Cum un vis a devenit primul centru gratuit de psihoterapie din România. Răzvan Popa și misiunea sa de a aduce speranță și vindecare - Pagina 2 din 5 - LIFE.ro
Mergi la conținut

Zi-mi cum funcționează, efectiv, acest centru.

Centrul Social de Psihoterapie TFH funcționează ca un spațiu dedicat oferirii de servicii de consiliere și terapie psihologică gratuită pentru cei care locuiesc în București și împrejurimi. În anumite cazuri sunt disponibile însă și ședințe de psihoterapie online.

Pentru a ne asigura că oferim ajutorul potrivit și personalizat urmăm un proces structurat în etape. Primul pas constă în completarea unui formular în care solicitantul furnizează informații despre nevoile sale specifice și situația personală. Această etapă este importantă pentru a ne asigura că putem oferi suportul adecvat și pentru a prioritiza solicitările în funcție de criterii precum venitul, statutul de șomer sau asistat social și lipsa accesului la servicii plătite de psihoterapie sau consiliere.

Următorul pas este evaluarea cererilor primite și identificarea persoanelor eligibile. În acest proces ținem cont de criterii specifice, precum experiența de abuz, discriminare sau excludere socială, apartenența la comunități minoritare sau situații de vulnerabilitate. Evaluăm fiecare solicitare în mod individual și încercăm să ne asigurăm că centrul nostru poate oferi ajutorul adecvat în fiecare caz.

După ce o persoană este acceptată căutăm psihoterapeutul potrivit pentru ea și stabilim programările în funcție de disponibilitatea terapeutului și preferințele ambelor părţi. Avem o echipă formată din psihoterapeuți cu programe diferite, dar găsirea combinației potrivite de zi, oră și terapeut poate fi uneori o provocare, deoarece ne dorim să asigurăm servicii de calitate pentru toți beneficiarii.

În cadrul ședințelor de consiliere, care durează 50 de minute, se oferă sprijin emoțional și suport psihologic timp de 12 săptămâni, cu posibilitate de prelungire. Centrul Social de Psihoterapie TFH își propune, astfel, să ofere servicii de consiliere și terapie accesibile, respectând principiile de egalitate, corectitudine și diversitate. Ne străduim să procesăm cererile într-un mod eficient și să oferim sprijin personalizat într-un mediu prietenos și înțelegător.

Răzvan Popa, fondator Centrul Social de Psihoterapie, în ziua în care a anunţat deschiderea acestuia

Psihoterapeuții sunt voluntari?

Da, da, sunt voluntari.

Cum ai reuşit să găseşti atâţia oameni care să facă voluntariat în centru?

Inițial, când am pornit centrul, am format o echipă de 4 persoane, printre care Andreea Roşca – Caloenescu şi Florinela Patica Raţiu, psihoterapeutul care a avut ideea. Ne cunoșteam și ne-am „recrutat” prietenii apropiați, specializați în psihoterapie.

După lansarea centrului am avut însă surpriza să primim în jur de 80 de solicitări de la psihoterapeuți care doreau să se implice în proiect. Acest răspuns copleșitor ne-a arătat interesul și angajamentul puternic al profesioniștilor din domeniu.

Cu toate acestea, ceea ce nu ne așteptam a fost afluxul de oferte și cereri pentru alte tipuri de terapii care nu erau acreditate sau nu făceau parte din specializarea noastră. Acest lucru mi-a stârnit o idee în minte pentru a răspunde şi acestei nevoi nesatisfăcute din societatea noastră. Ne-am dat seama că existau oameni care căutau ajutor pentru diverse probleme ce necesitau o atenție specializată, chiar dacă nu se încadrau în cadrul terapiilor tradiționale acreditate.

În prezent, totuşi, majoritatea cererilor pe care le primim provin de la persoane care au nevoie disperată de ajutor profesional. Problemele lor sunt grave și au nevoie de îngrijire specializată. Deși suntem deschiși să explorăm terapii suplimentare și să ne extindem serviciile, obiectivul nostru principal rămâne acela de a oferi psihoterapie și sprijin pentru persoanele care se confruntă cu provocări emoționale și psihologice complexe.

Este însă mai mult de atât. Este un proces constant de evaluare a nevoilor și a resurselor disponibile pentru a ne asigura că putem oferi cel mai bun sprijin posibil celor care apelează la noi.

Cum este de când ați făcut publică toată povestea?

Până la lansare, pe 24 mai, am lucrat nu doar la amenajarea sediului, ci şi la o strategie care să ne ajute să construim o prezență online puternică. Am creat un site dedicat, pagini pe Facebook, Instagram şi Linkedin. Scopul a fost ca oamenii să ne găsească ușor și să se conecteze rapid cu noi.

Iar rezultatele au fost uimitoare. În doar 2 zile aveam 3000 de urmăritori pe Instagram, peste 2000 pe pagina de Facebook și aproximativ 2000 de distribuiri ale postărilor noastre, pe lângă cele 5000 de accesări ale site-ului. A fost un boom de interes și implicare.

Reacția a fost pozitivă din ambele părți. Am primit multe mesaje de încurajare și de apreciere pentru inițiativa noastră. Oamenii au fost impresionați de misiunea noastră de a oferi sprijin psihoterapeutic gratuit și s-au arătat dornici să doneze sau să se implice în proiectul nostru. Iar asta nu face decât să ne motiveze și mai mult să continuăm și să dezvoltăm Centrul Social de Psihoterapie.

Răzvan Popa, fondator Centrul Social de Psihoterapie

Asta mi se pare absolut fabulos, pentru că dacă la pacienţi mă aşteptam să aibă impact, nu mă aşteptam la datele pe care mi le-ai spus pe partea de psihoterapeuţi care vor să se implice.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora