Cum poți să trăiești până la 100 de ani? Iată secretul unei vieți longevive
Cum poți să trăiești până la 100 de ani? A atinge această vârstă este ceva de sărbătorit și, chiar dacă pare o utopie, ar putea fi foarte la îndemână.
Cercetările sugerează că structura noastră genetică reprezintă doar 20 până la 30% din longevitatea noastră. Asta lasă loc altor 70 până la 80% la latitudinea alegerii stilului de viață – ceea ce înseamnă că modul în care îți trăiești viața poate avea un impact mare asupra longevității.
Secretele longevității nu se bazează pe fântâna tinereții
A ști să trăiești mai mult nu implică remedii rapide pentru sănătate. Nu există vitamine sau medicamente speciale care să garanteze o viață mai lungă. Pur și simplu, este nevoie de practici consecvente și sănătoase de-a lungul a mulți ani pentru a crește speranța de viață.
Micile modificări ale dietei sau adăugarea câtorva exerciții cardio în rutina zilnică te ajută să te apropii cât mai mult de o viață bună până la 100 de ani.
Cum poți să trăiești până la 100 de ani? Alege o dietă sănătoasă
Ceea ce mănânci în fiecare zi joacă un rol important în numărarea zilelor rămase. Sănătatea ta fizică și mentală are nevoie de o dietă echilibrată, bogată în legume și proteine slabe. Aceste alimente oferă organismului nutrienții de care are nevoie pentru a menține și repara pielea, părul, ochii și pentru a îndeplini funcții majore ale corpului, cum ar fi respirația și digestia.
Evitați să mâncați prea multe alimente procesate, spun medicii. Acestea sunt adesea bogate în zahăr, grăsimi saturate și sodiu. Concentrează-te, în schimb, să mănânci multe fructe, legume, proteine slabe și cereale integrale.
Totuși, dieta nu înseamnă doar să mănânci alimentele potrivite. A ști cât de mult să mănânci este la fel de important. Mâncarea în exces îți poate solicita corpul, deoarece sistemul tău digestiv transformă excesul de nutrienți în grăsime corporală. În timp, greutatea suplimentară pune stres asupra articulațiilor tale.
Dacă vrei să trăiești mai mult, încearcă să mănânci cu moderație. Dictonul tradițional din Okinawa „Hara hachi bu” înseamnă „Mănâncă până când ești sătul în proporție de 80%”. Este o mentalitate bună dacă încerci să nu mănânci în exces. A învăța să mănânci încet și cu scop te va ajuta să eviți exagerarea.
Fă sport regulat
Dacă te întrebi cum poți să trăiești până la 100 de ani, trebuie să știi că asta înseamnă și a transpira. Exercițiile zilnice ajută la îmbătrânirea cu grație. Totuși, nu trebuie să mergi la sala de fitness sau să te antrenezi pentru un maraton. Exercițiile aerobice consecvente reprezintă un punct minunat de a începe.
Exercitul fizic regulat are multe beneficii, de la a vă ajuta să vă mențineți o greutate și o inimă sănătoase până la gestionarea stresului, spun medicii.
Recomandarea este de 30 de minute de exerciții aerobice cinci zile pe săptămână. Dacă dorești să incluzi exercițiile aerobice în rutina zilnică, încearcă una dintre următoarele activități:
Mersul pe jos
Plimbare cu bicicleta
Ture de înot
Drumeții
Dans
Exercițiile fizice nu sunt bune numai pentru sănătatea ta fizică. Exercițiul fizic are un impact enorm asupra funcției cognitive și a bunăstării, potrivit unui studiu din 2018 finanțat de Universitatea din Napoli.
Cum poți să trăiești până la 100 de ani? Gestionează stresul
A rămâne calm este o altă situație care prelungește viața. De fapt, stresul asupra modului de a trăi mai mult poate face ravagii asupra eforturilor tale.
Puține lucruri îmbătrânesc o persoană mai repede decât stresul constant, fie că este vorba de muncă, bani, familie sau relații sociale, sunt de părere specialiștii.
Desigur, ceva stres este inevitabil, joacă un rol în toată viața noastră, iar în doze mici, poate fi benefic. Cu toate acestea, dacă stresul face parte din viața ta de zi cu zi, vei începe să plătești factura.
A învăța cum să-ți gestionezi stresul te poate ajuta să trăiești mai mult. Practicile comune includ:
Meditaţie
Yoga
Exerciții de respirație
Cititul
Plimbările sau drumețiile
Cheia este să faci ceva care îți place și să încorporezi această activitate în viața ta de zi cu zi. Fie că găsești relaxare în mers pe jos sau în numărarea respirațiilor, fă-ți timp pentru a face o activitate liniștitoare.
Ține-ți mintea activă
Ridurile nu sunt singurele semne că îmbătrânești. Declinul mental și cognitiv sunt alte simptome de urmărit. Există pași pe care îi poți face pentru a încetini acest proces – unii chiar distractivi!
Cercetările sugerează că pierderea memoriei poate fi prevenită pur și simplu prin exerciții mentale. A rămâne activ mental te poate ajuta, de asemenea, să preveniți declinul cognitiv, despre care se crede că contribuie la apariția bolii Alzheimer.
Rămâi sănătos din punct de vedere mental, menținându-ți mintea activă. Mergi la un curs pentru a învăța ceva nou, citește, rezolvă rebus, urmărește o emisiune de jocuri provocatoare, poartă conversații stimulatoare – toate îți țin creierul ocupat.
Cum poți să trăiești până la 100 de ani? Nu fuma!
Un alt secret, dar nu atât de secret al longevității? Dacă fumezi, ar trebui să te oprești. Nu numai că fumatul provoacă boli de inimă și plămâni, dar accelerează și îmbătrânirea, în special pentru piele. Dacă intenționezi să trăiești o viață lungă, renunță la fumat sau folosește produse din tutun fără fum.
Dacă fumezi, renunțarea înainte de vârsta de 40 de ani te poate ajuta să trăiești atâta timp cât cineva care nu a fumat niciodată o țigară. Iar un studiu din 2013 din New England Journal of Medicine a constatat că renunțarea la vârsta de 54 de ani reduce încă șansele de a muri prematur din cauza unei boli legate de fumat cu două treimi.
Dormi
Pentru a trăi până la 100 de ani, corpul tău are nevoie de multă odihnă pentru a se menține și a se repara. La fel ca și mâncarea, odihna este esențială pentru a oferi corpului tău energia de care are nevoie.
Studiile au arătat în mod constant că privarea de somn sau dormitul mai puțin de cinci ore pe noapte poate duce la probleme majore de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială, boli de inimă, diabet, obezitate și cancer. Majoritatea adulților au nevoie de șapte până la opt ore de somn în fiecare noapte.
Deci, care este secretul pentru a trăi până la 100 de ani?
Nu există secret, nici pastilă magică sau elixir. În schimb, poți face schimbări subtile în viața de zi cu zi, care oferă corpului și minții cele mai bune șanse de a îmbătrâni bine.
S-ar putea să nu existe un secret pentru a trăi până la 100 de ani, dar există schimbări mici, treptate pe care le poți face de-a lungul vieții, care au impact asupra sănătății tale pe termen lung.
Foto: Depositphotos.com