Dănuț și Viorel Dejeu, medicii ajunși eroii pacienților cu obezitate. De la viața într-un sătuc bihorean, la recunoașterea internațională drept chirurgi experți în bariatrie - Pagina 4 din 6 - LIFE.ro
Sari la conținut

Există așa ceva, să poți să o lași mai încet cu medicina?

Viorel Dejeu: Nu știu nici eu. Îmi doresc asta pentru că acum e foarte intens și nu mai există altceva și îmi dau seama că această parte a realității a devenit atât de concretă. Pentru mine, dar și pentru Dănuț cred, a devenit totul foarte concret: tăiem, scoatem, coasem. Îmi lipsește partea asta a creativității.

Dănuț Dejeu: Este un consum foarte mare, atât fizic, cât și psihic. Noi am început foarte devreme, încă din perioada de sfârșit de rezidențiat aveam un volum mare de pacienți. Avem deja până acum foarte mulți pacienți operați, ceea ce poate alți colegi nu au pe parcursul unei întregi cariere.

Dejeu
Viorel Dejeu și formația în care cânta

Ce înseamnă foarte mulți pacienți? Ați făcut un calcul?

Dănuț Dejeu: Numai un exemplu am putea să vă dăm: Anul trecut am avut, ca echipă, în partea de chirurgie bariatrică 1,700 de pacienți operați, la care se mai adaugă încă 1,000 de pacienți pe care i-am operat eu în sistemul de stat, pe diferite afecțiuni.

Foarte mulți! Înțeleg că e o mare problemă obezitatea. Din ce am mai citit eu, se ajunge la chirurgia bariatrică atunci când pacientul nu poate altfel, nu? Sau se mai face și de fiță?

Viorel Dejeu: Orice se poate exagera. În principiu, știm mult mai multe lucruri despre obezitate decât acum 10 ani, când operam doar o anumită categorie de pacienți, aceia care erau foarte, foarte obezi. Acum știm din experiență că tendința pacienților nu este să slăbească, ci să acumuleze, iar acumulând kilograme, acumulează și boli. Astfel, în ultimii ani, acest prag de la care te poți opera, a coborât. Putem opera nu numai acei pacienți pe care îi vezi pe TLC, pacienți care sunt scoși din casă cu pompierii, ci și pacienți cu diabet sau alte boli, chiar dacă nu sunt foarte obezi.

Paleta e destul de largă, de la cei foarte obezi pentru care e clar că altceva nu poate funcționa, până la cei la care teoretic ar exista altă șansă, dar știind că tendința naturală este să acumuleze, se are în vedere și efectul acesta profilactic.

Însă, a devenit, ce-i drept, ceva foarte comercial și superficial înțeles. Dacă doar te operezi și nu-ți schimbi stilul de viață, te-ai operat degeaba. În doi, trei ani te vei îngrășa la loc. Lumea se duce să se opereze crezând că e un miracol și astfel se va soluționa problema, însă deja avem zilnic pacienți care vin la a doua sau chiar a treia operație. Nu au învățat nimic din prima experiență și apelează din nou.

Cum vă simțiți atunci? Eu aș fi extrem de frustrată să am astfel de pacienți…

Viorel Dejeu: E frustrant, dar știm că de multe ori învățăm lovindu-ne cu capul de prag, iar noi nu suntem acolo să-i judecăm. E ca și cum vine un pacient cu un cancer pulmonar și te apuci să-i ții morală: „Dar de ce ai fumat?”. Încercăm să-i ajutăm și să-i facem să înțeleagă că dacă au eșuat o dată, să fie mult mai atenți. Avem o echipă complexă formată din psihologi, nutriționiști și chirurgi și îi informăm pe pacienți despre toate riscurile, tocmai pentru că vedem foarte mulți pacienți care se reîngrașă.

Dar, cum spuneam, devenind o chestie atât de comercială și se operează lumea peste tot, unde poate, marea majoritate se operează fără să știe ce face, de fapt. Iar asta e foarte trist pentru că, invariabil, o face degeaba.

Dejeu
Viorel Dejeu

Cum vi se pare România din punct de vedere al tendinței de îngrășare? Suntem foarte departe de America?

Dănuț Dejeu: Tendința o avem să egalăm Europa. Suntem acolo aproape la incidența obezității. Dar în câțiva ani o să o egalăm.

Viorel Dejeu: Interesant este că ne apropiem totuși de vest. Nu avem autostrăzile din vest, însă țara s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani și, indirect vedem cum generațiile ce vin se apropie de stilul occidental. Avem epidemie de obezitate în rândul adolescenților. Adolescenții aceștia mănâncă aceeași mâncare ca cei din Londra, se uită la aceleași clipuri, au aceleași aplicații, suntem foarte aproape deja de ce înseamnă vestul, chiar dacă din punct de vedere economic mai avem mult de lucru.

Ca obezitate deja suntem acolo și e o problemă la fel de mare ca în restul Europei.

Numai că acolo e tratată cu seriozitate de sistemele de sănătate…

Viorel Dejeu: Eu am lucrat în străinătate și, într-adevăr, te poți opera gratuit. Însă, e atât de multă obezitate și acolo încât niciun sistem nu va reuși să acorde ajutor tuturor pacienților care au nevoie. Din cauza asta există liste de așteptare extrem de lungi, din cauza asta există turism medical (și noi avem mulți pacienți care se operează la noi pentru că e mai ieftin decât în UK sau în Spania, de exemplu) și din cauza asta lumea, în disperare de cauză, nu poate aștepta doi, trei ani până le vine rândul.

Chiar dacă e acoperită intervenția, trebuie să ai răbdare să aștepți ani de zile și te califici doar dacă ai un exces mare de kilograme și doar dacă dovedești că foarte mult timp ai încercat să slăbești.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora