Cum să te pregăteşti pentru examene - LIFE.ro
Sari la conținut

Cum să te pregăteşti pentru examene

Share this article

La orice vârstă le-am da, fie că suntem preadolescenţi, tineri cu idei măreţe sau am trecut deja prin multe în viaţă, examenele reprezintă o sursă de stres importantă pentru cei mai mulţi dintre noi. Şi dacă în unele cazuri stresul este reprezentat de un lucru extrem de simplu: lipsa cunoştinţelor, în altele este vorba doar de dorinţa de a obţine rezultate cât mai bune. Aşa că nu e de mirare că sunt mulţi oameni care vor să ştie cum să se pregătească pentru examene astfel încât să aibă şi cunoştinţele necesare şi detaşarea care să-i ajute să evite un blocaj.

Acordă-ţi suficient timp pentru învăţare

Ştim, poate părea cel mai banal lucru de pe lume, dar foarte, foarte mulţi dintre cei care urmează să susţină un examen sau mai multe îl neglijează. Mereu sunt altele mai importante sau mai distractive de făcut decât învăţatul.

Dacă eşti la şcoală sau la universitate, ai grijă să citeşti mereu cursurile la timpul lor. Chiar dacă ţi se pare pierdere de vreme această metodă este cea mai sigură pentru a acumula informaţiile uşor şi la timp. Apoi, când se apropie data examenului, fă-ţi un plan de învăţare-recapitulare. Unul realist, nicidecum heirupist, unul care să îţi permită să parcurgi toată materia cu răbdare şi atenţie.

Găseşte-ţi stilul de învăţare potrivit

Unii învaţă mai uşor dacă iau notiţe. Pentru alţii e mai uşor să facă conexiuni cu lucruri deja cunoscute. Oricum ţi-ar fi ţie mai uşor, important este să eviţi tocitul. Este important să înţelegi ceea ce citeşti, să vizualizezi partea practică din teoria pe care o studiezi astfel încât să poţi răspunde la întrebările de la examen în stilul tău, dar aplicat pe ceea ce ai învăţat.

Desprinde-te de posibilităţile de comunicare cu exteriorul

Fiecare are tabieturile sale când vine vorba de învăţat. Unii preferă ziua ca să se concentreze mai bine, pentru alţii liniştea nopţii este mult mai productivă. Alţii au nevoie de linişte mormântală, în timp ce unii preferă zgomotul de fond. Niciuna dintre metode nu este greşită atâta vreme cât nu te distrage de la ceea ce ai de făcut.

Este însă extrem de important să te deconectezi de la posibilele atracţii precum reţelele sociale, telefon sau televizor. Dacă ştii că ai vecini sau prieteni care apar pe nepusă masă poţi să opreşti şi soneria sau interfonul, ca să fii sigur că nu vei fi distras. Par dure măsurile? Gândeşte-te doar cum reacţionezi când intri pe Facebook, de exemplu, ca să verifici o notificare. Priveşti notificarea şi l-ai închis? Da, nici eu nu credeam asta. Plus că orice întrerupere de acest gen, oricât ar fi de scurtă, este suficientă să te facă să îţi pierzi concentrarea şi cheful de a învăţa, implicit.

Fă pauze

Nimeni nu poate lucra neîntrerupt ore întregi şi să-şi păstreze concentrarea la cote maxime. Procedează cu învăţatul la fel cum sunt structurate şi orele la şcoală, ca să îţi fie mai uşor. La fiecare 50 de minute de studiu, acordă-ţi 10 minute de pauză. Dezmorţeşte-te, uită-te câteva minute pe geam, ca să îţi odihneşti ochii, ia o gustare dacă simţi nevoia. Şi nu uita să nu te laşi totuşi furat de peisaj şi întoarce-te la învăţat cu forţe proaspete.

Pregăteşte-ţi „cuibul”

Dacă ştii că eşti genul de om pe care îl deranjează dezordinea, asigură-te că ai totul pus în ordine în camera în care vei învăţa. Altfel, poţi fii convins că şosetele alea de sub calorifer sau florile uscate din vază te vor agita teribil şi numai la învăţat nu-ţi va sta capul.

Lumina este şi ea importantă, fie că alegi să înveţi pe timp de zi sau noapte. O veioză nu te va ajuta deloc să te concentrezi. Ai grijă să ai suficientă lumină naturală sau artificială atunci când ai de studiat. Atmosfera romantică nu te va ajuta să te concentrezi la ceea ce ai de făcut.

Nici dacă te tolăneşti în pat pentru câteva minute, ca să îţi mai dezmorţeşti spatele, nu te vei concentra mai uşor. Nu confunda nopţile albe în care te gândeai la tot felul de lucruri cu capacitatea creierului de a procesa informaţiile dacă tu eşti întins pe burtă, pe salteaua comodă.

Odihneşte-te!

Ştim că timpul e scurt şi materia, multă, tocmai de aceea e foarte important de urmat primul pas din acest articol, dar acordă-ţi dreptul la odihnă. Dacă te intoxici cu cafea sau tot felul de băuturi energizante şi pierzi noapte după noapte nu vei fi mai eficient decât dacă ai învăţa câteva ore în fiecare zi.

Sigur, orele clasice şi recomandate pentru învăţat sunt 8 – 11 şi 18 – 21, iar somnul cel mai odihnitor este ştiut că este cel dintre orele 22 – 00. Ştim însă şi că nu trăim într-o lume ideală şi că nu ne putem programa viaţa după tot ce este recomandat. Aşa că e mai important să încerci să îţi stabileşti tu un program în care să funcţionezi la parametri maximi, dar să nu uiţi să şi mergi la culcare, ca să îţi poţi recăpăta energia. Şi, mai ales, nu pierde noaptea de dinaintea examenului ca să înveţi. Vei fi atât de obosit încât îţi va fi teribil de greu să te concentrezi asupra subiectelor primite.

În ziua examenului încearcă să eviţi să stai iar cu nasul în cărţi. Încearcă să te relaxezi, poate faci şi câteva exerciţii de respiraţie şi încearcă să ai încredere în tine. Mult succes!

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora