Cum să înveți să joci baschet rapid și simplu - LIFE.ro
Sari la conținut

Cum să înveți să joci baschet rapid și simplu

De ce să înveți să joci baschet? Poți învăța regulile destul de repede și te poți distra alături de prieteni oricând aveți la dispoziție un coș de baschet.
Share this article

Apărut inițial ca o modalitate de a ține studenții ocupați în lunile reci de iarnă, baschetul a fost inventat de James Naismith în 1891. Baschetul este unul dintre cele mai distractive, provocatoare și interesante sporturi din lume. Poți învăța regulile de bază destul de repede și te poți distra alături de prieteni oricând aveți la dispoziție un coș de baschet. În cazul în care vremea nu e potrivită pentru o partidă de baschet, poți oricând să te bucuri de pariuri sportive și de meciurile de baschet din campionatele internaționale.

Înțelege mecanismul jocului de baschet

Așa cum îți poți imagina, vei avea nevoie de o minge și un coș. Fabricate din materiale precum cauciuc sau piele sintetică, mingile sunt disponibile la majoritatea magazinelor de articole sportive. În ceea ce privește coșul, poți alege între unul cu picior, sau, dacă spațiul îți permite, poți opta pentru un coș atașat pe un perete exterior.

Pentru un joc pe întregul teren, baschetul este jucat de două echipe formate din câte cinci jucători. Alături de prieteni, bineînțeles, poți juca pe jumătate de teren, în echipe formate din mai puțini jucători.

driblingul-si-pasele

Driblingul și pasele

Driblingul în baschet este unul dintre elementele de bază ale jocului. Conducătorul de joc trebuie să facă majoritatea manevrelor de manipulare a mingii, dar toți jucătorii trebuie să știe cum să se deplaseze din punctul A în punctul B în timp ce driblează mingea în mod corect. Învață să driblezi cu ambele mâini și să ții capul sus. Nu vrei să te uiți la minge în timp ce driblezi pentru că e important să poți vedea terenul, să găsești locurile deschise și să le pasezi mingea coechipierilor tăi.

Pentru a pasa mingea, e nevoie să identifici colegul de echipă care este liber. Pasarea mingii trebuie să fie precisă și hotărâtă. Nu e deloc eficient să ții mingea doar pentru a-ți arăta abilitățile de driblare. Cu cât pasezi mai repede mingea unui coechipier deschis, cu atât vor crește șansele ca echipa ta să înscrie.

Aruncarea la coș

Scopul jocului este de a marca puncte la trecerea mingii prin inelul coșului. Aruncarea la coș este o abilitate învățată și cu cât exersezi mai mult, cu atât vei avea mai multă încredere. A arunca bine înseamnă să realizezi o aruncare prin săritură, să aduci mingea în poziția de eliberare corectă, în timp ce o lași să se îndrepte spre coș. Aruncarea la coș pe cont propriu înainte și după antrenament îți va oferi șansa de a-ți îmbunătăți tehnica generală, astfel încât în timp vei putea fi capabil să marchezi cât mai multe puncte.

regulile-jocului

Regulile jocului

Deși baschetul a fost inventat cu un set de treisprezece reguli, unele dintre acestea au fost modificate și multe au fost adăugate pentru a face jocul mai interesant pentru spectatori. Au fost introduse câteva reguli pentru a minimiza avantajul înălțimii de care se bucură unii jucători.

Există la acest moment o serie de reguli care pot să difere de la o zonă geografică la alta. Cu toate acestea, diferențele sunt minore, iar majoritatea echipelor se ghidează după același regulament. Aceste reguli sunt:

  • Orice jucător care deține mingea nu poate rămâne în interiorul careului cu spatele la coș mai mult de trei secunde.
  • Niciun jucător nu trebuie să atingă mingea, coșul sau plasa acestuia în timp ce mingea trece prin coș.
  • Jucătorilor li se permite să ia un scurt contact cu un jucător advers care încearcă să-l deposedeze pe acesta de minge sau să efectueze o aruncare la coș.
  • Jucătorii care fac mai mult de cinci faulturi sunt eliminați din joc.
  • Greșelile în funcție de situație, acordă aruncări libere echipei adverse și mingea le este predată.
  • Când un jucător este înconjurat de adversari, pe o rază de un metru, încercând să prindă mingea, acesta nu poate avea mingea mai mult de cinci secunde.
  • Jucătorii echipei care posedă mingea nu ar trebui să rămână în zona restricționată a echipei adversarului mai mult de trei secunde.

Ce nu ar trebui să facă un jucător de baschet?

Un jucător nu ar trebui să arunce mingea în afara terenului, să pășească pe linia careului în timp ce arunca mingea, să pășească pe linia de capăt sau laterală în timp ce îi dă mingea unui coechipier.

Un jucător niciodată nu va lovi mingea și nu va dribla cu pumnul. Dacă o echipă sau un jucător încalcă oricare dintre regulile menționate mai sus, echipa pierde mingea, iar aceasta intră în posesia echipei adverse.

Greșelile comise pe parcursul jocului vor fi acumulate și apoi, atunci când se va ajunge la un anumit număr de erori, echipa adversă va primi o aruncare liberă. O aruncare liberă implică un jucător de la echipa ofensivă (jucătorul a făcut fault) pentru a face o lovitură fără opoziție din linia aruncării libere. În funcție de locul în care a fost comis faultul, va depinde numărul de aruncări libere pe care le primește un jucător.

Concluzii

Baschetul este un sport de echipă minunat. După ce stăpânești regulile de bază, mergi pe un teren și exersează. În paralel, urmărește toate meciurile echipei preferate și încearcă să furi secrete de la jucătorii profesioniști. Chiar dacă ești la început de drum, nu uita că important este să te distrezi.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora