și a ajuns la public în 2001. La baza inspirației a fost Steel Drum din Hawaii și alte instrumente metalice din diverse culturi antice. De la Hang Drum s-a inspirat compania Pantheon Steel care a dezvoltat conceptul și a adus Handpanul pe piață în 2007.

Fiecare Handpan are o singură gamă, iar dacă se dorește abordarea mai multor game, sunt necesare mai multe instrumente. Noi folosim trei. 

Zeyla Tomlyn: „Maria Tănase știa lucruri despre tainele universului la care doar puțini aveau acces la vremea respectivă”

Cât de bine se complementează handpan-ul cu muzica Mariei Tănase? Cum ați ales această combinație? 

Se completează neașteptat de bine cu versiunea noastră a piesei. Ascultând producția finală acum, pare că handpan-ul este făcut pentru această piesă. Aduce un plus de magie pe care probabil niciun alt instrument nu o poate face la fel.  

Ce are Maria Tănase atât de special pentru tine?

Este conectată la o anumită magie. Simt o înțelepciune profundă în vocea ei, în persoana și atitudinea ei. Și simt că știa lucruri despre tainele universului la care doar puțini aveau acces la vremea respectivă. Un suflet atât de radiant și intens încât încă își face simțită prezența. 

Tind să cred ca i-ar plăcea versiunea noastră a piesei. 🙂  

Pantam Dance
Pantam Dance la filmările videoclipului: Până când nu te iubeam | Foto: Mihai Smeu

Zeyla, ai studiat la London Songwriting Academy și ai participat la Masterclasses cu Alicia Keys, Roger Treece, Bobby McFerrin, Timbaland, Deadmau5, Andrew Huang, Armin Van Buuren, Sitek sau Michael Elsner. Cum te-au ajutat toate aceste întâlniri?

M-au ajutat în primul rând să fac un mare puzzle muzical și să îmi updatez skill setul cu 300%. Mi-au dat curaj, printre multe altele, să produc muzică, ceea ce nu aș fi crezut vreodată că pot face. M-au învățat să accesez intuiția muzicală mult mai profund. Am învățat de la fiecare în parte atât de mult încât aș putea scrie o întreagă trilogie pe subiect (râde). 

Văzându-i pe toți acești oameni la ei în studio, făcând ce fac ei mai bine, fiecare cu un stil atât de specific, m-a inspirat enorm. Și văzând cât de simpatici sunt, și, mai ales, cât de mult iubesc ceea ce fac. Toți au, fără excepție, un interes profund uman de a da cunoașterea lor mai departe. Și toți au recomandat cu tărie meditația ca practică zilnică. Sunt etern recunoscătoare că am avut ocazia să învăț de la ei. 

Cu Bobby McFerrin, (muzicianul pe care îl admir probabil cel mai mult pe planeta asta), a fost cea mai scurtă întâlnire, dar a fost pe scenă, când am cântat împreună la momentul de improvizație în concertul lui de la Sala Palatului din București (2018). La final m-a îmbrățișat. A fost magic.  

Cu colaboratorul lui, Roger Treece, am petrecut chiar două zile la un masterclass de-ale lui despre Circle Singing, în Germania. Am avut o conversație despre muzică și univers de mai bine de 7 ore, timp în care planul 3D s-a dizolvat și am trecut în altă dimensiune, unde am vorbit de la suflet la suflet în cel mai direct mod. Omul se afla pur și simplu pe altă frecvență. Atunci m-am întrebat dacă oare așa se simte iluminarea. Cred că am fost destul de aproape. 

Puteți vedea aici un pic din ce face el:

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora