Cum să te trezeşti de dimineaţă cu uşurinţă
Poate te-ai decis să faci exerciţii de întreţinere dimineaţa, poate te sperie gândul că de luni începe şcoala şi oraşul o să fie mai aglomerat şi mai greu de parcurs sau pur şi simplu vrei să ai mai mult timp pentru tine înainte să ieşi pe uşă către serviciu, aşa că te-ai decis să te trezeşti mai devreme dimineaţa. Cum faci?
Fiecare dintre noi are o rutină a somnului: adoarme şi se trezeşte la anumite ore şi petrece dormind undeva între 9 şi 7 ore. Specialiştii numesc această rutină ciclu circadian. O parte dintre noi se pot trezi cu lejeritate dimineaţa, ceilalţi văd în alarma telefonului o metodă de tortură. Şi cei din urmă pot să îşi regleze ciclul circadian astfel încât să se bucure de dimineaţă. Trebuie doar să dea dovadă de ceva voinţă şi să pună în practică câteva tips-uri utile.
Dacă vrei să te trezeşti cu o oră mai devreme, fă adaptarea la noua oră treptat, respectiv setează alarma cu 15 minute mai devreme în fiecare dimineaţă până ajungi la ora dorită. De exemplu, dacă de regulă te trezeşti la 8, de mâine setează ceasul să sune la 7.45, poimâine la 7.30 şi tot aşa. De luni, te vei trezi mult mai uşor la 7 dimineaţa. Nu trişa şi nu da snooze, ci ridică-te din pat la primul semnal. Nu numai că îţi va fi mai uşor să te trezeşti, dar vei avea parte de un somn mai odihnitor şi mai satisfăcător.
Nu uita că ai nevoie tot de aproximativ opt ore de somn. Ca urmare, dacă te trezeşti zilnic mai devreme, încearcă să te şi culci treptat mai devreme. Încearcă să ai o oră înainte de culcare în care să nu ai de-a face cu dispozitivele electronice – lumina albastră pe care o emit nu te va lăsa să adormi.
Şi dacă tot am amintit tehnologia, alerge o alarmă pentru trezire cât mai blândă şi plăcută. Îi va lua mai mult să te trezească, dar nu te va enerva. Într-un fel te trezesc susurul de izvoare sau ciripitul păsărelelor şi altfel claxoanele de TIR, nu?
Trezitul de dimineaţa se pregăteşte de cu seară. Aşa că încearcă să nu mănânci alimente foarte grele la cină, care îţi vor perturba somnul. Dacă eşti genul care adoarme greu, încearcă să nu recurgi la alcool, pentru că şi el intervine în calitatea somnului. Chiar dacă primul efect al alcoolului este acela de somnolenţă, la urma urmei este un excitant.
Pregăteşte-ţi de cu seară ceva ce îţi va face plăcere a doua zi dimineaţă: setează esspressorul să facă prima cană de cafea o dată cu sunetul alarmei de la telefon sau alege ingredientele pentru un mic dejun aşa cum îţi place ţie. Câteva exerciţii de yoga te pot ajuta să intri în zi mai destins şi mai pregătit.
Iar după ce te-ai dat jos din pat asigură-te că ai parte de cât mai multă lumină – ea va alunga cu siguranţă somnul. Imaginează-ţi cum vei bea cafeaua de dimineaţa în camera bine luminată, relaxat(ă) şi zâmbitoare/zâmbitor. Îţi trebuie atât de puţin ca să reuşeşti. Succes!