Cum să faci o plimbare de o zi într-un oraș nou - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cum să faci o plimbare de o zi într-un oraș nou

Share this article

Capitalele și marile orașe reprezintă experiențe culturale intense, adesea provocatoare, menite să-ți stimuleze curiozitatea, iar apoi să-ți depășească așteptările.

Când alegi să îți faci vacanța într-un oraș nou, nu te aștepți la un concediu de relaxare, însă pentru a te bucura cu adevărat de un oraș mare, nu este important doar ce vizitezi, ci și cum alegi să vizitezi orașul. Dacă un program făcut dinainte de un ghid nu este tocmai pe gustul tău, iată câteva moduri alternative în care te poți bucura de vacanța ta urbană.

Programează-ți cât mai multe vizite pe jos

Când vine vorba de vizitat centrul unui oraș, niciun mijloc de transport nu îți poate oferi o experientă mai bună decât mersul pe jos. Ești stăpânul propriului tău timp, poți decide „din mers” dacă vrei să vizitezi ceva, ești întâmpinat de monumente prea puțin cunoscute de majoritatea turiștilor și, în plus, este un mod foarte eficient de a face mișcare în vacanță.

Chiar dacă avantajele sunt greu de contestat, nu trebuie să ignori nici faptul că plimbările lungi pot dura destul de mult și nu pot acoperi nici distanțe foarte mari. Poți apela din când la transportul public dacă ai obosit.

O plimbare într-un oraș nou: Tratează vizita ca pe o „vânătoare de comori ”

Înainte de plecare, documentează-te temeinic pe internet asupra tuturor „comorilor ascunse” ale orașului. Acestea pot fi obiective mai puțin cunoscute, priveliști, opere de artă urbană sau locuri prea puțin promovate. Setează-ți un obiectiv din a fotografia fiecare din aceste comori. alternativ, poți folosi aplicația de Geocaching. Pe scurt, Geocaching este un fel de vânătoare de comori care se desfășoară pe toate continentele globului (da, inclusiv Antarctica) și la care poate participa oricine, oricând. Tot ce trebuie să faci este să urmezi anumite coordonate prin GPS pentru a găsi niște mici containere, în care vei găsi un carnet și un pix pentru a-ți semna prezența.

Există mulți oameni dedicați acestui hobby, însă îl poți folosi și doar ca mijloc de a explora un oraș și a descoperi locuri despre care nici nu știai că există.

Citește și: Unul dintre cele mai frumoase orașe turistice din Turcia „Antakya nu mai există!”

Ghost tours

Londra, Edinburgh, Praga, Paris, Cracovia, Veneția, chiar și Bucureștiul. Toate pun la dispoziție turiștilor posibilitatea de a face un ghost tour. De obicei, un ghid te va plimba prin locuri „bântuite”, în timp ce îți povestește diverse legende urbane menite să-ți înghețe sângele în vene.

E de la sine înțeles că unele astfel de tururi pot fi mai mult comice decât înfricoșătoare și că, în funcție de excesul de zel al echipei organizatoare, pot degenera într-un mic spectacol kitsch. Însă chiar dacă nu ai norocul să dai peste un tur bine organizat, tot vei auzi povești care îți vor da o nouă perspectivă asupra folclorului orașului.

Vizitează nu doar locuri, ci și evenimente

Mulți se întreabă: „Care e cel mai bun moment al anului în care pot vizita Londra, Berlin sau Viena? Un răspuns ideal la această întrebare este: „Atunci când muzicianul tău preferat are un concert acolo” sau „Atunci când se desfășoară festivalul la care îți dorești să ajungi dintotdeauna” sau „Atunci când va avea loc un eveniment sportiv pe care vrei să-l vezi live”.

Dacă vizitezi un oraș pentru un eveniment, impactul emoțional va fi mult mai puternic decât dacă te duci pentru un simplu city break. Vei înțelege mult mai bine viața culturală, iar amintirile astfel create vor fi mult mai intense.

Sursa foto: depositphotos.com

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora