Daniela Ştefănescu, Program Manager Marele Picnic ShortsUP: “O amintire de la vreo ediţie de picnic? Ecranul stins, eveniment terminat, câţiva oameni care încă mai privesc la cer şi povestesc despre filme” - LIFE.ro
Prima pagină » Daniela Ştefănescu, Program Manager Marele Picnic ShortsUP: “O amintire de la vreo ediţie de picnic? Ecranul stins, eveniment terminat, câţiva oameni care încă mai privesc la cer şi povestesc despre filme”
Daniela Ştefănescu, Program Manager Marele Picnic ShortsUP: “O amintire de la vreo ediţie de picnic? Ecranul stins, eveniment terminat, câţiva oameni care încă mai privesc la cer şi povestesc despre filme”
Mongolii spun că orice călătorie trebuie să înceapă cu o odihnă. Şi noi zicem că orice explorare serioasă trebuie să înceapă cu un moment de relaxare la un picnic, fix în mijlocul oraşului. Şi ce explorare mai bună decât în lumea minunată a filmelor? Aşa că, weekendul acesta ne vedem la Grădina Botanică la ediţia a V-a a Marele Picnic ShortsUP.
Dacă nu ai fost până acum, îţi spunem noi că merită. Aşa că ia-ţi păturică, spune-le tuturor prietenilor şi ne vedem acolo. Şi asta pentru că noi ne-am distrat super tare la Marele Picnic ShortsUP, încă de la prima ediţie, din 2012. Atunci totul a început ca un eveniment-experiment, cu un ecran gonflabil montat pe pajiştea Grădinii şi 700 de cinefili privind la filme scurte. Era primul MARE picnic din oraş, care pornea de la pretextul de a aduna oamenii în jurul filmelor scurte, dar ajungea la o imagine pop-culture – multe pături pe o pajişte întinsă – oraşul care iese, în sfârşit, la PICNIC.
De la an la an s-au adăugat tot mai mulţi cinefili, câteva mii, s-au extins şi activităţile din jurul picnicului cu filme, dar scurtmetrajele au rămas centrul evenimentului. Iar anul acesta Marele Picnic ShortsUP se întoarce la Grădina Botanică cu muzică groove şi momente de dans desculţ în iarbă. Şi experienţele nu se opresc aici pentru că nu doar ecranele găzduiesc proiecţii, ci şi decorul verde din grădină. Un video-mapping va aduce culori, lumini şi mesaje secrete pe copacii din Grădina Botanică, în fiecare seara de la 21:00 la 21:30.
Aşa că, week-endul acesta ne vedem la Marele Picnic ShortsUP. Până atunci am vorbit cu echipa care s-a ocupat să ne aducă acest super eveniment în fiecare an. Enjoy!
Ce îţi aminteşti de la prima ediţie Marele Picnic?
Alexandra Săfriuc, selecţioner film/ director artistic: Prima ediţie a fost o continuă descoperire – provocarea de a crea pentru prima oară un spaţiu cinematografic în natură, de la zero, şi uimirea de a vedea cum filmele scurte sunt parcă mai apreciate de public văzute de pe pajişte. Ah, şi “norofobia”, acea frică că totul poate fi dat peste cap fără ca noi să putem avea vreun control.
Daniela Ştefănescu, Program Manager:Mulţi oameni care descoperiseră pentru prima dată Grădina Botanică. O pajişte întinsă şi plină de pături, atmosferă magică. Senzaţia că am descoperit the hidden gemal oraşului, în materie de evenimente outdoor.
Diana Chiţu, Experience & Food Garden Manager:Eu legând un banner imens între doi copaci şi organizând băieţii responsabili cu disco-ul. Atunci eram de pe palierul partenerilor. 2 ore mai târziu, tot în seara aia, o seară cu un cerc de lună, eu stând într-un hamac în faţa unui ecran uriaş şi gândindu-mă ce lucru frumos mi se întâmplă. Anul viitor, eram deja parte din echipă, trecuserăm împreună prin două evenimente, Muzicology şi Noaptea Lungă. Pe lângă o ploicică de vreo 10 minute care a alertat toată echipa, ce-mi amintesc atunci e că a fost cu multe zâmbete, energie bună, feedback pozitiv, public fericit şi confirmarea că am făcut bine ce s-a întâmplat acolo. Toate au făcut ca picnicul să ajungă la a V-a ediţie.
Ce face din picnic un eveniment aşa iubit de oamenii din Bucureşti?
Alexandra Săfriuc, selecţioner film/ director artistic: Aici mi-ar plăcea să răspundă oamenii din public. Cred că reîntâlnirea cu natura este benefică pentru oricine. Sper că şi selecţiile de filme au contribuit în timp la fidelizarea şi creşterea continuă a publicului. Ne raportăm mereu la publicul nostru ca la un partener, atât pe partea de selecţii cât şi în ce priveşte grija faţă de Grădina Botanică, iar dialogul dintre noi şi ei pare de la an la an din ce în ce mai complex.
Mihai Mija, Brand Partnership Manager: Faptul că se pot bucura de un festival de film scurt chiar în oraşul lor, într-o oază de verde a Grădinii Botanice Bucureşti. În plus, pe timpul zilei îi aşteptăm cu street food, tururi ghidate în grădină, ateliere de gătit, caricaturişti, muzică şi video mapping pe copaci.
Sabina Baciu, Project Coordinator:La Marele Picnic te poţi bucura de una dintre cele mai plăcute senzaţii – să fii cu prietenii pe o păturica, să descoperi oaza de verdeaţă care este Grădina Botanică a oraşului şi să vezi o selecţie surprinzătoare de scurtmetraje imediat ce se lasă seara peste Bucureşti. Mie îmi sună a un weekend perfect.
O amintire/ imagine (de pus în ramă) de la vreo ediţie de picnic?
Diana Chiţu, Experience & Food Garden Manager:Este o întâmplare amuzantă despre care râdem şi acum, la ediţia cu numărul 3. A existat un moment la 3 dimineaţa, la final de picnic, când stinseserăm de mult luminile şi mai aveam doar 10% energie cât să ne urcăm în maşini şi să plecăm acasă, un partener ne-a scris că i-ar plăcea să primească toţi pufii înapoi (vreo 50 la număr) şi la numărătoare ne dădeau de fiecare dată mai puţini. Aşa că am fost nevoiţi să bâjbâim pe toată pajiştea aia mare şi să căutăm pufii. Nu plecăm acasă până nu adunăm toţi pufii, a rămas amintirea pe care o repetăm la fiecare final de picnic.
Daniela Ştefănescu, Program Manager:Ecranul stins, eveniment terminat, câţiva oameni care încă mai privesc la cer şi povestesc despre filme.
Alexandra Săfriuc, selecţioner film/ director artistic: Momentul în care Picnicul ne-a convins să continuăm proiectul ShortsUP. Acum un an sau doi toţi membrii echipei erau la capătul puterilor, eram toţi la un pas de a renunţa să ne mai zbatem pentru festival. Cred că unul dintre mesaje publicului a fost totuşi decisiv: cineva plecat de mult timp din ţară ne-a zis că îşi organizează mereu concediul în România în funcţie de festivalul nostru şi că ar vrea să ştie din timp când e, pentru a-şi lua bilete. Ne-a convins fără să ştie şi iată-ne la ediţia a 5-a.
Ce scurtmetraje ajung anul acesta în Bucureşti? Este ceva special la selecţia de la ediţia cu numărul 5?
Alexandra Săfriuc, selecţioner film/ director artistic: Tematica de anul acesta se învârte în jurul ideii de explorare, publicul fiind provocat prin intermediul scurtmetrajelor să facă o călătorie prin spaţii geografice şi climatice diferite, cu obişnuite de locuire şi interacţiune particulare, dar şi prin genuri şi stiluri cinematografice diverse. Respectând tema-umbrelă – explorarea – calupurile de film se diferenţiază de la o zi la alta. Ca de obicei, am acordat mult timp programării filmelor pentru a mă asigura că alternanţa scurtmetrajelor potenţează vizionarea fiecărei producţii în parte.
În prima zi de festival, vineri, am adunat scurtmetraje în care trecerea de la secvenţe filmate în interior la secvenţe filmate în exterior joacă un rol în construcţia filmului. Selecţia este punctată şi de filme cu acţiune exclusiv la exterior, cum este cazul scurtmetrajului Cererea (r. Det Sporadiske Filmkollektivet, Norvegia, 2018) care va fi văzut în premieră naţională la Marele Picnic. Sâmbătă, vedeta anonimă a calupului de filme va fi sunetul. Două ore de scurtmetraje în care sunetul, în mod subtil sau în mod evident, dă personalitate fiecărui film. Ultima zi de festival adună împreună construcţii filmice, sa zicem, clasice: un horror românesc, două comedii americane, o dramă realizată de un regizor spaniol, o comedie neagră norvegiană, o altă comedie pe temă socială co-produsă de Franţa şi Belgia şi un scurtmetraj-trailer pentru un ipotetic sequal Godzila.
Aştept întâlnirea cu publicul, să mă înveţe încă ceva nou, să-mi arate fără să vrea ce greşeli de programare am făcut, să continuăm dialogul ăsta şi mai bine la ediţiile următoare.
La final, de ce să vină bucureştenii anul ăsta la eveniment?
Mihai Mija, Brand Partnership Manager: Anul acesta vrem să oferim şansa ca participanţii să petreacă şi să urmărească mai multe filme scurte la Marele Picnic, de aceea vom avea 3 zile, în loc de 2 zile de festival, adică vineri-sâmbătă-duminică, de la ora 18 la 23.
Alex Lungu, Technical Coordinator: De ce doar bucureştenii? Pentru oricine ar fi un loc de ajuns în vara asta!
Diana Chiţu, Experience & Food Garden Manager: Să vină cu energie şi poftă de descoperire. Să descopere natura din inima oraşului aglomerat, să vină pentru filme, să vină pentru experienţă. O experienţă despre care îşi vor aminti peste ani şi despre care vor poveşti cu drag.
BILETELE pentru Marele Picnic ShortsUP pot fi achiziţionate prin reţeaua Eventbook. Preţul biletului include acces la filme, acces în Grădina Botanică, tururi ghidate, food-court, DJ set, jocuri şi instalaţii.