Cum poţi să-ţi cumperi o casă în Italia
Italia. Pizza. Paste. Limoncello. Provolone şi gorgonzola. Plaje frumoase. Munţi spectaculoşi. Italia este un spectacol în sine, iar pentru mulţi români această ţară a devenit casă şi încă una primitoare. Dacă te bate şi pe tine gândul să te muţi acolo sau poate doar să ai unde să mergi în vacanţă, află din acest articol cum poţi să-ţi cumperi o casă în Italia.
Cum poţi să-ţi cumperi o casă în Italia. Proceduri şi taxe
Până să ajungi la acte necesare şi tot felul de proceduri administrative care trebuie îndeplinite ca să devii proprietarul unei locuinţe în Italia, sunt 2 chestiuni relativ mai simple de rezolvat, dar esenţiale. În primul rând trebuie să decizi zona în care vrei să cumperi casa. Poate te tentează fermecătoarea Lombardia, poate romantica Toscana sau un loc aproape de o plajă din Sardinia. Sunt atâtea posibilităţi încât s-ar putea ca misiunea aceasta să-ţi ia mai mult timp decât te-ai aştepta.
Vine apoi la rând stabilirea bugetului. Într-o asemenea tranzacţie nu merge să spui: „Las`, că văd eu cum mă descurc!” Pe lângă casa în sine vor mai fi şi alte cheltuieli, şi ele destul de mari, aşa că nu poţi merge ca la piaţă şi vezi tu apoi dacă mai pui din roşii înapoi pe tarabă. Astfel, după achiziţie vei mai avea de plătit şi transferul dreptului de proprietate asupra imobilului, care oscilează între 10 şi 17% din valoarea cadastrală a acestuia, TVA-ul, între 4 şi 20% şi comisionul imobiliar, dacă ai apelat la o agenţie, taxele notariale care sunt de 1,5-2% din preţul contractului, traducerea contractelor, taxele notariale şi impozitul pe proprietatea imobiliară, ICI, care se plăteşte anual.
Trebuie să ştii exact care e suma maximă pe care o poţi plăti pentru o casă din Italia, de unde provin banii – economii, credit sau amândouă – dar şi să iei în considerare că va trebui să ai valabil avansul în momentul în care vei face contractul de rezervare (compromesso), care oscilează între 10 şi 30% din valoarea de achiziţie a imobilului. Acest contract asigură ambele părţi că nu vor suferi pierderi financiare în cazul retragerii uneia dintre ele. Astfel, dacă decizi tu să nu mai cumperi, pierzi toată suma plătită, iar dacă se răzgândeşte vânzătorul, acesta este obligat să-ţi plătească dublul acesteia.
Nu e însă suficient să ştii tu că ai banii disponibili pentru că acolo nu sunt acceptate transferurile internaţionale în cazul proceselor de vânzare-cumpărare. Ca să cumperi o locuinţă în peninsulă este obligatoriu să ai deschis un cont într-o bancă ce are sediul în Italia, iar banii cu care urmează să faci plata trebuie să provină din contul respectiv. Pentru obţinerea acestui cont ai nevoie de paşaport, codice fiscale, dar şi o dovadă oficială a adresei tale, care poate fi reprezentată inclusiv de o scrisoare din partea agentului imobiliar. Codice fiscale este numărul de identificare al fiecărui cetăţean pentru relaţiile cu instituţiile şi administraţia publică din Italia şi se obţine de la oficiul regional al Fiscului, cu ajutorul paşaportului şi al permisului de şedere eliberat de Ambasada Italiei, acesta din urmă fiind necesar doar în cazul în care casa este cumpărată drept casă de vacanţă, nu locuinţă permanentă.
Înainte să semnezi contractul e bine să observi şi zona în care ai găsit casa care îţi este pe plac. Mergi prin cartier în zile diferite, la ore diferite, vorbeşte cu vecinii ca să îţi poţi face o idee cât mai clară asupra locului şi dacă este, cu adevărat, ce ai tu nevoie. Verifică şi certificatul energetic, eventualele obligaţii puse pe locuinţă şi legalitatea tuturor actelor. Abia după ce te asiguri că toate acestea sunt în regulă poţi prezenta liniştit o ofertă pentru casă şi, dacă ajungi la o înţelegere cu vânzătorul, poţi merge să semnezi acel compromesso. După încheierea tuturor formalităţilor ajungi şi la contractul final, rogito, când se încheie trazacţia cu totul, după care va trebui să treci pe numele tău toate contractele pentru furnizarea de servicii, de la curent, apă şi gaz la tv, telefon şi internet dacă ai nevoie de ele.
Citeşte şi: Cum îţi cumperi o casă sau un apartament în Spania – LIFE.ro
Imaginile din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.