Cum să obții un somn odihnitor și cum acesta poate afecta sănătatea ta
Cum să obții un somn odihnitor și cum acesta poate afecta sănătatea ta? Iată câteva sfaturi ce pot fi de mare ajutor.
A dormi suficient, precum și a avea un somn odihnitor este vital pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală. În timp ce dormi, corpul tău lucrează pentru a susține funcționarea sănătoasă a creierului și pentru a-ți menține sănătatea fizică. Iar pentru copii și tineri, somnul este modul în care corpul și mintea lor cresc și se dezvoltă.
Când nu dormi suficient, te simți obosit, îți este greu să te concentrezi și să-ți amintești lucruri și s-ar putea să fii morocănos. Lipsa somnului îți poate afecta, de asemenea, judecata și îți poate afecta coordonarea fizică. Așa că dacă nu dormi suficient acest lucru afectează felul în care te simți, gândești, lucrezi, înveți și te înțelegi cu alți oameni.
Vestea bună este că majoritatea problemelor de somn sunt ușor de rezolvat.
Somnul și starea de dispoziție
Gândește-te numai cum te simți a doua zi după un somn prost, sau un somn insuficient. Pentru mulți dintre noi, suntem morocănoși și iritabili, ne este greu să ne concentrăm și nu avem energie. Putem reacționa exagerat atunci când lucrurile nu merg așa cum ne-am gândit și putem descoperi că suntem mai puțin entuziasmați dacă se întâmplă ceva bun. Prin urmare, este ușor de văzut cât de îngrijorătoare poate fi o insomnie.
Deficiența de somn pe termen lung poate crește riscul unor probleme cronice de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. De asemenea, îți poate afecta în mod semnificativ starea de spirit.
Insomnia și tulburările de dispoziție sunt strâns legate. Și poate funcționa în ambele sensuri – pierderea somnului îți poate afecta starea de spirit, iar dispoziția ta poate fi afectată de cât de mult și cât de bine dormi.
Studiile arată că persoanele care sunt lipsite de somn raportează creșteri ale stărilor negative (furie, frustrare, iritabilitate, tristețe) și scăderi ale stărilor pozitive. Iar insomnia este adesea un simptom al tulburărilor de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea. De asemenea, poate crește riscul și chiar poate contribui la dezvoltarea unor tulburări de dispoziție.
Starea ta de spirit poate afecta, de asemenea, cât de bine dormi. Anxietatea și stresul cresc agitația și îți mențin corpul treaz și alert. S-ar putea să descoperi că nu-ți poți opri creierul, inima îți bate mai repede și respirația este rapidă și superficială.
Așa că este important să dormi suficient și să dormi corect.
De cât somn ai nevoie?
De cât de mult somn ai nevoie depinde de vârsta ta, de nivelul de activitate fizică și de starea generală de sănătate.
Copiii și adolescenții au nevoie de 9-10 ore de somn pe noapte. Copiii mai mici tind să se culce mai devreme și să se trezească mai devreme. Pe măsură ce copiii devin adolescenți, par să obosească mai târziu și să doarmă până mai târziu dimineața.
Adulții au nevoie de aproximativ 8 ore de somn în fiecare noapte. Tindem să avem nevoie de mai puțin somn, pe măsură ce îmbătrânim.
Acestea sunt câteva îndrumări generale. Dacă tu sau copiii tăi sunteți obosiți în timpul zilei, este posibil să aveți nevoie de mai mult somn.
Cum să obții un somn odihnitor?
Dacă ai întâmpinat dificultăți în a dormi suficient, vestea bună este că există multe moduri prin care îți poți îmbunătăți obiceiurile de somn. Încearcă aceste sfaturi:
- Obține o rutină și respect-o. Încearcă să te culci cam la aceeași oră în fiecare noapte și să te trezești la aceeași oră în fiecare dimineață.
- Evită să bei cafea și alcool prea aproape de ora de culcare. Și termină de mâncat cu cel puțin două ore înainte să pui capul pe pernă.
- Ține televizoarele și tabletele departe de dormitorul tău.
- Fă din dormitorul tău un refugiu. Asigură-te că patul tău este confortabil. Închide luminile când te bagi în pat. Citește folosind o lampă de noptieră.
- Încearcă o meditație simplă, cum ar fi să închizi ochii timp de 5-10 minute și să te concentrezi pe respirații adânci și lente.
- Bucură-te de o baie caldă.
- Nu sta treaz privind ceasul. Dacă te răsucești și te tot întorci în pat, încearcă să te ridici și să citești o carte timp de aproximativ o jumătate de oră înainte de a încerca să dormi la loc.
Și dacă tot nu poți dormi, cum să obții un somn odihnitor?
Deci, ce poți face dacă nu poți dormi când vrei sau dacă nu poți să adormi?
Primul pas este să discuți cu medicul tău de familie. El te va ajuta să afli dacă o afecțiune comună îți afectează somnul, cum ar fi:
- insomnie
- somnambulism, coșmaruri și terori nocturne
- picioare neliniştite
- sforăituri
- apnee în somn.
Medicul tău îți poate vorbi despre unele tratamente pentru tulburările de somn, cum ar fi antrenamentul de relaxare. Alte strategii includ controlul stimulilor și terapia cognitiv comportamentală (CBT).
Medicul îți poate prescrie, de asemenea, medicamente sau pastile de somn. Dar medicamentele nu vor fi suficiente pe termen lung. Te pot ajuta să adormi, dar nu te vor ajuta cu o problemă subiacentă, cum ar fi stresul sau anxietatea. De asemenea, devine mai puțin eficient în timp (pe măsură ce corpul tău se obișnuiește). Și poate crea dependență.
Foto: Depositphotos.com